FFT: Így lettem Fergie alatt a világ egyik legjobb védője – Stam

Vágólapra másolva!
2020.08.11. 11:32
„Félreálltam egy benzinkúton, Ferguson beült az autómba, és közölte, hogy megyek a Lazióba.” Így hagyta el a Manchester Unitedet Jaap Stam, aki egyike volt a világ akkori legjobb védőinek. Ferguson meg is bánta, hogy elengedte.


Jaap Stam sohasem lépett pályára a holland ifiválogatottban, ennek ellenére is a világ legjobb hátvédjeként tartották számon a húszas évei közepére.

A hatalmas méretű hátvéd jó egy évtizeden át hatástalanította a legdurvább támadásokat Olaszországban és Angliában. Izgalmasan alakult a pályafutása: a Manchester Unitednál például egy holland lakásban indult, majd egy chesire-i benzinkúton ért véget. Amíg a Milan játékosa volt, a hivatalban lévő olasz miniszterelnök, egyben a klub tulajdonosa gyakran látogatott el a csapat edzéseire helikopterrel.

Stam korábban a másodosztályban szereplő Zwolle ajánlatát utasította vissza, hogy villanyszerelő lehessen. Egy évvel később már elfogadta. „Úgy gondolkodtam, ha esetleg nem működik a dolog, akkor is bármikor visszamehetek” – mondja, és ma már csak mosolyog ezen. Hét évvel később ugyanis meghódította Európát.

Azt sem tervezte, hogy edző váljék belőle, de később mégis rájátszás döntőjébe vezette a Readinget, majd a múlt hónapban az FC Cincinatti MLS-csapat főnökeként mutatkozott be. Még ez előtt válaszolt olvasóink kérdéseire.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik