Labdarúgás: magyar üzemeltetők a kassai városi stadionban

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.07.08. 20:33
null
Sántha Gergely, az FC Kosice felügyelőbizottságának elnöke és Jaroslav Polacek, Kassa polgármestere
A 2019 decembere óta magyar tulajdonosi háttérrel működő FC Kosice üzemelteti majd az újonnan felépült Kassai Futball Arénát (KFA), amely az őszi szezontól a másodosztályban szereplő klub új otthona lesz.

Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá a klub vezetősége a kassai önkormányzat képviselőivel. Az FC Kosice vezetősége az új stadionba való költözést újabb lépésnek tekinti a kassai labdarúgás régi fényének visszaállítása felé vezető úton.

„Amikor elhatároztuk, hogy jelentős erőforrásokat fordítunk a kelet-szlovákiai labdarúgóélet felvirágoztatására, az egyik fő célunk az volt, hogy a klub az akkor épülő városi stadionban, méltó körülmények között tudja játszani a mérkőzéseit. Kemény, de mindig konstruktív tárgyalássorozat végén sikerült megállapodnunk a stadion üzemeltetésének pontos feltételeiről a kassai önkormányzat képviselőivel, és úgy gondolom, hogy minden fél számára megfelelő szerződést írtunk alá” – mondta Sántha Gergely, az FC Kosice felügyelőbizottságának elnöke, a DVTK elnöke.

Kassa városa eddig 13 millió eurót fektetett be saját forrásból a stadion építésébe a további 4 millió euró állami támogatás mellett. A város idei költségvetése 1.4 millió eurót irányoz elő a KFA utólagos felszerelésére és működtetésére.

További 4.5 millió euróra lesz szükség a stadion második és harmadik építési szakaszában a kapuk mögötti és a stadion sarkai körüli lelátók befejezéséhez, amelyek biztosításáról a városvezetés tárgyalásokat folytat a kormánnyal és más intézményekkel. A jelenleg 5836 néző befogadására alkalmas KFA kapacitása teljes elkészültekor eléri a 12 658 ülőhelyet.

„Hivatalba lépésem óta az a véleményem, hogy a kassaiak megérdemelnek egy teljes értékű futballstadiont, ahol kedvenc klubjukat és nemzeti csapatunk mérkőzéseit is láthatják. A KFA építésének első szakaszának befejezése és az FC Kosicével való szerződés aláírása után sem hagyjuk abba az erőfeszítéseinket. Folytatjuk a tárgyalásokat a kormánnyal és más állami intézményekkel, hogy pénzügyi forrásokat biztosítsunk a KFA befejezéséhez” – mondta Jaroslav Polacek, Kassa polgármestere.

Az FC Kosice legnagyobb tulajdonosa a Slovak Sport Development s.r.o., amely a magyar Borsodsport Invest Kft. többségi tulajdonában áll, és amely európai színvonalú labdarúgó akadémiát is épít a kassai stadion közelében. Az erről szóló megállapodást még 2020 decemberében kötötték Kassa városával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik