Dánia: afgán születésű játékos lett az év példaképe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.08. 10:40
null
Nadia Nadim már a Manchester City női csapatában játszik (Fotó: AFP)
Egy afgán születésű játékost, a női labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki ezüstérmes csatárát, Nadia Nadimot választották meg az év példaképének Dániában.

 

Tollaslabdázó lett a legjobb
Az Év sportolója a tavalyi, glasgow-i tollaslabda-világbajnokságon aranyérmet nyert Viktor Axelsen lett, megelőzve többek között a tavalyi, racicei kajak-kenu világbajnokságon ezüst- és bronzérmet nyert Emma Jörgensent, illetve a tneiszező Caroline Wozniackit. A díjat 1930 óta ítélik oda, a győztest egy negyven, aktív topsportolóból álló bizottság választja meg.
A legnagyobb olimpiai reménységnek Julius Johansent választották meg, aki tavaly junior-világbajnok és felnőtt Eb-2. lett kerékpározásban.

Dániában egy színvonalas sportgála keretében kiosztották a 2017-es év legjobb sportolóinak járó díjakat. A herningi esemény egyik meglepetésembere Nadia Nadim lett, a Manchester City női labdarúgócsapatának játékosát választották ugyanis az év példaképének.

A játékos 1988. január 2-án született Afganisztánban, és miután édesapját a tálibok megölték, 11 éves korában édesanyjával és négy testvérével együtt Dániába menekült. A skörpingi menekülttáborban kezdett el futballozni, és amikor a család Aarhusba költözött, az IK Skovbakken játékosa lett. 2012-ben a Fortuna Hjörring, 2014-ben a Sky Blue FC, 2016-ban pedig a Portland Thorns szerződtette. Január elején csatlakozott a Manchester City együtteséhez.

2009-ben ő lett az első olyan dán labdarúgó, aki bevándorlóként bemutatkozhatott a válogatottban. Eddig 75 mérkőzésen 22 gólt szerzett, tagja volt a 2017-ben Eb-ezüstérmet nyerő együttesnek, a hollandok elleni, 4–2-es vereséggel befejeződő fináléban gólt is szerzett.

„Nagyon örülök a díjnak, hálás vagyok, hogy jó példaként szolgálhatok másoknak” – nyilatkozta a kilenc nyelven beszélő, jelenleg az aarhusi egyetemen orvosnak tanuló játékos.

Dánia a világbajnoki selejtezőkön a magyarokkal azonos csoportban szerepel, és a szeptember 19-i, gyirmóti mérkőzésen 6–1-re győzött. A vendégek első gólját Nadim szerezte büntetőből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik