FIFA: az eddigi tíz Puskás-díjas találat egy percben – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.25. 19:47
null
Mohamed Szalah nyerte a 10. Puskás-díjat (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, hétfőn Mohamed Szalah nyerte a 10. Puskás-díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) londoni gáláján. A Liverpool klasszisa olyan nevekhez csatlakozott, mint Cristiano Ronaldo, Neymar, vagy éppen Zlatan Ibrahimovic. De vajon mit gondolnak olvasóink, Önök szerint melyik találat az abszolút csúcs a Puskás-díjas gólok közül?

2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) - FC Porto–Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő
Az akkor a Manchester Unitedben futballozó sztár a Porto elleni BL-mérkőzésen majd' negyven méterről küldött „rakétát” a portugál csapat kapujának jobb oldalába.

2010: Hamit Altintop (török, Bayern München) - Kazahsztán–Törökország, Európa-bajnoki selejtező
A török válogatott futballista a kazahok elleni mérkőzésen egy bal oldali szöglet után bombázott kapásból jobbal a kapuba húsz méterről.

2011: Neymar (brazil, Santos) - Santos–Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés
A Santos tehetsége két hátvédet is kicselezett az alapvonal mellett, majd egy kényszerítő után csúnyán átvert még egy védőt a tizenhatos előterében, és estében külsővel a kifutó kapus mellett lőtt a hálóba.

2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) - Fenerbahce–Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés
A Fenerbahce akkori játékosa Hamit Altintophoz hasonlóan szöglet után bombázta be a labdát kapásból a jobb felsőbe, remek mozdulattal, jó húsz méterről.

2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) - Svédország–Anglia, felkészülési mérkőzés
Ugyan egy indítás után az angol Joe Hart megelőzte és elfejelte előle a labdát, Zlatan Ibrahimovic befutotta azt, és mielőtt a kapus visszaért volna, harminc (!) méterről a kapuba ollózott.

2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) - Kolumbia–Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő
Szép és fontos gól is volt: a középpályás az Uruguay elleni vb-nyolcaddöntőben a kapunak háttal állva mellre vette a labdát, majd fordulásból jó huszonöt méterről ballal a jobb felsőbe bombázott.

2015: Wendell Lira (brazil, Goianesia) - Atlético GO–Goianesia, a brazil Goiás állami bajnoksága
Bár „csak” az egyik brazil állami bajnokságban született a gól, azért gyönyörű volt, Wendell Lira egy védők mögé beemelt labdát rúgott ollózó mozdulattal a kapuba.

2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) - Penang–Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés
A malajziai futballista a Pahang elleni bajnoki meccsen végezhetett el szabadrúgást a bal oldalon, a labda harminc méterről elképesztő ívet leírva vágódott a bal felső sarokba.

2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal) - Arsenal–Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés
Az akkor még az Arsenalban futballozó csatár egy bal oldali beadást sarkazott be estében a Crystal Palace kapujába úgy, hogy a labda félmagasan mögé jött (ezt a mozdulatot skorpiórúgásnak is hívják).

2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool) - Liverpool–Everton, angol bajnoki mérkőzés
A Liverpool-játékos Evertonnak lőtt Premier League-gólja nyert, egyúttal először diadalmaskodott afrikai labdarúgó. Arról, hogy valóban ez volt-e az adott időszak legszebb gólja, még most is heves viták folynak.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
• gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól),
• a mérkőzés fontossága (felnőttválogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb),
• a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született,
• a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt futballistájáról.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat idén adták át tizedszer a FIFA éves, londoni gáláján. A FIFA szakértői bizottsága minden évben összeállít egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így a jelöléshez legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t 2006-ban keresték meg az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik volt a legszebb Puskás-díjas gól?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik