FFT: Fradi-zendülés 1955-ben

Vágólapra másolva!
2020.08.27. 20:44
Címkék
A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi, milyen botrányt keltett 1955-ben, hogy a Fradi zöld-fehérben lépett pályára.

Onódy Lajos, a Ferencváros futballcsapatának szakosztályvezetője igencsak merészet gondolt: a magyar csapat játsszon zöld-fehérben az osztrák Rapid Wien ellen az 1955-ös Húsvéti Torna döntőjének bécsi visszavágóján. De mi ebben a merészség? – kérdezhetné egy mai fiatal olvasó. Nem az a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy csapat a saját klubszíneit viseli a mezén? Természetes lenne, de az ötvenes évek közepének Magyarországán semmi sem volt természetes.

A legnépszerűbb klubcsapat, az FTC – mint rendszeridegen, a hatalom által a fasizmussal félrevezető módon összekapcsolt egyesület – akkor már csaknem hat éve nem viselhette a nevét és a színeit (egyáltalán örülhetett, hogy nem számolták fel). 1949-ben arra kényszerült, hogy az Élelmezési Dolgozók Szakszervezete központi egyesülete legyen, és felvette az ÉDOSZ nevet, ami aztán 1951-ben Kinizsire módosult. És hogy semmi se emlékeztessen a múltra, zöld-fehér színeit piros-fehérre változtatták.

A szakosztályvezető azonban 1955-ben úgy érzékelte, megteheti, hogy egy mérkőzés erejéig újra régi színeit viselje a csapat...

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik