Euro 2016: nincs egyeztetés, gép sorsolja a programot a selejtezőkre

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2013.11.20. 13:59
Egy számítógépes programnak köszönhetően már néhány órával a sorsolás után kész lehet a 2016-os, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének menetrendje.

Wolfgang Niersbach, a német sportági szövetség elnöke a Sport Bildnek azt mondta, a tervek szerint a február 23-i, nizzai sorsolást követően mindössze négy órára lesz szükség ahhoz, hogy elkészüljön a végleges műsor. A kvalifikációs küzdelmek jövő szeptemberben kezdődnek.

A korábbi gyakorlat szerint az érdekelt szövetségek egymás között dönthették el, hogy mely ellenféllel játszanak és milyen sorrendben. Mostantól azonban az Európai Labdarúgó-szövetség átveszi ezt a feladatot, s a válogatottak már kész menetrendet kapnak kézhez.

További változás, hogy a mérkőzéseket a jövőben nem pénteken és kedden rendezik, hanem egy hatnapos perióduson belül, csütörtöktől keddig. A csapatok csütörtökön és vasárnap, pénteken és hétfőn vagy szombaton és kedden lépnek majd pályára.

Niersbach azt is elmondta, hogy a komputer figyelembe vesz bizonyos körülményeket.

„Az például nem történhet meg, hogy egy csapat mondjuk Portugáliában játszik, majd néhány nappal később már Azerbajdzsánban kell szerepelnie. Ezen kívül a téli hónapokban nem rendeznek meccset Izlandon, Skandináviában és Oroszországban” – fogalmazott.

A 2016-os – a kontinenstorna történetében először huszonnégy csapatos – Európa-bajnoksággal kapcsolatban már „csupán” annyit nem tudni, hogy az UEFA milyen kvalifikációs szisztémát választ. A hivatalos honlapon még csak a „selejtezők formátuma és játéknapjai megerősítésre várnak” felirat szerepel. A házigazda Franciaország helye természetesen biztos, a többi 23 helyért pedig 53 UEFA-tagállam verseng, köztük az újonnan felvett Gibraltár is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik