Előttük a jövő – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.11.03. 00:14

Bekerült az MTK a labdarúgó UEFA Ifjúsági Liga (UEFA Youth League) tavaszi folytatásába. Noha az izraeli Asdod a második forduló első mérkőzésén hazai pályán 2–0-s vereséget szenvedett, a visszavágón a Hidegkuti-stadionban egy ezen a szinten is megengedhetetlen védelmi hibát követően majdnem kétségessé tette a kék-fehér U19-esek továbbjutását, ám végül nem maradt el a magyar siker. Ami sporttörténelminek is nevezhető, hiszen magyar együttes még nem érte meg a tavaszt – most az MTK, akárcsak a Ferencváros az Európa-ligában, igen. Az ifi BL-ben két ágon folynak a küzdelmek: a felnőtt Bajnokok Ligájában főtáblás klubok utánpótláscsapatai mellett az UEFA-együttható alapján megállapított harminckét legjobb ország bajnoka vesz részt. A 2020–2021-es kiírásban az FTC felnőttcsapata bejutott a BL csoportkörébe, ez automatikusan azt jelentette volna, hogy az ifik is játszanak a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev ellen, csakhogy az utánpótlásmezőnyben a koronavírus-járvány miatt törölték a sorozatot.

Hogy a sikert elhelyezzük a sportág struktúrájában: az U19-es korosztály az utolsó lépés az utánpótlásban, innen kell integrálódni a felnőttfutballba. Balogh Béla – korábban az NB II-es együttes jelenlegi trénere, Horváth Dávid – foglalkozik a fiúkkal, stábjában olyan hozzá hasonló korábbi labdarúgókkal, mint Kenesei Krisztián és Hidvégi Sándor. Azt se hallgassuk el, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia 2001-es megalapítása óta ez az MTK legnagyobb korosztályos sikere! Hogy az Európa-liga utolsó csoportköre előtt miért az MTK-ifikről írunk? Mert a Ferencváros a Trabzon­spor elleni idegenbeli meccs eredményétől függetlenül első lett kvartettjében, ami azt jelenti, hogy tavasszal a nyolcaddöntőben folytathatja.

Nem feltétlenül a széljegyzet a terepe, de szögezzük le: ebben az esztendőben válogatottunk a Nemzetek Ligája A-ligájában második lett csoportjában, elérve, hogy az Európa-bajnoki selejtezőben az első kalapból sorsolták úgy, hogy esélyes csoportja első két helyének valamelyikét megszerezni, ami Eb-részvételre jogosít. Az FTC a nemzetközi kupákban sorozatos csoportkörös szereplés után végre megérte a tavaszt, ahogyan az MTK korosztályos szinten.

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, a magyar futballban tagadhatatlan az előrelépés.

Ha másért nem, ezért érdemes nekivágni a téli alapozásnak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik