FIFA: eljárást indítottak Beckenbauerék ellen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.22. 16:56
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága eljárást indított a német szövetség (DFB) hat korábbi tisztviselője, köztük Franz Beckenbauer ellen a 2006-os németországi világbajnokság rendezési jogának odaítélése ügyében.

A FIFA keddi közleménye szerint Beckenbaueren kívül a DFB-t korábban elnökként irányító Wolfgang Niersbach és Theo Zwanziger; valamint a 2006-os vb versenyigazgatója, a DFB korábbi főtitkára, Helmut Sandrock; a vb szervezőbizottságának alelnöke, Horst Schmidt; illetve a szervezőbizottság pénzügyi igazgatója, Stefan Hans ellen indult eljárás.

„Beckenbauer, Zwanziger, Schmidt és Hans urak ügyében az etikai bizottság vizsgálati kamarája azt vizsgálja, történtek-e jogtalan kifizetések és törvénytelen megállapodások a 2006-os vb helyszínkijelölésével kapcsolatban. A jogsértések listája bővülhet, amennyiben további információkhoz jutunk” – írta közleményében a FIFA etikai bizottsága.

Beckenbauer március elején tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna, a DFB megbízásából elvégzett vizsgálat során pedig a Freshfields ügyvédi iroda nem talált arra vonatkozó bizonyítékot, hogy szavazatvásárlás történt a rendezési jog odaítélése előtt.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, és az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt is.

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6.7 millió eurót) 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A gyanú szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.

Beckenbauer egy másik gyanús pénzmozgással összefüggésben is nyomás alá került a közelmúltban, mert 10 millió eurót utalt át több részletben egy svájci ügyvédi iroda bankszámláján keresztül a katari Kemco vállalatnak, amelynek tulajdonosa Mohamed bin Hammam.

Mindez 2002-ben történt, két évvel azután, hogy Németország elnyerte a 2006-os világbajnokság rendezési jogát. A közel-keleti ország egykori legmagasabb rangú sportvezetőjét, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) korábbi elnökét, a FIFA egykori alelnökét 2012 decemberében élete végéig eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől korrupció miatt.

A The Sunday Times 2014 nyarán azt írta: egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy bin Hammam kenőpénzekkel „megvásárolta” hazája számára a 2022-es világbajnokságot. A tekintélyes konzervatív brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz – köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz – jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, illetve a svájci szövetségi ügyészség is vizsgálatot folytat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik