„Külső” gazdaságosság a labdajátékokban

MAGAS ISTVÁN (BRAINSPORTING)MAGAS ISTVÁN (BRAINSPORTING)
Vágólapra másolva!
2017.03.28. 19:54
null
Oscar Kínában is megkapja az új társaktól is az elvárt teljesítményeket? (Fotó: AFP)
Oszd be jól az erőd, de mégse kíméld magad! Termeld meg a kellő futó- vagy úszómennyiséget, szolgáld ki a társaidat, legyen benned alázat leadni a labdát, ha kell, cipeld te a zongorát, és engedd a „művészeket” játszani.

 

A fent olvasható és hasonló, mondhatni rutinszövegeket gyakran hallani az edzőktől, amelyekkel jobb teljesítményre kívánják sarkallni a játékosokat, a csapatot a futballban, kézilabdában vagy vízilabdában. Ezek az utasítások azonban eléggé általánosak, és a jobb játékosok maguktól is tudják. Azt azonban talán kevésbé, hogy az energia-háztartásukban a gazdaságos szó valójában mit is jelent. Szinte biztosan értik, hogy ha pont a kritikus pontban fogy el a szufla, akkor nagy baj van!

Az NSO szakmai partnere a Testnevelési Egyetem 
Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpontja
Az NSO szakmai partnere a Testnevelési Egyetem Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpontja

Van azonban egy olyan fogalom, amely még kevésbé nyilvánvaló, ez pedig a külső gazdaságosság (angol vállalati szakirodalomban: external economies of scale). E kifejezés azt jelenti, hogy egy vállalat saját teljesítménye/termék-önköltsége azért is javulhat jelentősen, mert a vállalt kihasználja a nem saját, hanem alapvetően a beszállító partnerei által nyújtott teljesítmény-javulás erejét. A terméke azért válik olcsóbbá változatlan minőségben, mert a beszállítói is feljavultak, olcsóbbak/gyorsabbak lettek.

A labdajátékban majdnem ugyanez történik: én azért tudok jobban játszani, mert társaim betartják a megbeszélt munkamegosztás sémáját, és lehetőleg mind „megtermelik”, átadják nekem a jó munkamegosztás előnyeit. A csapatmunkában ez eléggé evidensnek tűnik, de talán mégsem mindig az. Ha például a szélsőnek vagy a centernek nincs elég helye, vagy mindig csak kicsit késve és kicsit pontatlanul kapja a labdát, akkor nem tudja megcsinálni a kedvenc mozdulatát, ezért mondják például: vidd el az embert (a védőt) a jó játékosról. Kell tehát a külső gazdaságosság is!

Az is könnyen belátható, hogy ha minden poszton jobb játékos van, akkor a befejező poszton lévőnek jobb esélye van gólt lőni, eleve több helye van, és csak megosztott figyelem övezheti. Nem véletlen, hogy ugyanaz a csodacsatár, átigazolások után, nem mindenhol tudja azt a teljesítményt hozni, amit megszoktak tőle, még akkor sem, ha jó labdarúgók mellett játszik. Ha egyébként a formáját átmentette, az ő „gazdaságossága” (a nagy átlagban számolt eredményessége) sok külső tényezőtől is függ, de főleg az új csapata új munkamegosztásának működésétől, vagyis attól, megkapja-e az új társaktól is az elvárt teljesítményeket, például Oscar, a brazil sztár, Kínában.

A Brainsporting további írásait ezen a linken érheti el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik