Landreau, a futball és a Ligue 1 szerelmese

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.11. 14:55
null
Mickaël Landreau (szemben) ellenállt a kísértésnek, nem igazolt külföldre (Fotó: Reuters, archív)
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig...; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk idén is az átigazolási lecsóba! Az angolok után az olaszokkal, majd a spórolós németekkel folytattuk, most a francia-orosz-portugál vegyes következik.

 

Pontosabban ma a franciákra koncentrálunk. Mi tagadás, elladikoltunk már pár esztendőt az élet óceánján azóta, hogy dollár tízmilliókért erősített a Lyon, a Marseille vagy a Bordeaux, ellenben az újgazdag PSG költekezései újra izgalmassá tették a Ligue 1-et. Bár sokaknak ellenérzéseik támadtak az olajsejkek felelőtlen pénzköltései olvastán, ne feledjük (némi populizmussal), ezeket az őrült összegeket mi magunk adjuk össze a benzinkutaknál és egyéb kasszáknál, azaz ha már a pórnép állja a cechet, legalább tiszta szívből szórakozzon rajta.

Arra már a nyáron pont került, hogy Lucas alig 40 millió euróért a párizsiakhoz kerüljön a Sao Paulótól, és amikor felvetődött, hogy Cristiano Ronaldo odahagyja a Real Madridot, senki sem csodálkozott azon, hogy a PSG is szóba került következő állomáshelyként. Meglehet, a lassan-lassan már veterán Nicolas Anelka megelőzi őt, a Sanghaj Senhua igazoltja már pár edzésen is részt vett a csapattal, bár a hivatalos magyarázat szerint csak „mint barát".

Régóta kapálózik a gall klub Wesley Sneijderért, de róla alighanem lemarad, ellenben csodálatos lenne, ha Mario Balotellit megkaparintaná, mert beleborzongani is kellemes, micsoda jeleneteket rendezne a nemzetközi labdarúgás Fekete Pákója és a köztudottan simulékony Satan Ibrahimovic. Carlo Ancelotti mester azonban kizárta Balo megvételét, mint ahogyan kategorikusan kizárta Ashley Cole, David Beckham és Patrice Evra érkezését is.

Azt viszont maga az olasz mester is elismeri, hogy a védelmen legalább annyit kell még faragnia Leonardo sportigazgatónak, mint neves elődjének anno Francesco Sforza lovasszobrán. Középre a zenites Bruno Alves, a bal oldalra a wolfsburgi Ricardo Rodríguez jöhet, a középpálya futós (és hajlobogtatós) szekciója pedig Marouane Fellainivel bővülhet. Távozott viszont az ötszörös francia válogatott Guillaume Hoarau és felbontották az egykori csodagyerek, a már 33 éves Péguy Luyindula szerződését – a másfél éve vett Diego Lugano és a tavalyi társgólkirály, Nene sem sok virágvasárnapot számlál már Párizsban a hírek szerint. Egyébként működik ám az arab lobbi is, így vetődött fel, hogy a libanoni középső védő, a 32 éves Jusszef Mohamad a PSG-hez kerül az al-Ahli Dubaitól. Azért a Leonardo-létnek is vannak árnyoldalai, például a Sforza-szobor sem készült el soha...

Az Olympique Marseille két játékost is vett, de a politikába nemrégiben visszatérő Bernard Tapie, a klub aranykorszakának ellentmondásos elnöke minden bizonnyal elcsodálkozott, amikor megtudta, hogy szíve csücske a Fued Kadir, Brice Samba kettőssel erősített. Az algériai Kadir félmillió euróért érkezett a Valenciennes-től (a sokoldalú támadó középpályás az ősszel hat gólt szerzett és négy gólpasszt osztott ki a társainak), a kongói-francia Samba pedig kapus, és 400 ezer euróért hagyta el a Le Havre-t. A toulouse-i erőember, Moussa Sissoko viszont közel tízmillióba kerülne, ha nem járna le nemsokára a szerződése, a Vitesse elefántcsontparti csatára, Wilfried Bony ennyit kóstál ténylegesen is, de a Steaua szélsője, Alexandru Chipciu ötödennyiért is megszerezhető. Mindeközben Mathieu Valbuenát és Loic Rémyt angol klubok garmadája vinné – nagy dilemma, hogy velük, vagy az értük befolyó cirka 30 millióval jár-e jobban az OM?

Meglepően jól szerepel az évek óta folyamatosan gyengülő Olympique Lyon, ami nagyon jó hír a szurkolók mellett a klub pénztárosának is, aki amúgy is csak akkor gondolhat erősítésre, ha elslattyog az egyesület edzőterme mellett; ellenben szép pénz állhat a (klubszék)házhoz Angliából Bafétimbi Gomisért. Mint másfél éve mindig, említsük meg most is a brazil menő(ké)t, azaz a folyamatosan menni akaró Michel Bastost, aki hogy, hogy nem, januárban mindenképpen szeretne távozni Lyonból. Törökországból érdeklődnek a minden bizonnyal örök ígéretnek megmaradó karmester, Yoann Gourcuff és a válogatott ék, Jimmy Briand iránt, bár tekintve hogy 22, illetve 6 millióért vette őket anno az OL, és csak 2014-ben jár le a , nem valószínű, hogy távoznak.

Zárjuk francia körünket két régi ismerősünkkel: aláírt a Rennes csapatához az őserő védő, a ghánai John Mensah, akit anno ugyaninnen 8.4 millióért vitt el a Lyon, de ott nem kellett tavaly nyáron, és azóta munkanélküli volt; a teljesen ősz, de még csak 33 éves, azaz ideális kapuskorban lévő Mickaël Landreau pedig otthagyta a Lille-t, ám nem fogadta el az Internazionale vagy a Chelsea csábító ajánlatát, hanem a játéklehetőség kedvéért inkább a kiscsapat Bastiához írt alá. Egyébként érvényes kontraktusa volt a 11-szeres válogatott kapusnak a Lille-lel, de az ősszel bizony lepkézett néhányat, edzőjével is összekapott, ezért nem ragaszkodott a jelenlétéhez a LOSC – noha a France Football kapuslistáján Landreau a harmadik helyet foglalja el.

Mint elmondta a futballista, emberileg, sportszempontokból és lelkileg is úgy érezte helyénvalónak, hogy egy fél évig a Bastiában regenerálódjon, de kérdéses, hogy a nyáron, amikor már 34 lesz, akadnak-e ilyen neves kérői?

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1

AC AJACCIO
Érkezett:
Távozott:
Ammar Dzsemal (kölcsönből vissza, Young Boys)

FC BASTIA
Érkezett: Mickaël Landreau (Lille, ingyen)
Távozott: Yassin El Azzouzi (Niort, i.)
GIRONDINS BORDEAUX

Érkezett:
Távozott:

STADE BREST

Érkezett: Florian Raspentino (kölcsönbe, Marseille)
Távozott:

EVIAN THONON

Érkezett: Milos Ninkovics (k., Dinamo Kijev)
Távozott:
Zuhajer Dauadi (szerződését felbontották)

LILLE OSC

Érkezett:
Távozott:
Mathieu Debuchy (Newcastle, 6.200.000 euró), Mickaël Landreau (Bastia, i.)

FC LORIENT

Érkezett: Ladislas Douniama (kv., Arles)
Távozott:
Ladislas Douniama (Guingamp)

OLYMPIQUE LYON

Érkezett:
Távozott:

OLYMPIQUE MARSEILLE

Érkezett: Fued Kadir (Valenciennes, 500.000), Brice Samba (Le Havre, 400.000)
Távozott: Florian Raspentino (k., Brest)

HSC MONTPELLIER

Érkezett:
Távozott:
Jonathan Tinhan (k., Arles)

AS NANCY

Érkezett: Abdeszlam Uaddu (Katar SC, i.), Junior Joachim (kv., Boulogne)
Távozott: Yohan Mollo (k., St-Étienne)

OGC NICE

Érkezett:
Távozott:

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Lucas (Sao Paulo, 40.000.000)
Távozott:
Péguy Luyindula (szf.), Guillaume Hoarau (Dalian Aerbin, i.)
STADE REIMS
Érkezett: Johnny Placide (Le Havre, i.)
Távozott:
Halid Szekkat (Vidad,. i.), Yann Benedick (k., Racing Strasbourg)
STADE RENNES

Érkezett: John Mensah (egyesület nélküli)
Távozott:

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Yohan Mollo (k., Nancy, i.)
Távozott:

FC SOCHAUX
Érkezett:

Távozott:

FC TOULOUSE
Érkezett:

Távozott:

ES TROYES
Érkezett:

Távozott:

FC VALENCIENNES
Érkezett:
Younousse Sankharé (k., Dijon)
Távozott: Fued Kadir (Marseille, 500.000), Gil (Corinthians, 3.500.000)

 

OROSZORSZÁG, PREMJER-LIGA

ZENIT
Érkezett:
Szergej Petrov (Krilja Szovjetov, 760.000)
Távozott:
Dimitrij Borogyin (visszavonult), Michael Lumb (szf.), Szergej Petrov (FK Krasznodar)

CSZKA MOSZKVA
Érkezett:
Távozott:

SZPARTAK MOSZKVA
Érkezett:
Waris Majeed (BK Häcken, 2.900.000), Jura Movsziszjan (FK Krasznodar, 7.500.000), Szoszlan Dzsanajev (kv., Tyerek Groznij), Alekszandr Prudnyikov (kv., Kuban Krasznodar)
Távozott:
Szoszlan Dzsanajev (k., Alanyia)

RUBIN KAZANY
Érkezett:
Szergej Kiszljak (kv., FK Krasznodar)
Távozott:

ANZSI MAHACSKALA

Érkezett:
Távozott:

DINAMO MOSZKVA
Érkezett:
Ivan Szolovjev (Dinamo Moszkva II), Alexandru Epureanu (kv., Krilja Szovjetov)
Távozott:
Adrian Ropotan (szf.), Zvjezdan Misimovic (Kujcsou, 3.500.000), Gordon Schildenfeld (k., PAOK)

LOKOMOTIV MOSZKVA
Érkezett:
Senijad Ibricic (kv., Gaziantepspor)
Távozott:
Senijad Ibricic (k., Kasimpasa)

FK KRASZNODAR

Érkezett: Wanderson (GAIS Göteborg), Szergej Petrov (Zenit)
Távozott:
Jura Movsziszjan (Szpartak Moszkva, 7.500.000), Ognjen Vranjes (Alanyija, 1.500.000), Szergej Kiszljak (kv., Rubin Kazany), Alekszandr Amiszulasvili (szl.)

ALANYIJA VLAGYIKAVKAZ
Érkezett:
Renan Bressan (BATE Boriszov, 3.500.000), Jhasmany Campos (k., Bolívar La Paz, 225.000), Ognjen Vranjes (FK Krasznodar, 1.500.000), Szoszlan Dzsanajev (Szpartak Moszkva), Georgij Csanturija (k., Vitesse)
Távozott: David Gigolajev (Alanyija B)

PORTUGÁLIA, SUPERLIGA
FC PORTO

Érkezett: Jorge Fucile (kv., Santos), Souza Dias (kv., Gremio), Mauro Caballero (Libertad, 365.000), Marat Izmajlov (Sporting CP, játékoscsere)
Távozott: Emídio Rafael (Braga, i.), Miguel Lopes (Sporting CP, játékoscsere), Souza (Gremio, 3.000.000), Hugo Ventura (k., Sporting CP)

BENFICA
Érkezett: Roderick Miranda (kv., Deportivo), Léo Kanu (kv., Ponte Preta)
Távozott: Léo Kanu (k., Gremio)

SPORTING BRAGA
Érkezett
: Emídio Rafael (Porto, i.), Diego Ivo (Sport Recife), Joao Pedro (Naval)
Távozott:

SPORTING CP
Érkezett:
Zezinho (Sporting B), Joao Mário (Sporting B), Eric Dier (Sporting B), Ricardo Esgaio (Sporting B), Renato Neto (kv., Videoton), Miguel Lopes (Porto, játékoscsere), Hugo Ventura (k., Porto)
Távozott: Gelson Fernandes (k., FC Sion), Renato Neto (k., Gent), Daniel Carrico (Reading, 750.000), Marat Izmajlov (Port, játékoscsere), Elias (k., Flamengo)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik