Klub-vb: meggondolatlan gólöröme miatt lemaradhat a tornáról a BL-győztes csatár

Vágólapra másolva!
2013.11.12. 13:01
null
Az ünneplő Abdelzahert gólöröme sodorta bajba (Fotó: Reuters)
Az Egyiptomi Labdarúgó-szövetség felfüggesztette az afrikai Bajnokok Ligáját megnyerő al-Ahli csatára, Ahmed Abdelzaher játékjogát, mert a játékos a döntő második mérkőzésén félreérthető kézmozdulattal ünnepelte a gólját. A szankció értelmében könnyen elképzelhető, hogy a futballista lemarad a decemberi klubvilágbajnokságról.

Történt, hogy az al-Ahli–Orlando Pirates párharc visszavágóján (2–0) a 79. percben az egyiptomi együttes Abdelzaher révén növelte kétgólosra az előnyét. A találatot követően a 28 esztendős csatár a jobb kezét felemelve és annak négy ujját kinyújtva, a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom kézjelével hirdette, hogy a nemrégiben megdöntött államfő, Mohamed Murszi pártján áll.

A játékos természetesen tagadta, hogy politikai indíttatásból ünnepelte a gólját úgy, ahogy.

„Igen, négy ujjamat mutattam, de nem politikai vitát szerettem volna generálni, hanem a mártírokat, az állampolgárokat és a rendőröket támogatni” – védte meg magát Abdulzaher, akinek a játékjogát felfüggesztette a helyi sportági szövetség, amíg az esetet vizsgálják a hatóságok. Egyes hírek arról szólnak, hogy a játékost klubja egyik elöljárója panaszolta be a szövetségnél, mondván, Abdulzaher kapcsolatba hozta a politikát a sporttal.

A Muzulmán Testvériség szervezetet szeptember végén egy bíróság – első fokon – betiltotta Egyiptomban és javai elkobzására ítélte.

Az al-Ahli egyébként 3–1-es összesítéssel kerekedett az Orlando Pirates fölé az afrikai BL döntőjében, amivel kvalifikálta magát a klubvilágbajnokságra, ahol a negyeddöntőben a kínai Kuangcsou Evergrande ellen kezdi majd meg a szereplését.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október végén egy egyiptomi kungfubajnokot küldtek haza Oroszországból hasonló okok miatt.

A gól és a gólöröm 1:25-től látható

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik