Labdarúgás: korrupció; őrült, beteg ötletek; pénzügyileg apró tényező

Vágólapra másolva!
2020.03.26. 14:07
null
A sportközgazdász a Real Madrid és a Barcelona globális értékének csökkenéséről és ezzel kapcsolatosan a spanyol bajnokság hanyatlásának lehetőségéről is beszélt (Fotó: AFP)
Február 28-án a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadást a dán Klaus Nielsen, a francia Wladimir Andreff és az amerikai Stefan Szymanski a világhírű magyar közgazdász, Kornai János puha költségvetés nevű elméletének a labdarúgásban való megjelenéséről, illetve szerepéről. Az előadások után Stefan Szymanski külön is interjút adott az Origónak, beszélt a FIFA pénzügyi fair play szabályának versenytorzító hatásáról, az európai topligákról és a kínai lehetőségekről, illetve arról is, hogy lehet-e még a világ labdarúgásában újra tényező Magyarország.

 

A portál hosszú lélegzetvételű interjúját azzal kezdi, hogy a FIFA különféle magas rangú tisztviselői elleni New York-i perben Szymanski tanúként vett részt, de a Michigan egyetem professzora szerint a korrupciós ügy lezárása után sem tisztult meg a labdarúgás világa.

„Egy olyan szervezetről beszélünk, amelyiknek volt egy etikai bizottsága, amelynek az összes tagját kirúgták, mert túl sokat foglalkoztak az etikai kérdésekkel. Ez minimum kétséggel kell, hogy eltöltsön bennünket. Természetesen bizonyítani nem tudom, csak pusztán úgy érzem, hogy a korrupció továbbra is jelen van a szervezetben” – mondta a neves közgazdász az Origónak.

A kifejezetten a sport gazdasági, társadalmi kérdéseivel foglalkozó, tudományos művei mellett ismeretterjesztő kiadványokat is készítő Szymanskit a labdarúgásban lévő elképesztő pénzmennyiségről (óriási költekezések az átigazolási időszakban, döbbenetes fizetések és jogdíjak) is faggattak, hogy ezt vajon lehet-e még fokozni egyáltalán. A szakember elmondása véleménye szerint „egyáltalán nincs sok pénz a labdarúgásban”, a jövőben ennél több lesz, példaként pedig az 500 legnagyobb amerikai tőzsdevállalatot és az ott található elenyésző sporttal kapcsolatos vállalkozást hozta fel.

„A sport nem akkora üzlet, mint azt sokan gondolják. Amerikában mindenki a New York Yankeesről meg a Golden State Warriorsról beszél, de valójában ezek a csapatok csak nagyon kevés hasznot termelnek a tulajdonosaiknak. De beszéljünk csak a fociról. Vegyük például a Manchester City csapatát, és képzeljük el, hogy minden egyes alkalommal, amikor a világban bárhol elhangzik a klub neve, ők kapnak egy centet. Ebben a teremben is összehoztunk volna nekik pár dollárt az elmúlt órákban (az interjút megelőző három előadásban valóban sokszor elhangzott az angol klub neve – a szerk.), világviszonylatban pedig ez sok-sok milliárd dollár lenne. Csak azt akarom ezzel mondani, hogy ahhoz képest, hogy milyen érdeklődést generálnak ezek a klubok, pénzügyileg ezek még mindig nagyon apró üzletek. Ellentmondásosnak tűnhet, de tudja, hogy miért olyan népszerű a foci világszerte? Mert egy relatíve nagyon olcsó formája a szórakoztatásnak. Ha meccsnézés helyett elmegyek egy étterembe, beülök egy moziba, vagy az autómba, hogy elmenjek kirándulni, a számla végösszege szinte minden esetben nagyobb lesz, mint, amennyiért meg tudok nézni egy Manchester City-meccset. A foci és általában a sport egy viszonylag olcsó szórakoztatási forma” – vélekedett a sportközgazdász, aki szerint addig nem „durran ki a lufi” a labdarúgásban, amíg ekkora érdeklődés és ilyen szenvedély övezi a játékot.

A magyar frontot érintő kérdéssel kapcsolatban elmondta, lehet jó válogatottunk, hiszen például a horvát csapat is megmutatta, hogy néhány szupersztárral is világbajnoki döntőbe lehet jutni, ugyanakkor európai porondon meghatározó magyar klubcsapat aligha lesz.

Véleménye szerint egyelőre nem opció a régóta emlegetett európai szuperliga létrejötte, beszélt a Brexit PL-re gyakorolt hatásainak lehetőségéről, a Real Madrid és a Barcelona globális értékének csökkenéséről és ezzel kapcsolatosan a spanyol bajnokság hanyatlásának lehetőségéről, és arról is, mely piacok törhetnek be a világfutball piacára és kik lehetnek képesek letarolni azt.

Éles kritikával illette a katari világbajnokságot és az új lebonyolítási rendszert, végül pedig az olimpia visszaeséséről is értekezett.

„Röviden: tiszta őrület – válaszolta arra a kérdésre, jó ötlet volt-e Katarnak adni a 2022-es vb-t, ami sok botrányt szült, ráadásul télen rendezik meg a viadalt. – Legyünk rajta túl, aztán lépjünk tovább. Mondjuk, a 48 csapatos torna a hármas csoportokkal, ahonnan két csapat továbbjut, és simán ejthetik ki a harmadikat, szintén beteg ötlet. Ettől függetlenül a 2026-os amerikai tornát, amit közösen rendez az USA, Kanada és Mexikó, nagyon várom, mert a FIFA számára rendkívül fontos az amerikai piac.”

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik