Gyász: nemzeti stadiont neveztek el Peléről, de nem Brazíliában

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.01.05. 12:48
null
Az immár Pelé Stadion nevet viselő praiai létesítmény 2010-ben épült
Elsőként a Zöld-foki-szigetek csatlakozott a FIFA azon kezdeményezéséhez, amellyel Gianni Infantino minden tagországot arra kér, hogy nevezzen el egy stadiont a december 29-én, életének 83. évében elhunyt brazil labdarúgó-legendáról, Peléről – írja a BBC.

A Zöld-foki-szigetek 15 ezer fő befogadására alkalmas nemzeti stadionja immár a Pelé Stadion nevet viseli, amely a főváros, Praia egyik külső kerületében található. A Zöld-foki-szigetek miniszterelnöke, José Ulisses Correia e Silva hivatalos Facebook-oldalán így fogalmazott:

„Nemzeti stadionunkat Pelé Stadionnak nevezzük el – olyan kezdeményezés keretében tesszük ezt, amelyet véleményem szerint a világ több országa is követ a közeljövőben. Ezzel is tiszteletünket és elismerésünket fejezzük ki annak a személynek, aki mindannyiunkat naggyá tesz. Edson Arantes do Nascimento tömegek ikonjává vált, megmutatta, hogy a sport ereje által a világ is egyesülhet.”

A miniszterelnök bejegyzéségben hangsúlyozta, Pelé különösen fontos volt a portugál anyanyelvű országoknak, így a Zöld-foki-szigeteknek is: „Országunk és Brazília történelme és kultúrája összefonódik, hiszen testvérországokról van szó, amelyeket a nyelv és a hasonló identitás egyaránt összeköt.”

A nyugat-afrikai ország miniszterelnöke azt említette, hogy a Zöld-foki-szigetek a FIFA kezdeményezéséhez csatlakozott. Hétfőn mi is megírtuk, hogy a legendás futballista santosi búcsúztatására érkező FIFA-elnök, Gianni Infantino újságíróknak úgy fogalmazott, szeretné, hogy minden országban nevezzenek el egy stadiont Peléről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik