Labdarúgás: Puskás-kiállítás, Puskás-musical Győrben

MTI, munkatársunktólMTI, munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2021.12.13. 15:00
null
Megnyílt a Magyar Labdarúgás Aranykora – az Aranycsapat, Puskás, Czibor, Kocsis, Kubala című kiállítás Győrben (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)
A Magyar Labdarúgás Aranykora – az Aranycsapat, Puskás, Czibor, Kocsis, Kubala címmel kiállítás nyílt a Széchenyi István Egyetem gondozásában a Győri Nemzeti Színházban szombat kora este, a Puskás című musical helyi bemutatója előtt.

A magyar labdarúgás hét évtizeddel ezelőtti aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferencnek, Kubala Lászlónak, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak emléket állító tárlaton trófeákat, korabeli újságcikkeket, érmeket és személyes tárgyakat lehet megtekinteni. Egyebek mellett például Kubala László vagy Puskás Ferenc útlevelét, az 1954-es vb-döntő labdáját vagy az 1952-es olimpia aranyérmét.

Kovács Barnabás volt barcelonai főkonzul megnyitó beszédében felidézte, hogy a kiállítást először 2018-ban Barcelonában mutatták be, és azért hozták Győrbe, mert Balogh Balázzsal, a Puskás Intézet igazgatójával úgy vélték, hogy a kiállítás és a musical erősítik egymást.

Szöllősi György, aNemzetiSport főszerkesztője, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete azt mondta: a kiállítással és a musicallel a múltat úgy elevenítik fel, hogy azzal az új generációnak is üzennek, bemutatva az egykor világszínvonalú magyar futballkultúrát, hasonló teljesítményre sarkallva a mai gyerekeket. A Puskás Akadémián is így van jelen a múlt a Puskás Intézet folyton gyarapodó gyűjteményével, s egyben a jövő a tíznél is több futballpályán készülő több száz lány és fiú nagy reményekre jogosító erőfeszítéseiben.

Jelenet a musicalből (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)
Jelenet a musicalből (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)

Bakos-Kiss Gábor, aGyőriNemzetiSzínházigazgatója elmondta, hogy a kiállítást január 15-ig lehet megtekinteni. Szente Vajk, a Puskás című musical író-rendezője azt hangsúlyozta, hogy kézzelfoghatóvá próbálták tenni az Aranycsapat korát azáltal, hogy elmesélik Puskás Ferenc történetét. Szabó László producer arról beszélt, hogy 21 előadást tartanak Győrben.

„A musical nem a labdarúgásról szól, hanem a magyarságunkról, arról, hogy amikor a magyar nemzetről beszélünk, mit tartunk a legfontosabb értékeknek” – tette hozzá.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere azt mondta, hogy a magyarok büszkék lehetnek a múltjukra, majd reményét fejezte ki, hogy évtizedek múlva a ma történteket is úgy fogják megénekelni, mint az Aranycsapat sikereit. Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője kifejtette, hogy a megyeszékhely az ország egyik gazdasági, míg a régió felsőoktatási központja, valamint a kulturális élet egyik meghatározó nagyvárosa Magyarországon. Hozzátette, hogy Budapest után Győr a második város, ahol a musicalt kőszínházban mutatják be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik