Hátsó füves futballmentő túra: zempléni meccsünnep Pisont Istvánnal a pályán

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 09:53
null
Hercegkúton hetek óta újra edz a csapat, és a pálya is készen áll a szombati mérkőzésre (FOTÓ: SZOBOSZLAY MARCELL)
Indul a Hátsó füves futballmentő túra: Hercegkúton Pisont István is stoplist húz, családi és kultúrprogramokkal, helyi specialitásokkal készül a falu.

 

Szombaton indul a Hátsó füves futballmentő túra, amely során a zempléni vidék megszűnt csapatai állnak össze kéthetente egy-egy mérkőzésre, és veszik újra használatba a falu elhagyott pályáját.

A hercegkúti program

12.00 – Településtörténeti séta a Sváb Tájháztól a pályához

13.00 – A futballtörténeti kiállítás megnyitója és beszélgetés a hercegkúti labdarúgás emlékeiről

13.45 – Köszöntőbeszédek (Egervári Sándor, Pisont István, Rák József polgármester)

14.00 – Hercegkút–Zempléni Főnix mérkőzés

Ellenfelük a Zempléni Főnix nevű, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum körül szerveződő, zömében környékbeli korábbi futballistákból álló alkalmi csapat lesz, amelynek tiszteletbeli vendégjátékosa Pisont István. A kilencvenes-kétezres évek Gádorosról induló kispesti válogatott csillaga is pályára lép a túra első állomásán, Hercegkúton, ahol a kezdeményezés szellemiségével összhangban a futballünnep gazdag kulturális és családi programot is kínál, kiegészítve a tokaji borvidék szőlőtermelő falujának gasztronómiai élményeivel.

Az esemény védnöke, Egervári Sándor mesteredző és Rák József polgármester köszöntője előtt a helyszínen futballtörténeti beszélgetéssel kísért kamarakiállítás nyílik. A régi idők hamisítatlan falusi futballhangulatát a Hercegkút–Zempléni Főnix mérkőzés szünetében rendezendő tizenegyesrúgó-verseny és tombola is segít felidézni. Családi programok sorával készülnek a szervezők, a gyerekeket a pálya mellett ugrálóvár, trambulin és papírszínház várja, de a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum sátrában megismerhetik a kalodát és az úgynevezett szégyenpadot is, a Kazinczy Ferenc Múzeum kitelepülő önkéntesei pedig a zempléni élővilágot bemutató foglalkozásokkal, óriáskirakóval és egyéb játékokkal készülnek. Ki lehet próbálni a teqballt, az egészségügyi szűrősátorban pedig kérésre szűrővizsgálatokat végeznek. Az esemény látogatása ingyenes.

A hátország társadalmi kérdései iránt érdeklődőknek ajánljuk továbbá az előző nap, pénteken 17 órától kezdődő, Cigányság és futball című nyilvános beszélgetést Pisont Istvánnal és Maka Istvánnal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársával a Hátsó füves-kiállítás Harmadik félidő bisztrójában, a Kazinczy Ferenc Múzeumban (Sátoraljaújhely, Dózsa György u. 11.).

Pecsétért ajándék
Pecsétgyűjtőjáték is indul a Hátsó füves futballmentő túrán, a helyszínekre látogatókra a meccsélmény mellett különleges ajándékok is várnak: a sátoraljaújhelyi börtön fogvatartottjai által készített kitűző, csapatzászló, egyedi póló, Hátsó füves-könyv, tokaji bor, családi hétvége a Zemplénben vendéglátással, valamint belépő a Kazinczy Ferenc Múzeumba, a tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastélyba, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumba, a Magyar Nyelv Múzeumába és a Zempléni Kalandparkba. Részletek a Zempléni Főnix Facebook-oldalán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik