Hogyan ne működtessünk futballklubot? – bűzös kasszasiker Blackpoolban

Vágólapra másolva!
2022.04.21. 16:09
Friss megjelenésű angol futballkönyv a Blackpool futballcsapatának szédítő magasságba majd rémisztő mélységbe jutásáról.

„Hogyan ne működtessünk futballklubot?” – teszi fel a kérdést címében az irigylésre méltóan gazdag és sokszínű angol futballkönyvpiac egyik legújabb kiadványa. Látszólag a közelmúltban szélsőségek között csapongó Blackpool történetére és a hírhedt tulajdonosra, az Oyston családra összpontosít, valójában azonban az üzletileg túlhizlalt modern labdarúgás fekélyeiről árulkodik. Az 1887-ben alapított, nagy múltú lancashire-i egyesület tíz év alatt felkapaszkodott a negyed­osztályból a Premier League-be, a 2010-es tündérmesét azonban beárnyékolta a klubpénztár módszeres kiszipolyozása, a vétkeseket pedig nem kellett messze keresni, hiszen azok éppen a kasszakulcsot kezelő tulajdonosok voltak. Az Oyston família uralma 1987-től 2019-ig tartott Blackpoolban, a 16 éves áldozat megerőszakolása miatt börtönre ítélt Owen Oyston büntetése alatt felesége, Vicki, később fiuk, Karl lépett színre, majd utóbbi csaknem harmincmillió fontos pénzkicsorgatási botránya után a házaspár lánya, Natalie vette át a bizniszt. A hagyománytisztelő szurkolók és a Blackpool klubszellemisége fölött őrködők makacs ellenállása végül célt ért, igaz, közben a Premier League-ből kizuhanó csapat meg sem állt a harmadosztályig. Jelenleg a másodosztályban éli mindennapjait, megkönnyebbülten a szédítő magasságokat és rémisztő mélységeket hozó, három éve lezárult Oyston-korszak után.
„Hogyan ne működtessünk futballklubot?”
– teszi fel a kérdést címében az irigylésre méltóan gazdag és sokszínű angol futballkönyvpiac egyik legújabb kiadványa. Látszólag a közelmúltban szélsőségek között csapongó Blackpool történetére és a hírhedt tulajdonosra, az Oyston családra összpontosít, valójában azonban az üzletileg túlhizlalt modern labdarúgás fekélyeiről árulkodik. Az 1887-ben alapított, nagy múltú lancashire-i egyesület tíz év alatt felkapaszkodott a negyed­osztályból a Premier League-be, a 2010-es tündérmesét azonban beárnyékolta a klubpénztár módszeres kiszipolyozása, a vétkeseket pedig nem kellett messze keresni, hiszen azok éppen a kasszakulcsot kezelő tulajdonosok voltak. Az Oyston família uralma 1987-től 2019-ig tartott Blackpoolban, a 16 éves áldozat megerőszakolása miatt börtönre ítélt Owen Oyston büntetése alatt felesége, Vicki, később fiuk, Karl lépett színre, majd utóbbi csaknem harmincmillió fontos pénzkicsorgatási botránya után a házaspár lánya, Natalie vette át a bizniszt. A hagyománytisztelő szurkolók és a Blackpool klubszellemisége fölött őrködők makacs ellenállása végül célt ért, igaz, közben a Premier League-ből kizuhanó csapat meg sem állt a harmadosztályig. Jelenleg a másodosztályban éli mindennapjait, megkönnyebbülten a szédítő magasságokat és rémisztő mélységeket hozó, három éve lezárult Oyston-korszak után.


(Nathan Fogg: How Not to Run a Football Club: The Inside Story of Blackpool FC, Pitch Publishing, 2022)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. április 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik