Hollandia: Nehéz időszakot élünk, a mostani generáció nem túl erős – F. de Boer

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.18. 11:46
null
Frank de Boer szerint időre van szüksége a válogatottnak (Fotó: AFP)
Bár Hollandia kudarca nem sokkolta annyira a világot, mint a vb-ről ugyancsak lemaradó Olaszország pótselejtezős bukása, ettől még a szurkolók közül bizonyára sokaknak hiányzik majd az oroszországi tornáról a háromszoros vb-ezüstérmes együttes. A Marca a válogatottsági örökranglistán harmadik helyen álló, száztizenkétszeres válogatott Frank de Boerral készített interjút, amelyben természetesen a holland labdarúgás válsága is szóba került.

 

A 2016-os Eb után a 2018-as vb-n sem lesz ott Hollandia, kérdés, mi az oka a 2014-es, bronzéremmel záruló világbajnokság óta tapasztalható gyengélkedésnek.

„Sajnos be kell látni, hogy a mostani generáció nem túl erős – kezdte Frank de Boer.Vannak ugyan tehetséges, ügyes játékosok, de nekik még nagyon sokat kell fejlődniük. Ha belegondolunk, Arjen Robbenen kívül egyetlen klasszisunk sem volt a legutóbbi selejtezősorozatban, ráadásul azóta ő is lemondta a válogatottságot. Ám ennél is nagyobb probléma, hogy a válogatott nem működött csapatként, márpedig enélkül képtelenség sikereket elérni. Persze önmagában ez kevés, legalább négy olyan képességű játékosra is szükség lenne, mint Robben. Nehéz időszakot élünk meg, ahhoz, hogy ismét igazán erősek legyünk, időre lesz szükség.”

A 47 esztendős szakember 2008 és 2010 között a válogatott másodedzőjeként dolgozott, Dick Advocaat távozása után pedig felvetődött, hogy a közeljövőben szövetségi kapitányként irányíthatja a nemzeti csapatot.

„Nem siettetek semmit, meglátjuk, mit hoz a jövő. Bár vannak ajánlataim, egyelőre pihenni szeretnék, és élvezni az életet a családommal. Amióta befejeztem a futballt, egyből elkezdtem az edzőképzést, aztán elkezdtem dolgozni az Ajax utánpótlásában. Utána jött a válogatott, az Ajax nagycsapata, az Inter, a Crystal Palace... Úgy érzem, rám fér egy kis lazítás” – mondta De Boer, aki szerint Ronald Koeman lenne most a legalkalmasabb a megüresedett szövetségi kapitányi posztra.

Hollandiában és Angliában is bizonyította már a rátermettségét, ha engem kérdeznek, ő tökéletes választás lenne. Ami kettőnk összehasonlítását illeti, többé-kevésbé ugyanazt csináljuk, mégis mások vagyunk, és a futballról sem teljesen egyformán gondolkodunk.”

Bár sorozatban négy bajnoki címet nyert az Ajax vezetőedzőjeként, sokat rontott a szakmai megítélésén, hogy az Internél tizenegy, a Crystal Palace-nál négy forduló után menesztették De Boert – arról nem is beszélve, hogy a londoniak az irányításával még gólt sem szereztek a Premier League-ben, ami történelmi mélypontot jelentett.

Egyik klubnál sem voltak velem elég türelmesek, nem kaptam elég időt a bizonyításra. Tudomásul kell venni, hogy a változáshoz, a sikerekhez időre van szükség. Az Interrel kimondottan jó futballt játszottunk, mégsem voltunk eredményesek. De nincs bennem harag, örülök a csapat mostani szereplésének, ha így folytatja, harcban lesz a bajnoki címért. A Crystal Palace-nál kockáztattam, és sajnos nem volt szerencsénk. Mindazonáltal bármikor bátran belenézek a tükörbe, úgy érzem, én minden tőlem telhetőt megtettem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik