FFT: méltatlan támadás Puhl Sándor ellen

T. Z./H. D.T. Z./H. D.
Vágólapra másolva!
2021.07.04. 19:50
null
Veszprémi Linda ezúttal Puhl Sándor 1997-es igazságtalan meghurcolását idézi fel (Fotó: Getty Images)
A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal a május 20-án elhunyt legendás játékvezető, Puhl Sándor 1997-es igazságtalan meghurcolását idézi fel.

 

Puhl Sándor a csúcson volt 1997 őszén. Évek óta minden jól alakult a számára. Már-már túl jól: 1993-ban ő vezette a Borussia Dortmund–Juventus UEFA- kupadöntő első mérkőzését, 1994-ben a Brazília–Olaszország világbajnoki finálét az Egyesült Államokban, 1996-ban az Anglia– Németország Európa-bajnoki elődöntőt a Wembleyben, 1997-ben a Juventus–Borussia Dortmund Bajnokok Ligája- döntőt a müncheni Olimpiai Stadionban. Az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet előző három szavazásán, 1994-ben, 1995-ben és 1996-ban is őt választotta meg a világ legjobb játékvezetőjének. Aztán eljött a Feyenoord–Manchester United (1–3) csoportmeccs a Bajnokok Ligájában, 1997. november 5-én.

Amilyen sima (Andy Cole mesterhármasa után a hazaiak csak a 88. percben tudtak szépíteni), olyan feszült találkozó volt. A két szurkolótábor már a meccs délelőttjén összeverekedett Rotterdam utcáin, és a meccsen is volt egy-két indokolatlanul kemény belépő. Az egyik esetben a holland Paul Bosvelt hátulról becsúszott Denis Irwinnek, a Manchester United ír védőjének. A kiváló ösztöneiről, megérzéseiről híres Puhl Sándor szabadrúgást ítélt, de nem érezte indokoltnak, hogy lappal is figyelmeztesse a Feyenoord játékosát. Irwin azonban nem tudta folytatni a játékot, hordágyon kellett levinni, és a két csapat vezetőedzője, Gerard Meijer és Alex Ferguson úgy összeszólalkozott a pályán, hogy kis híján ölre mentek, a találkozó után az előírtakkal szemben nem is tartottak közös sajtótájékoztatót, csak külön-külön. A skót szakember ingerülten szót ejtett a játékvezetésről is. „Irwint hordágyon vitték le, valószínűleg csak péntekre derül ki, hogy milyen súlyos a sérülése. Szerencse, hogy mást nem tudtak lerúgni, mert láttam néhány rettenetes belépőt. A játékvezető nyugodtan kioszthatott volna néhány piros lapot a Feyenoord játékosainak” – fogalmazott a United menedzsere.

December 3-án összeült az UEFA Játékvezetői Bizottsága, és azt a döntést hozta, hogy az idény végéig eltiltja a magyar játékvezetőt a nemzetközi meccsek vezetésétől. Merőben szokatlan módon, indokolták is az okát: Irwin sérülésénél nem állította ki Bosveltet. Az UEFA szigorának az is oka lehetett, írásbeli jelentésre kérték a meccs után Puhlt, de ő abban is kötötte az ebet a karóhoz, hogy nem kellett lapot adni az esetnél. Az UEFA-idény ugyebár május végéig, június elejéig tart, és csak találgatni lehetett, vajon ez kihat-e Puhl Sándor vb-szereplésére…

A teljes cikket elolvashaja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik