Kassai Viktor: Az orosz szövetség vezetői támogatnak, számítanak a véleményemre

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.03.20. 10:44
null
Egy időre elköszönt az orosz fővárostól Kassai Viktor (Fotó: Nemzeti Sport)
A sípot letette, ma már sportmenedzserként törekszik a legjobbra a Moszkvában dolgozó Kassai Viktor.

 

Da szvidanyija, Moszkva! – egy időre elköszönt az orosz fővárostól Kassai Viktor.

Január elején lett az orosz futballszövetség játékvezetői osztályának szakmai vezetője, ám a járvány minden bajnokságot félbeszakított – így a magyar sportvezető a napokban Budapestre érkezett. Az újrakezdés ideje bizonytalan, ezért az új munkakörben eltöltött jó két hónapról kérdeztük.

„Ez tényleg nagy ugrás volt a mély vízbe kollégámmal, Ring Györggyel – mondta lapunknak a korábbi FIFA-bíró. – Eddig is a játékvezetés volt az életem, de egészen más edzeni és a hétvégén levezetni az esedékes mérkőzést, mint amibe most belefogtunk. Igazi sportmenedzseri feladat egy ekkora szervezetet üzemeltetni megoldandó problémákkal: az elmúlt két hónapban Szocsiban VAR-továbbképzést tartottunk, volt edzőtábor az első osztályú keretnek Törökországban, a másodosztályúaknak Cipruson, továbbá – a korábbi helyi szokásokkal ellentétben – összevont edzőtábort szerveztünk a harmadosztály összes bírójának, aztán beindultak a profi bajnokságok. Összetett a mostani munkánk, óriási kihívás.”

NAGY MECCSEKEN DIRIGÁLT
Kassai Viktor 1975-ben született, 1999-ben vezette első NB I-es meccsét, 2006-ban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, a 2010-es spanyol–német vb-elődöntőt (1–0) és a 2011-es londoni Bajnokok Ligája-döntőt (Barcelona–Manchester United 3–1) is ő vezette; 2019 végén visszavonult mint a legtöbb NB I-es mérkőzésen sípoló magyar játékvezető (322 találkozó). Januártól az Orosz Labdarúgó-szövetség játékvezetői osztályának szakmai vezetője.

Idegen ország, más (futball)kultúra, új impulzusok – kérdés, a kívülről érkező vezető hogyan lát munkához? Kassai Viktor szerint a legfontosabb az volt, hogy minél gyorsabban minél több információt szerezzenek a futballrendszer működésről, azon belül a játékvezetők felkészüléséről.

„Villámgyorsan át kellett látnunk, melyek azok a folyamatok, amelyek jól működnek, melyek azok, amelyeket át kell alakítanunk és meg is lehet változtatni, illetve melyek azok, amelyek az orosz futball sajátosságai. A szövetség felépítésével és működésével kapcsolatban már naprakészek vagyunk, valamint tisztáztuk, melyek a legfontosabb teendők a tavaszi szezonban, illetve melyek a közeljövő tervei és a hosszabb távú elképzelések.”

Az első három profi osztály játékvezetői az irányítása alá tartoznak: az első osztályban 24 (36 asszisztens), a másodikban 15 (39) a harmadikban 66 játékvezető (101) működik, és a magyar sportvezetőhöz tartozik a 29 tagú női keret is. A harmadik liga speciális, területi elven működik, fordulónként összesen több mint harminc mérkőzéssel, de például a Keleti csoportban mind-
össze hat csapat szerepel, többek között a Moszkvától több mint hatezer kilométerre fekvő Juzsno-Szahalinszk együttese, az FK Szahalin is.

„Harmincéves pályafutásom során rengeteg mérkőzést vezettem, jelentős nemzetközi tapasztalatom volt a játéktéren, de ahhoz, hogy jó sportvezető váljon belőlem, mindez nem elegendő – folytatta Kassai Viktor. – Hogy egy példát említsek: korábban a pulzusórám adatait figyelve edzettem, most pedig azon dolgozom, hogyan szerezzünk be háromszáz ilyen órát a kollégáknak. Kitől, mennyiért, mi az optimális megoldás a szövetségnek? Nagy segítség a munkámban, hogy az orosz futballszövetség reformokat akar megvalósítani a játékvezetésben, és ebben a folyamatban a szövetség vezetői támogatnak, számítanak a véleményemre. Az orosz játékvezetés minőségének javulását várják tőlem, valamint azt, hogy a felkészülés rendszere közelítsen az európai szisztémákhoz. Ezt a fejlődést egyedül lehetetlen megvalósítani, de olyan stáb segíti a munkámat Ring Györggyel az élen, amely sok terhet levesz a vállamról. Az edzőtábor első napján azt mondtam a játékvezetőknek: azért jöttem, hogy támogassam őket, kiállok mellettük, képviselem őket, cserébe elvárom, hogy mindent alárendeljenek a tanulásnak, a fejlődésnek.”

Ami érdekes: az orosz bajnokság alkalmazza a VAR-technológiát, amelyre a magyar futball is készül. A műszaki háttérhez nagyban hozzájárult, hogy 2018-ban Oroszország rendezte az első, videobírós világbajnokságot – melyek a tapasztalatok?

„Összetett a VAR-rendszerre képzés, a játékvezetők oktatása, értékelése – válaszolta Kassai Viktor. – A VAR-ral nem szüntethető meg minden hiba, de jócskán lecsökkenti a kritikus helyzetekben előforduló nyilvánvaló tévedéseket. Az őszi szezonban fordulónként csak két-három mérkőzésen használták a VAR-t, de érkezésünk után, a tavaszi szezon rajtjától minden mérkőzés így zajlik.”

És milyen a moszkvai élet?

Néhány héttel ezelőtt költözött Moszkvába, de nem sokáig élvezhette a főváros forgatagát – januárban reggeltől estig a szövetség irodáiban tárgyalt, szervezett, intézkedett, majd a török és a ciprusi edzőtábor után visszatért, akkor elindult a bajnokság, s mire megismerhette volna jobban a várost, most hazahozta az élet.

„Új munka, más feladat ismeretlen környezetben, de talán éppen ezért nagy motivációt érzek, hogy jól végezzem a munkámat – mondta. – Korosztályom tagjai közül egyre többen töltenek be meghatározó szerepet a világ játékvezetésében, ha szükség van rá, van kihez fordulnom. Fábián Mihály barátommal napi kapcsolatban vagyok, ő az ausztrál profi játékvezetők szakmai munkáját irányítja, míg nemrégiben az üzbég szövetség alelnökével, Ravshan Irmatovval egyeztettünk az esetleges együttműködésről, akivel a kétezertízes világbajnokság óta baráti a viszonyunk. Dél-Afrikában mi vezettük a torna két elődöntőjét. Két héttel ezelőtt Moszkvában járt az UEFA JB korábbi vezetője, Pierluigi Collina, aki az európai játékvezetés rendszerét építette újjá – volt mit tanulnom tőle, amikor az UEFA-nál dolgozott, most pályakezdő sportvezetőként szeretnék sok mindent hasznosítani a karrierem során tapasztaltakból.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik