FFT: miért nehezebb idegenben játszani?

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2021.07.09. 15:12
A szabályok ugyanazok, a játékosok száma ugyanaz, a kapuk mérete is ugyanaz. Akkor miért nehezebb idegenben játszani? Most, hogy az UEFA eltörölte az idegenbeli gól szabályát, érdemes felidézni az FFT 2012-es cikkét, amelyben utánajárt a futballvilág egyik legnagyobb rejtélyének.

A Barcelonának csak egyszer sikerült a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában idegenben nyernie Pep Guardiola alatt. Az MU-nak volt olyan idénye, amikor bajnokként ugyanannyiszor sikerült vendégként győznie, mint a végül kiesett Blackpoolnak. A Leeds United pedig, miután '92-ben bajnok lett, a következő idényben egyetlen idegenbeli bajnokiját sem tudta megnyerni. Az ehhez hasonló tények miatt a foci legnagyobb rejtélyeinek egyike: miért olyan nehéz idegenben nyerni?

Vegyük például a Manchester United Barcelona elleni, 2011-es Bajnokok Ligája-döntőjét, amit semleges pályán, a Wembleyben játszottak. Sir Bobby Charlton megpróbálta elmagyarázni, miért is érezték jobban magukat a United játékosai az ismerős környezetben.

„Sokszor kérdezik tőlem, hogy miért jelent ilyen sokat, ha valaki otthon lép pályára. Természetesen ebben a szurkolók nagy szerepet játszanak. De nem csak erről van szó. Olyan ez, mintha a saját házadban lennél. Tudod, mi hol van, és csukott szemmel sem mész neki egyetlen bútornak sem.”

Ez megmagyarázhatja, a csapatok miért játszanak jobban saját közönségük előtt, de tényleg ilyen egyszerűen lezárhatjuk ezt a kérdést?

Nem egészen.

A témát körbejáró cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik