Eurofutball: a Vidi kicsivel a Barca mögött, a Balmaz éppen a Milan előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.15. 17:53
null
A spanyol éllovas Barcelona még az elvárt pontszámnál is jobban teljesít (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában arra kereste a választ, hogy 35 európai bajnokságot figyelembe véve melyik csapatok a leghatékonyabbak.

 

Az InStat-elemzőrendszer statisztikáit használva a felállított teljesítménymodell – ez figyelembe veszi a tizenhatoson belülről engedett lövéseket, a labdabirtoklást és a csapat kaput találó próbálkozásainak számát – alapján a cseh bajnokságban vitézkedő Viktoria Plzennek meccsenként 1.6 pontot kellene szereznie, ehhez képest 16 fellépésen 46 pontot (2.88) szerzett a csapat, 1.28 ponttal többet jegyzett meccsenként a mutató alapján elvárt értéknél.

A topligák csapatai közül az Atlético Madrid (6.) és a Burnley (8.) található a top 10-ben, a Monaco a 13., a Manchester United a 15., a Nantes a 20., a Valencia a 22., de még a Barcelona (36.) is bőven top 50-es.

A másik végletnél a görög sereghajtó Plataniasz áll, amely a játék kép alapján bőven több pontra lenne jogosult, mint a 17 fellépésen jegyzett 6 pontja – meccsenként 0.97 ponttal maradt el a valós teljesítmény.

Érdekesség, hogy a 16. Milan elé pont becsúszott a Balmazújváros – mely meccsenként 0.54 ponttal szerzett kevesebbet, mint az a statisztikai modell alapján elvárt lenne, míg a pozitív oldalon a Videoton a 40. pozícióban található a 0.43-as felülteljesítésének köszönhetően.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE! (Forrás: CIES)
NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE! (Forrás: CIES)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik