Kísért a múlt: fantomgólok a labdarúgásban - videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.19. 13:25
null
Thomas Helmer emlékezetes „gólja”
A tegnap esti Hoffenheim–Bayer Leverkusen találkozón a labda az oldalhálón keresztül tört utat magának a kapuba, a játékvezető pedig gólt ítélt. Nem először fordul elő a labdarúgás történetében, hogy a bíró hibájából fantomgól születik. Tekintsék meg összeállításunkat a sportág szellemgóljairól!

A „fantomgól” (esetleg „szellemgól”) kifejezést a valójában érvénytelen, de végül a bíró által megadott találatok esetében használjuk. A szó először német nyelvterületen bukkant fel („phantomtor”), majd angolul egy portugál, nevezetesen José Mourinho honosította a 2005-ös Chelsea–Liverpool mérkőzést követően.

Mozgóképes áttekintésünket kezdjük azzal a csapattal, amellyel majd be is fejezzük: a Bayer Leverkusen ugyanis 1981-ben lőtt egy ugyanilyen gólt, szerzője, Arne Larsen Ökland azonban jelezte a játékvezetőnek, hogy valójában mellé lőtt. A szép gesztushoz tegyük hozzá, hogy a norvég labdarúgó mesterhármasával addigra a Bayer már bőven vezetett a Bayern München ellen.

Maradjunk Németországban. A Bundesliga 1993–1994-es szezonjában a müncheniek a „dolog” jó végére kerültek, hiszen Thomas Helmer sarkazós ügyetlenkedése bőven a kapufa előtt gurult el – valójában érthetetlen, hogy a játékvezető hogyan ítélhetett gólt.

Ugorjunk 2005-be, amikor is José Mourinho kiáltott fantomgólt. Gyorsan tegyük is hozzá: jogosan. A Bajnokok Ligája elődöntőjében ugyanis a Liverpool nagyon közel állt a gólszerzéshez, de mégsem eléggé: William Gallas bőven a tűréshatáron belül bombázta ki a labdát a gólvonal környékéről. Az alábbi videós elemzésben megnézhetjük, miért volt nehéz helyzetben a játékvezető és asszisztense, vagyis miért ítélhették meg találatként a valójában kihagyott helyzetet.

2006 szeptemberében az ír élvonal is produkált egy érdekes szituációt. A Bohemian FC–Drogheda United bajnoki mérkőzés végeredményét is döntően befolyásolta, hogy a gólvonal előtt szépen lassan (vagyis láthatóan) elguruló lövést a bíró érvényes találatnak ítélt meg, ezzel a vendégek beállították a 2–2-es végeredményt.

Az angol másodosztályban (Championship) is találunk szellemgólt, méghozzá 2008 szeptemberéből. A Watford otthonában Stuart Atwell játékvezető egymás után három, kapu felé tartó labdát is „benézhetett” a Reading szögletét követően – bármelyiknél is tette, tévedett.

2012-ben a Chelsea, és főleg Juan Mata örülhetett egy fantomtalálatnak: a Tottenham ellen a kipattanóra érkezett a spanyol támadó, életerős lövésével négy fekvő játékost is eltalált, de a gólvonalat nem lépte át a labda... szerintünk. A bíró ugyanis a kezdőkörre mutatott, a „kékek” pedig 2–0-val behúzták a meccset.

Ugyancsak 2012-ben jártunk, amikor a Gabon–Portugália nemzetközi felkészülési mérkőzés első félidejének végén Pepe gyönyörűen szabadított fel a gólvonalról a hazai helyzetet követően, a játékvezető azonban középkezdéshez invitálta a feleket. Szerencsére asszisztense jelezte neki, hogy nagyon rossz úton jár.

Idei termés a spanyol negyedosztályból: a Quintanar del Rey játékosa eltalálja 20 méteres lövésével a keresztlécet, a labda bőven az alapvonal előtt lepattan, a játékvezető kivár, majd gólt ítél. A CD Toledónak pedig így be kell érnie a 3–3-as döntetlennel.

És végezetül jöjjön Stefan „tévedhetetlen” Kiessling, aki még akkor is gólt fejel, amikor nem:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik