Klub-vb: a Liverpool számára vállalhatatlan az eredetileg kijelölt luxushotel

Vágólapra másolva!
2019.11.05. 12:07
null
A Liverpool inkább új szállást keres magának a klub-vb-re (Fotó: AFP)
A Liverpool nem volt hajlandó elfogadni a klubvilágbajnokságra eredetileg lefoglalt luxusszállodát – írta a The Athletic. A Bajnokok Ligája-győztes számára a katari Marsa Malaz Kempinskiben foglaltak szállást a torna idejére a szervezők, ám a klub visszautasította azt, mert ember- és munkajogi aggályai támadtak a hotel dolgozóinak körülményei miatt.


A Liverpool számára kijelölt szállásról 2018-ban a The Guardian készített oknyomozó anyagot, melyből kiderült, a hotel többségében külföldi dolgozóit az előírt bérminimum alatti fizetés mellett foglalkoztatják. A biztonsági személyzet például napi nyolc fontnak megfelelő összegért cserébe dolgozik, 12 órás műszakokban, nem egyszer 45 Celsius-fok feletti kánikulában.

A Pool állítólag azonnal jelezte a FIFA és a katari illetékesek felé, hogy nem hajlandó megszállni az általuk kiválasztott luxushotelben, inkább egy másik szállodát választ, amelynek működésében nem tudni hasonló „anomáliákról”.

Nem ez az első alkalom, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak is otthont adó Katarban komoly visszaélésekre adódik gyanú, az elmúlt évek vb-hez köthető építkezéseink állandóak voltak a botrányok. Több demonstráció is volt a pocsék, életveszélyes munkakörülmények miatt. Korábban szintén a The Guardian derítette ki, hogy az építkezéseken dolgozó külföldiek 200 forintnyi bért sem kapnak óránként. Abból is botrány kerekedett, hogy a helyi szabályozás lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy bekérjék és maguknál tartsák a munkavállalók útleveleit, ezzel „kontroll alatt tartva” a mozgásukat.

A többnyire Dél-Ázsiából, Indiából és Nepálból érkezett munkásoknak tavaly 5.2 millió dollár – mintegy 1.3 milliárd forintnyi – kártérítést ítéltek meg.

A jelenlegi program szerint a Liverpool december 18-án, az elődöntőben lép pályára először a katari klub-vb-n, és ha győz, december 21-én következik számára a finálé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik