Élőben játsszák a Football Managert, amíg a francia szövetség tűri

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.02.06. 18:18
null
Működésben a United Managers alkalmazás, amellyel az AG Caent irányítják a drukkerek (Fotó: AFP)
A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) a jövőben meggátolhatja a futballklubok virtuális irányítását – adta hírül a BBC Sport. Ennek a kiváltó oka az lehet, hogy az Avant Garde Caennaise (AG Caen) csapatának irányítói egy okostelefonos applikáció segítségével maguk a szurkolók – mondhatni, élőben játszhatják a Football Manager számítógépes játékot. A hatodosztályú klubnak több mint kétezer tulajdonos-irányítója van. Nem ez az első hasonló próbálkozás a labdarúgás történetében.

Ismerik a Football Managert? A félelmetesen addiktív számítógépes játék a futballvilág legélethűbb szimulációja, melyben menedzserként (a szó klasszikus angol futballértelmezése szerint) próbálunk megélni a labdarúgásból a fukar (vagy épp túl bőkezű és irányítókedvű) klubtulajdonosok, a klikkesedő és panaszkodó játékosok, a sérüléshullámok, a pocsék teljesítmények, az elégedetlen szurkolók és állandóan zargató média Szküllái és Kharübdiszei között. Az edzéstől a taktikáig, az átigazolásoktól a háttérstáb kiválasztásáig mindent kontrollálhatunk – aztán hogy trófeákat nyerünk-e a pályán vagy dicstelenül kullogunk el, már rajtunk (és a szerencsénken) múlik.

Innen már csak egy lépés a menedzserjátékot áthelyezni a való világba. Nem véletlen, hogy volt már jó pár hasonló kísérlet: a legismertebbek a MyFootballClub nevéhez fűződnek, ez 2008 és 2013 között az angol Ebbsfleet United többségi tulajdonosa volt. A regisztráló futballrajongóknak szavazati joga lett a klubot érintő döntésekben, internetes szavazások segítségével dönthettek például játékoseladásokról vagy (legalábbis eleinte) a kezdőcsapat összeállításáról. A jól induló kísérlet végül a klub eladásával zárult, de az Ebbsfleet már a MyFootballClub irányítása alatt nyerte meg története első FA Trophyját, az alacsonyabb osztályú – ligán kívüli, jelenleg negyedosztály alatti – kluboknak kiírt versenysorozatot.

Számos más országban indítottak hasonló projekteket Németországtól Izraelig, Japántól az Egyesült Államokig, és más sportágakban (például amerikai futballban) is voltak közösségi irányításon alapuló próbálkozások. A francia AG Caen – nem összekeverendő a normandiai város első számú csapatával, a patinás, élvonalbeli SM Caennal – esetében a drukkerek (ők „Umans” néven „futnak”) a United Managers nevű okostelefonos app segítségével hozhatják meg döntéseiket, streamelve nézhetik a klub mérkőzéseit, hozzáférhetnek a játékosok teljesítményét mérő Opta- és GPS-adatokhoz, voksolhatnak a taktikáról, illetve befolyásolhatják az edzői döntéseket is. A döntéshozatalhoz taktikai oktatóvideókat, elemzéseket is kapnak.

Minél többet „játszik” egy szurkoló, annál nagyobb súllyal esik latba a szavazata a döntések meghozatalakor. A futballrajongók a kezdőcsapat összeállításától a cserékig és a pontrúgások elvégzéséig mindenről szavazhatnak – a vezetőedző (vagy inkább „vezetőedző”?), Julien Le Pen pedig egy headset segítségével értesül a döntésekről. Természetesen az edző is hozhat döntést, legalábbis javasolhat – ám a szurkolók nemet is mondhatnak erre.

„Én vagyok ettől még az edző, egyben én vagyok a kapocs a szurkolók és a csapat között. Ha azonnali döntést kell meghozni, amiről nem lehet megkérdezni a drukkereket, azért én vagyok a felelős. Nincsenek rögzített szabályok, a józan paraszti észre hagyatkozunk. A cél, hogy a csapat jobban szerepeljen, így minél gyorsabban kell a döntéseket meghozni. Ha bugos lenne az alkalmazás, akkor is átvenném az irányítást, de ilyenre még nem volt példa. A közösség eddig nagyszerű volt, velünk vannak, és nem ellenünk, kollaborációval dolgozunk, ez a koncepció egyik bája”idézi a BBC Sport Le Pent. A klub pedig nem is szerepel rosszul: jelenleg vezeti csoportját a hatodik ligában (Regional – Normandia), és feljutásra áll.

Felvetődik persze a kérdés: hogyan érzi magát egy profi labdarúgóedző, ha kikerül a kezéből a kontroll? Le Pen elismerte, hogy a büszkeségét némileg vissza kellett nyelni, viszont így is jól érzi magát a munkakörében.

„Edzőnek lenni nem kizárólag a döntéshozatalról szól. A mindennapi munkáról szól a játékosaimmal. Senki sem vette el tőlem ezt a munkát, és ezért mondom, hogy nem változott igazából a feladatom, mert napról napra én dolgozom a futballistákkal. Ráadásul a szurkolókkal általában egybeesnek a döntéseink is. A felelősség így is az enyém, a nyomás rám nehezedik, én állok ott a partvonal mellett, én vezetem az edzéseket. A szurkolók nem képesek átvenni ezt a nyomást, hiszen ez egy belülről fakadó érzés a mérkőzéseken.”

Az edző kiemelte: a kollektív döntéshozatal bizonyos esetekben (például cserénél) könnyebben elfogadhatóvá teszi a döntést a játékosoknak, a beálló futballistának pedig lökést adhat, hogy érzékeli: közösségi támogatást kapott. A kis hatodosztályú klub a különleges játékkísérletnek köszönhetően olyan eszközökhöz – például elemzőrendszerekhez – jut hozzá, amely ebben a ligában nem szokásos, ez pedig vonzó a játékosok számára is.

No, ki álljon oda a letett labdához? (Forrás: United Managers)
No, ki álljon oda a letett labdához? (Forrás: United Managers)

„A projekt célja, hogy minél több szurkolót vonjunk be a csapat részeként. Minden edzésen a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtanunk, mert ezek alapján szavaznak be a kezdőbe. Ha a közösség úgy dönt, hogy lecserél, akkor elfogadom, ez benne van a pakliban. Amikor aláírtuk a szerződésünket, elfogadtuk ezt, de persze senki sem szereti, ha lecserélik. A felhasználók döntéseivel általában egyetértek – no persze akkor nem, ha engem akarnak lehívni” – meséli a csapat középpályása, Nicolas Suzanne.

Az AG Caen céljai egyelőre szerények: elérni a National 3 (ötödosztály) szintjét. A hatodik ligás egyesület mindenesetre már nemzetközi szurkolótábort – egyben irányítókat – tudhat magáénak, és a játékból sokak esetében valódi, mély kötődés alakult ki.

„Nem is hallottam még korábban erről a klubról. Most viszont a szívügyemmé vált, nagyobb szenvedéllyé, mint a PSG” – idézi a BBC az egyik felhasználót, aki Caentól 180 kilométerre él, és Paris Saint-Germain-drukkerként „tengette az életét”, amíg rá nem talált a projektre. Most már minden áldott nap legalább egy órát tölt az AG Caen életének figyelésével, minden mérkőzést megnéz, és van, amikor el is utazik, hogy élőben drukkoljon övéinek.

A különös kezdeményezés persze nem mindenkinek tetszett: egyes riválisok is berzenkedtek (pláne hogy az AG Caen jó hátterének köszönhetően a bajnokság szintjéhez képest kiemelkedő eszközöket tud használni), de a francia szövetség is ferdén néz a kívülről irányított klubokra. Decemberben egy új határozatban az FFF arról döntött, hogy a jövőben tilos lesz harmadik partnert bevonnia egy klubnak, hogy „a csapat teljesítményét befolyásoló” döntéseket hozzanak meg a segítségével. Szintén tilos lesz „aláásni a vezetőedző valódi felelősségét”, illetve tilos lesz engedély nélkül streamelni a mérkőzéseket. Mondhatni, a korlátozásokat az AG Caenre szabták... A United Managers cég jogi úton keresi az igazát, és protestál az ellen, hogy a szövetség menet közben megváltoztatja a szabályokat.

Hogy a folytatásban mi lesz a klubbal, képes lesz-e dacolni az FFF-fel, és meddig juthat el egy csapat a közösség irányításával, az még a jövő zenéje – az viszont biztos, hogy az AG Caen képes volt felkelteni a futballrajongók érdeklődését országhatárokon belül és kívül egyaránt.

Akik még az edző leváltását sem feltétlenül követelhetik – hiszen részben ők maguk irányítanak. Így aztán a „Takarodj!” rigmusnak is kicsit más kicsengése lenne...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik