FFT: futballikonok, akik koruk hősei lettek – 1. rész

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.14. 15:26
Nemcsak Dennis Bergkamp adott új lökést az Arsenalnak, voltak más példaképek, fáradhatatlan vezérek is, akik meghatározták egy klub adott időszakát. Íme, az első tíz klubikon.

Sosem könnyű az apád nyomdokába lépni, ha pedig ráadásul úgy hívják, hogy Cesare Maldini, és négy bajnoki címet nyert a Milannal 1955 és 1962 közt, illetve ő emelte magasba a klub első BEK-serlegét 1962-ben, az elvárások még magasabbak. Az apuka 1966-ban a Torino játékosa lett, és ikonikus státuszba került, legkomolyabb öröksége azonban minden bizonnyal fia, Paolo.

Apjához hasonlóan ő maga is tehetséges védő volt, elegánsan, változatosan futballozott, és intelligensen olvasta a játékot. Már fiatalkorában is kiemelkedő képességűnek tartották a Milan ifirészlegén, emiatt 16 éves korában bemutatkozhatott a felnőttek közt. Elsőként az Udinese ellen lépett pályára 1985 januárjában, a mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult.

„Nagyon fiatal volt, ezért megpróbáltam tanácsokkal ellátni – mondta róla a legendás középhátvéd, Franco Baresi. – Nem volt rájuk szüksége, már akkor is óriási játékos volt.” A következő idényben rendszeres tagja lett a felnőttkeretnek, egy évvel később csatlakozott hozzájuk Alessandro Costacurta is. Ők és Baresi, illettve Mauro Tassotti alkotta a futballtörténelem leginkább ünnepelt védelmét. Az alapvetően jobblábas Maldini annyira ügyes volt ballal is, hogy a hármasnak járó helyet kapta a csapatban, amivel apja mezszámát és megörökölte.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik