Labdarúgás: történelmi vetélkedőt rendeztek Fülöp Márton emlékére

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.11.15. 19:39
Futballtörténeti vetélkedővel emlékeztek a hét esztendeje elhunyt kapusra, Fülöp Mártonra.
Remekeltek a fiatalok játék során (Fotó: Dömötör Csaba) 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Remekeltek a fiatalok játék során (Fotó: Dömötör Csaba) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!


Már hét év eltelt – de a fájdalom nem csökken. A hiányérzet örökké velünk marad. Kedden a Kőbányai Kulturális Központban a 2015 novemberében elhunyt, korábbi 24-szeres válogatott kapusra, Fülöp Mártonra emlékeztek – mégpedig futballtörténeti vetélkedő keretében. Az esemény a Kőbányai Szent László Általános Iskola intézményvezetője, Menyhárt Sándor nagyszerű ötlete nyomán szerveződött: a futballtörténeti vetélkedő méltó módon kapcsolta össze a múltat és a jelent a labdarúgás iránt elkötelezett diákok révén. Az eseménysorozatot a Fülöp Márton Alapítvány is támogatta, s a nagyívű összefogás eredményeképpen kedden a labdarúgó-világbajnokságok történetéről szóló, diákoknak kiírt vetélkedő döntőjét rendezhették meg a X. kerületi kulturális központban.

Az ajándékokat az MLSZ ajánlotta fel, a szervezetet Berzi Sándor alelnök képviselte az eseményen.

A zsűri elnöke lapunk korábbi főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára, Dénes Tamás volt, mellette foglalt helyet a pontozók székében a pedagógusként dolgozó korábbi 56-szoros válogatott támadó, Kovács Kálmán. A vetélkedőn az 1938-as és az 1954-es világbajnokság eseményei, szereplői éppúgy kérdésként szerepeltek, mint Marco Rossi csapatának 4–0-s sikere Angliában. A helyszínen drukkolt a résztvevő gyerekeknek több olyan korábbi futballista, aki pályára léphetett világbajnokságon, például Détári Lajos, Garaba Imre, Nagy László, Nyilasi Tibor vagy Pölöskei Gábor – Fülöp Márton édesapja, Fülöp Ferenc elmondta, mindenki első szóra igent mondott a felkérésre.

 

A futballtörténeti vetélkedő nagyszerű hangulatban zajlott, első helyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium „Szomáliai csődörök” fantázianevű csapata (Ujvári Bence, Juhász Barnabás), másodikként a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium „Nyíregyházi vörös-kékek” párosa, harmadikként a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium „Nyerő páros” formációja végzett. Persze nem csak az eredmény volt a fontos, hanem az is, hogy a következő generáció tagjai rengeteget foglalkoztak a futballmúlttal, s ők is tudják, ki volt Fülöp Márton.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik