Játékossors: góllal búcsúzott az argentinok olimpiai bajnoka

Vágólapra másolva!
2022.04.19. 11:14
null
D'Alessandro elköszönt a futballtól (Fotó: Getty Images)
Az elmúlt hétvégén lejátszotta utolsó mérkőzését a brazil élvonalban szereplő Internacional 25-szörös argentin válogatott középpályása, Andrés D'Alessandro. A múlt héten 41. életévét betöltő D'Alessandro góllal zárta le 2000 nyara óta tartó profi pályafutását a Fortaleza elleni bajnoki mérkőzésen.

Magyar idő szerint hétfőre virradóra a brazil élvonalban szereplő Internacional 2–1-re legyőzte a Fortaleza csapatát – a győztes hazaiaktól Andrés D'Alessandro egyenlített a második félidő elején, aki már a találkozó előtt bejelentette: pályafutása utolsó mérkőzésén lép pályára.

A River Plate-nél nevelkedő D'Alessandro 2000-ben mutatkozott be a Buenos Aires-iek felnőttcsapatában, s két bajnoki cím után 2003-ban akkori klubrekordot jelentő 9 millió euróért igazolt a német élvonalban szereplő Wolfsburghoz, amelynek színeiben 61 bajnokin 8 gólt szerzett – a nevéhez fűződik a Bundesliga történelmének 40000. gólja. Európában szerepelt még az angol Portsmouth és a spanyol Real Zaragoza csapatánál, mielőtt visszatért volna Dél-Amerikába: az argentin San Lorenzo játékosa lett, majd fél év után 2008 nyarán a brazil Internacionalhoz igazolt, ahol az elmúlt 14 évben 490 tétmeccsen lépett pályára, s 90 gólt szerzett.

A 41. életévét öt nappal ezelőtt betöltő D'Alessandro pályafutása során 25 alkalommal szerepelt az argentin felnőttválogatottban – ő adta be a szögletet Gabriel Hainze győztes találata előtt a 2005-ös, budapesti magyar–argentin (1–2) meccsen is, amelyen Lionel Messit első válogatott meccsén kiállította Markus Merk játékvezető –, tagja volt a 2004-ben olimpiai bajnoki címet szerző válogatottnak, s a 2001-ben U20-as világbajnoki címet szerző csapatnak is.

D'Alessandrót pályafutása elején Diego Maradonához hasonlították, hiszen a másfél évvel ezelőtt elhunyt legendához hasonlóan ő is ballábas, alacsonyan van a súlypontja, s kiválóan cselez. A Fortaleza elleni utolsó bajnokija után csapattársai a vállukra emelték a középpályást, míg a szurkolók álló ovációval búcsúztatták a láthatóan elérzékenyült – immár csak volt – futballistát.

D'ALESSANDRO UTOLSÓ GÓLJA (1:30-TÓL)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik