Erwin Koeman: Örömmel lennék újra szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2018.04.19. 08:50
null
Nyolc éve már, hogy Erwin Koeman távozott, ám fővárosunk iránt érzett szeretete megmaradt (Fotó: Dömötör Csaba)
Budapest, Balatonfüred, Tihany – Erwin Koeman, a korábbi szövetségi kapitány kedveli Magyarországot, ugyanakkor aláhúzta, a világ végére is elmenne, ha ismét jelentős feladatot kapna egy csapat kispadján.

 

Tűz a nap a Duna-korzóra, turisták tucatjai sétálnak fel és alá a Lánchíd pesti hídfőjénél. Van, aki komótosan forgatja és nézegeti a kezében tartott térképet, más futtában készít fényképeket a budai Várról. Jobb időt kívánni sem lehetne a városnézéshez. A Széchenyi tér egyik végében, egy elegáns szálloda teraszán Erwin Koeman üldögél.

HAT ESZTENDŐ UTÁN TÉRT VISSZA BUDAPESTRE

GYŐZTES BEMUTATKOZÁS

Erwin Koeman 2008 és 2010 között irányította a magyar válogatottat. 2008. május 24-én a görögök elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be (3–2). Az első tétmeccsen, a dánok elleni hazai vb-selejtezőn 0–0-s döntetlenre futotta az együttes erejéből. Az erős csoportban tizenhat pontot gyűjtött válogatottunk, Dánia, Portugália és Svédország mögött, Albániát és Máltát megelőzve a negyedik helyen zárt. Az MLSZ és a kapitány útjai 2010 júliusában váltak el. A szakvezető játékosként 31-szer szerepelt a holland válogatottban, 1988-ban Európa-bajnoki címet szerzett. A PSV-vel kétszer volt holland bajnok, a belga Mechelennel bajnoki címig és KEK-győzelemig jutott labdarúgóként.

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya is egy a sok turista közül. Az 56 éves szakember hat esztendő után tért vissza Budapestre. Miután Dzsudzsák Balázsékat irányította, megfordult hazájában az Utrecht és a Waalwijk kispadján, rövid ideig dolgozott a PSV Eindhoven utánpótlásában, Angliában pedig öccse, Ronald Koeman mellett volt a Southampton és az Everton másodedzője. Testvérét februárban a holland válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki, és hiába csábította bátyját a stábba, Erwin Koeman ismét a saját lábára akar állni.

„A feleségemmel hosszú ideje tervezzük, hogy visszatérünk Budapestre, ám a munka miatt eddig sohasem jött össze – mondta az edző. – A mostani utat hónapok óta tervezzük, amióta eljöttem Angliából, több az időm. Decemberben jártunk Dubaiban, a télen háromszor is voltunk Ausztriában síelni, most Magyarország volt az úti cél. Annyira szeretjük Budapestet, hogy a lányom például, aki három héttel ezelőtt járt itt a barátaival, amint hazaért, máris azt kezdte tervezni, mikor tér vissza. Mit mondjak, tényleg nagyon jó itt lenni.”

Erwin Koeman némileg elérzékenyülve néz körül a szálloda teraszáról. A panoráma tényleg csodálatos, a Lánchíd, Buda vára és a hömpölygő Duna nem mindennapi látványt nyújt. Időközben felesége, Emmy is megérkezik, aki ugyancsak a magyar főváros szerelmese. Annak idején havonta repült Budapestre férjéhez, most ő is örömmel tért vissza a négy-öt napos kiruccanásra.

„Délelőtt a közeli Parlamentet látogattuk meg, voltunk a Bazilikában, szerdán egy napra elutaztunk a Balatonhoz – mondta Erwin Koeman. – Egyik jó barátunk ott lakik, nem tudtunk nemet mondani a meghívására. Balatonfüred nagyon kellemes hely, Tihany pedig egyszerűen mesés! Annak idején, amikor Magyarországon dolgoztam, csupán kétszer jutottam el a Balatonhoz. Mindkétszer Siófokon voltunk, de az északi part talán még szebb.”

SŰRŰ PROGRAM: EBÉD ÉS VACSORA A BARÁTOKKAL

A BRAZILOK AZ ESÉLYESEK

Június 14-én kezdődik az oroszországi világbajnokság, nehéz megjósolni, ki nyeri meg a tornát. Erwin Koeman a nagy távolság, valamint a lehetséges nyári érdeklődők miatt egyetlen mérkőzésre sem utazik el, a televízió képernyőjén követi az összecsapásokat.

„Szerintem a brazilok a favoritok – mondta a holland tréner. – De a belgákat is esélyesnek tartom, kérdés, hogy a játékosaik mennyire tudnak megbirkózni ezzel a teherrel. A németek és a spanyolok mindig ott vannak az élen. Kíváncsi vagyok, remélhetőleg izgalmas mérkőzések lesznek, a házigazda oroszoknak már az is nagy szó lenne, ha a csoportkört túlélnék.”

A néhány napos vakáció során a legtöbb időt a barátokkal tölti Erwin Koeman. Ittléte alatt hol baráti vacsorán, hol ebéden vesz részt. Találkozott a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) korábbi elnökével, Kisteleki Istvánnal, a stáb akkori tagjaival, Szekeres Tamással, s csütörtökön a Ferencváros jelenlegi pályaedzőjével, barátjával, Máté Csabával vacsorázik.

„Ilyenkor mindenkire próbál az ember időt szakítani. Kisteleki Istvánnal régen találkoztunk, csak annyit tudtam, hogy teljesen elszakadt a labdarúgástól, és más irányt vett az élete. Tamással és Csabival gyakrabban beszélünk, a magyar labdarúgást illetően egyébként is képben vagyok. A Ferencváros és a Videoton nagy harcot vív a bajnoki címért, sőt este a Magyar Kupa elődöntőjébe is belenéztem a szállodai szobában.”

A rutinos tréner a hosszú évek pályaedzői munkáját követően újra vezetőedző lenne. Hazaköltözött Eindhovenbe, ugyanabban a házban él, mint tíz esztendővel ezelőtt, amikor kinevezték a magyar válogatott élére. Noha az egyik holland élvonalbeli klub néhány héttel ezelőtt megkereste, szinte azonnal nemet mondott.

Hogy miért?

„Azért, mert külföldön szeretnék dolgozni. Készen állok az újabb feladatra. Hogy merre vezérel a sors, egyelőre nehéz megmondani. A holland érdeklődésre azért mondtam nemet, mert nem szeretnék semmit elkapkodni. Van időm, hamarosan mindenhol vége a bajnokságnak. Ha olyan a munka, ha értelmesek a célok, a világ végére is elmegyek. Tényleg nyitott vagyok mindenre. Örömmel lennék újra szövetségi kapitány, de a klubedzői feladat legalább annyira érdekel.”

A ROSSZ KEZDÉS UTÁN NEM IRIGYLI GEORGES LEEKENST

Sok víz lefolyt a Dunán, amióta Erwin Koemant 2010-ben leváltották a válogatott éléről, jelenleg a belga Georges Leekens irányítja Szalai Ádámékat. Az egykori szövetségi kapitány természetesen tisztában van a csapat legutóbbi két eredményével (is), és egyáltalán nem irigyli belga kollégáját.

„Nincs könnyű helyzetben. Két vereséggel kezdeni nagyon rossz lehet, elveszted a szurkolók szimpátiáját, és értelemszerűen a játékosok bizalma is meginog. Hollandiában az öcsém, Ronald is vereséggel kezdett, az angoloktól kaptak ki egy-nullára, szerencsére a következő mérkőzést megnyerték, így azért könnyebb dolga van. Azt hiszem, Leekens helyett talán jobb lett volna fiatalabb, erőtől duzzadó trénert választani, ő ugyanis a pályája végén jár.”

A két Koeman testvér hetente többször beszél telefonon, Erwin szerint a szövetségi kapitányi megbízatás a lehető legjobb Ronaldnak. Öccse mindig is erről álmodott, gyermekkora óta ez volt a vágya. Ahogy Georges Leekens, ő sincs könnyű helyzetben, mert bár vannak tehetségek Hollandiában, a válogatotthoz egyelőre edződniük kell. Mondhatnánk, nekik legalább vannak tehetségeik.

Erwin Koeman órákon át képes lenne a futballról beszélni. De a szerda délelőtti találkozó nem nyúlhatott ilyen hosszúra. Mellette üldögélő felesége alig várta, hogy nyakukba vegyék a várost, s délben egy Magyarországon élő holland barátjukkal volt randevújuk. A holland edző szerint Budapest az elmúlt esztendőkben még szebb lett, és ugyancsak nagy változás, hogy sokkal több lett a turista.

Néhány napig Erwin Koeman is az.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik