Foci-vb: az európai klubokat tömörítő szervezet ellenzi a létszámelést

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.12.15. 10:52
Az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) ellenzi a világbajnokság létszámának emelését.

A több mint kétszáz klubot tömörítő ECA csütörtöki nyilatkozata úgy fogalmaz: „a játékosok – különösen a válogatott futballisták – már így is elfogadhatatlanul sok mérkőzést játszanak egész évben, ezért visszautasítjuk a kezdeményezést, és a mai napon levelet küldtünk Gianni Infantinónak, felszólítva a FIFA-t, hogy ne növeljék a világbajnokság résztvevőinek létszámát”.

A nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, Infantino a közelmúltban előbb 40, majd 48 csapatos tornát javasolt 2026-ra a jelenlegi 32-es mezőny helyett. Az olasz-svájci sportvezető úgy fogalmazott, hogy a 48 nemzeti együttesből 16 egy selejtezőforduló után kiesne, és hazautazna, majd a torna az eddigiekhez hasonlóan, 32 csapattal folytatódna. Utóbbi szakaszban lenne 16 kiemelt válogatott, amelynek nem kellene pályára lépnie a csoportkörben.

A FIFA elnöke később közölte, szeretné, ha több ország közösen rendezné a világbajnokságot, amelynek csoportkörében a döntetlennel végződő meccseken tizenegyesrúgásokkal döntenék el a győztes kilétét.

Az ECA elnöke, Karl-Heinz Rummenigge csütörtökön kijelentette: ideje ismét a sportszakmai kérdésekre összpontosítani, mert a politika és az üzlet nem élvezhet elsőbbséget a labdarúgásban.

„A szurkolók és a játékosok érdekében szorgalmazzuk a FIFA-nál, hogy ne növeljék a világbajnokság résztvevőinek számát” – magyarázta a német sportvezető.

A FIFA tanácsa várhatóan a következő ülésén, januárban dönt az ügyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik