FFT: lehet-e a Vitesse-ből a holland Chelsea?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.08. 17:42
Amióta a Chelsea és a Vitesse Arnhem 2010-ben megállapodást kötött, 23 londoni játékos került a holland klubba. Nem csoda, hogy néhányan identitásválságot vélnek felfedezni.

Roman Abramovics Chelsea-tulajdonos grúz barátja, Marab Dzsordanija üzletember 2010-es tulajdonossá válása óta huszonhárman kerültek az angol csapatból a hollandba. Öt esztendeje Alekszandr Csigirinszkij vette át az irányítást, az orosz szintén jó cimborája Abramovicsnak. Ezzel a Vitesse lett az első olyan holland klub, amelynek külföldi a tulajdonosa. Ez természetesen irritálta az ellenfelek szurkolóit, és elkezdték Chelsea B-nek bélyegezni az Eredivisie legrégibb alakulatát.

„Úgy látom, tényleg vannak olyanok, akik megszakították velük a kapcsolatot, amióta megszületett ez a megállapodás – mondta 2015 júliusában Ronald Koeman, aki a 2000–2001-es idényben irányította a gárdát. – Minden idényben szinte más csapattal állnak ki. Nem hiszem, hogy nagyon erős lehet a közösségi szellem, hiszen rengeteg a fiatal, akiknek az a legfőbb céljuk, hogy visszakerüljenek a Chelsea-be. Az én időmben húsz-huszonötezer néző előtt játszottunk, most jó, ha vannak húszezren az Ajax, a PSV vagy a Feyenoord elleni összecsapáson.”

„Néha tényleg betelik a pohár – mondja Olaf, aki 27 éve Vitesse-szurkoló. – Érkeznek olyan játékosok is, akik jobb lenne, ha soha többet nem lépnének pályára. Minden attól függ, kit küldenek ide. Az edzők állítják, ők választhatnak, de ez szerintem nem igaz. A Chelsea mindössze egy futballistát, Marco van Ginkelt vett meg 2013-ban, ám azt tényleg nem értem, mit segít rajtuk, ha ideküldik a játékosaikat."

Wilhelm, egy másik drukker ehhez hozzáteszi még: „Nem a Chelsea érdekel bennünket. Az a baj, hogy olyan tulajdonosunk van, akit nem is ismerünk, nem jár ide. Régebben szívesen azonosultunk a főnökkel."

Vajon a partnerkapcsolat – amelyet a holland szövetség ellenőrzött és jóváhagyott – tényleg arról szól, ami a felszínen is megmutatkozik? A Vitesse tényleg el fogja veszíteni az identitását, és a Chelsea szemétdombja lesz?

A FourFourTwo egy hideg szombat délutánon látogat ki a csapat Willem II elleni mérkőzésére 2016-ban, hogy választ találjon egy-két kérdésre.

A terjedelmes riport elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik