FFT: Fradi-ikonok, akik más világot választottak

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2020.08.24. 15:31
A vasfüggöny mögül külföldi túrára induló csapatok vezetői nyilván nyugtatón éltek, hiszen bármelyik pillanatban előfordulhatott, hogy a küldöttségből valaki lelép. A Ferencvárosban megforduló klasszisok különösen gyakran döntöttek az emigráció mellett.

A leghíresebb eset kétségtelenül Varga Zoltáné. A Fradi-tábor szőke kedvence sohasem volt egyszerű eset, sokszor neki volt igaza, máskor egyedül ment szembe a forgalommal, 1968-ra például olyannyira fojtogatónak érezte a semmilyen magyarországi légkört, hogy a mexikóvárosi olimpia helyszínéről a rajt előtt lelépett.

Nyolc nappal a megnyitó előtt október 4-én Guadalajarában városnéző sétára indult az olimpiai labdarúgó-válogatott, amit Varga gyomorrontásra hivatkozva kihagyott. Amikor a csapat visszaért a hotelba, már csak egy üres bőröndöt találtak a szobájában (egy besúgói jelentés arról is beszámol, hogy még az olimpiai formaruháját is magával vitte – lásd az FFT 2019. júniusi számában a Levéltári futball sorozatot). A csapatvezetőknek egy spanyol nyelven írt üzenetben arról számolt be, hogy az Egyesült Államokba ment, de ez nem volt igaz: még napokig mexikóvárosi magyaroknál húzta meg magát.

Az sem volt véletlen, hogy éppen ekkor járt nyugat-európai turistaúton állapotos felesége, aki a volt honvédos „disszidens”, a Standard Liege-ben futballozó Nagy Antal (nem a Mezey-válogatott csapatkapitánya) segítségével belga vízumot intézett Vargának. Költőpénzzel pedig Mexikóban a csapattárs Kocsis Lajos látta el Vargát.

A teljes történetet elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik