FIFA: Ali bin al-Husszein ismét elnökjelölt lesz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.02. 20:35
Ali bin al-Husszein ismét versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjáért. A pénteki választáson Joseph Blatterrel szemben alulmaradó jordán herceg azt üzente, hogy új választás esetén ismét megméretteti magát.

„Ali herceg készen áll” – mondta a francia hírügynökségnek Szalah Szabra, az Ali bin al-Husszein által irányított jordániai labdarúgó-szövetség alelnöke, hozzátéve, hogy a herceg kész lenne akár azonnal átvenni a FIFA elnökségét, ha erre kérnék.

Blatter kedden Zürichben sajtótájékoztatón jelezte: rendkívüli kongresszus összehívását indítványozza, hogy a lehető leghamarabb megválasszák az utódját. Bejelentése mindössze négy nappal azután történt, hogy ötödik ciklusára újraválasztották a FIFA élére. A voksoláson az egyetlen kihívója az első kör után visszalépett, miután csak 73 szavazatot kapott, míg ő 133-at.

A múlt pénteki tisztújítás előtt két nappal Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselõt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Blattert a botrány kirobbanása után többen lemondásra szólították fel, ezt kérte tőle Michel Platini, az európai szövetség elnöke is, ám a FIFA-elnök erre akkor nem volt hajlandó.

Kedden aztán a The New York Times arról írt internetes oldalán, hogy amerikai ügyészek szerint Jérome Valcke, a FIFA főtitkára több tételben tízmillió dollárt utaltatott a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének, Jack Warner volt FIFA-alelnöknek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik