Ki rúgja a 11-est? Di Canio Lampardtól vette el a labdát, ő meg Drogbától

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.21. 13:43
null
Frank Lampard (balra) és Didier Drogba vitája (Fotó: Action Images)
Mario Balotelli erőszakosságával csütörtökön jól járt a Liverpool, a labdarúgás történetében azonban többször előfordult már, hogy a 11-est önkényesen elvégző játékos bajba sodorta csapatát.

Steve Gerrard szerint tiszteletlenség volt Mario Balotellitől, hogy elvette Jordan Hendersontól a labdát a Besiktas elleni mérkőzésen megítélt büntető előtt, de lehetséges, hogy neki is ilyen módszerekhez kell folyamodnia a jövőben, ugyanis leendő edzője, a Los Angeles Galaxyt irányító Bruce Arena kijelentette, továbbra is a kapitány, Robbie Keane lövi a tizenegyeseket.

„Amíg nem hibázik, Keane lövi a tizenegyeseket. Ő a kapitány, és ő áll a büntetőkhöz, amíg ő is így gondolja" – mondta Arena.

Több mint tíz éve Gerrard felel a tizenegyesekért a Liverpoolban, karrierje során ötvennégyszer állhatott a labda mögé, negyvenhétszer értékesítette is a büntetőt. Összehasonlításként Mario Balottelli harmincból mindössze kettőt hagyott ki.

Balotelli és Henderson vitája nem az első alkalom volt, máskor is összevesztek a játékosok a büntetőrúgás jogán. Balotellinek sem ez volt az első esete.2009-ben Samuel Eto’o helyett végezte volna el a büntetőt a Palermo ellen. A perlekedésnek végül Javier Zanetti vetett véget,Eto’o pedig gólt szerzett.

Nem Balotelli volt az egyetlen olasz, aki ilyen helyzetbe keveredett. Francesco Totti, az AS Roma élő legendája a ma már a Boca Juniorsnál futballozó Dani Osvaldóval akasztotta össze nem létező bajszát egy tizenegyesnél.

Paolo Di Canio
a West Ham United labdarúgójaként éppen Gerrard válogatottbeli társától, Frank Lampardtól vette el a labdát.

Az angol középpályásnak sem ez volt az utolsó incidense. A Chelsea 2010-ben a Wigan ellen biztosíthatta be bajnoki címét, amikor a játékvezető büntetőt ítélt, amelyet Didier Drogba is szívesen értékesített volna. Ezúttal Lampard volt a kitartóbb, gólt is szerzett, de a 8–0-s győzelem végén Drogba nemcsak a bajnoki aranynak, hanem mesterhármasnak is örülhetett.

Nem lett mindig jó vége a vitáknak. 2014 októberében Youri Tielemans és Nathan Kabasele, a belga Anderlecht játékosai vesztek össze a labdán. A vitát a kapus döntötte el, miután átszaladt az egész pályán, azonban Kabasele kihagyta a büntetőt, és a meccs 0–0-s döntetlennel végződött.



Hasonló eset zárta le a 2009-ben lejátszott Kaposvár–Debrecen bajnokit is, amely 4–4-es döntetlennel zárult. A Loki könnyen nyerhetett volna, hiszen a hiszen a 90. percben büntetőhöz jutott, ám a pályán átrohanó Vukasin Polekszics elvette Adamo Coulibalytól a labdát, amelyet aztán a lécre vágott.

2013-ban a Pécsi MFC–Budapest Honvéd bajnokin Davide Lanzafame és Leandro Martínez addig vitatkozott azon, hogy ki lője a büntetőt, amíg a játékvezető mindkét légióst sárga lappal büntette. Mivel Lanzafaménak már a második lapja volt, kiállították.

Egy nappal Lanzafame kiállítása után a Brentfordnak győznie kellett a Doncaster Rovers ellen ahhoz, hogy feljusson a Championshipbe, és a 94. percben büntetőt kapott a csapat. Marcello Trotta önzetlenül vállalta a hős szerepét, és elvette Kevin O’Connortól, az ügyeletes büntetőrúgótól a labdát. Az olasz légiós azonban kapufát lőtt, a kontrából pedig betalált a Doncaster. A Brentford később a mindent eldöntő playoffmérkőzésen alulmaradt a Yeowil Townnal szemben.

A legnagyobb árat a kameruni válogatott fizette meg egy túl nagy önbizalommal rendelkező játékosa miatt. A 2006-os világbajnokság afrikai selejtezőinek utolsó fordulójában Kamerun Egyiptomot fogadta, és 1–1-es állásnál a hosszabbításban tizenegyeshez jutott. Samuel Eto’o visszaemlékezése szerint Pierre Womé odament hozzá, és azt mondta neki, hogy biztos berúgja. Nos, a 96. percre átcsúszó büntetőből (a videón 2.07-től) a bal oldali kapufára lőtt Womé, maradt az 1–1, a 3. csoportot így Kamerun helyett Elefántcsontpart nyerte meg, amely először jutott ki világbajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik