CR visszatér Manchesterbe; a legutóbbi két világbajnok csatája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.18. 11:06
null
2011 februárja óta nem csapott össze válogatott mérkőzésen a két klasszis (Fotó: Reuters)
Felkészülési mérkőzések sorát rendezik meg kedden világszerte, magyar szempontból természetesen a mieink oroszok elleni összecsapása lesz a legérdekesebb, de más meccsekre is érdemes lesz odafigyelni, különösen a Portugália–Argentína, valamint a Spanyolország–Németország találkozóra.

PORTUGÁLIA–ARGENTÍNA

Egyszerű felkészülési találkozó, vagy több annál? Megítélés kérdése, mindenesetre Ricardo Quaresma és Fernando Santos szerint sem kell felfújni a portugálok keddi, argentinok elleni mérkőzését.

„Ha egy világbajnoki összecsapásról lenne szó, valóban különleges lenne, de nem lesz semmi tétje, úgyhogy nem számít különösebben, hogyan alakul” – nyilatkozta kissé egykedvűen a portugál kapitány.

Cristiano Ronaldo ugyanakkor másképp látja, a harmadik aranylabdájára aspiráló támadó elmondta, számára mindig sajátos élmény visszatérni az Old Traffordra. Gyaníthatóan nem csak ezért szeretne nyerni, és a találkozó pikantériáját sem ez adja, hanem a Lionel Messivel régóta tartó rivalizálása.

Klubszinten már számtalanszor összecsaptak, válogatott színekben viszont eddig csupán egyszer, 2011 februárjában Svájcban. Mondani sem kell, mindketten betaláltak, mégis a Barca játékosa lehetett elégedettebb, miután a 90. percben büntetőből megszerezte a győztes gólt a 2–1-es argentin sikerrel zárult felkészülési mérkőzésen.

Érdekesség, hogy Messi ugyancsak tizenegyesből szerzett győztes gólt legutóbb a horvátok ellen, amikor nem középen, hanem a jobb oldalon bizonyíthatott. Ronaldo találata pedig az örmények elleni (1–0) Eb-selejtezőn bizonyult döntőnek, ráadásul ezzel a selejtezőket is beleszámolva huszonhárom góljával ő lett az Eb-k történetének legeredményesebb futballistája.

A jelek szerint tehát mind a ketten jó formában vannak, ugyanakkor mindkettőjükkel szemben gyakori kritika, hogy a válogatottban nem tudnak úgy teljesíteni, mint klubcsapataikban, bár erre az utóbbi időben mindketten kezdenek rácáfolni. Szigorúan a gólátlagot nézve egyébként nincs nagy különbség kettejük között, Messi kilencvenhat válogatott összecsapáson negyvenötször rezgette meg a hálót (0.47-es átlag), Ronaldo száztizenhét fellépése során ötvenkétszer (0.44).

SPANYOLORSZÁG–NÉMETORSZÁG

Essünk is túl gyorsan a kötelező körökön. A spanyolok szövetségi kapitánya, Vicente Del Bosque egyenesen repesett a boldogságtól, hogy az esztendő lezárásaként összemérhetik erejüket az aktuális világbajnokkal. Igaz, elismerte, hogy „…nehéz dolgunk lesz, jóllehet a németek nyomás alatt játszanak, mert a mostani selejtezősorozatban elmarad a várakozásoktól a szereplésük”.

A másik kapitány, Joachim Löw sem leplezte a keddi összecsapás felett érzett örömét, ráadásul udvarlásban sem utolsó, ugyanis „…ellenfelünket kiváló képességű játékosok alkotják, és örülök, hogy egy remekül felkészített csapat ellen játszhatunk”.

S akkor most fordítsuk komolyra a szót!

A beszámolók alapján úgy tűnik ugyanis, hogy spanyol és német oldalon is kötelező gyakorlatként kezelik a mérkőzést, amelyben a legcsekélyebb örömüket sem lelik a főszereplők. Helyesebben szólva a szereplők, mivel a két válogatott meghatározó labdarúgói ilyen-olyan okból inkább kihagyják a presztízsmérkőzést.

A brazíliai vb-fiaskó után megújulni készülő spanyol válogatott keretéből Javi Martínez és Thiago Álcantara hosszabb időre kidőlt, ám sérülés miatt Andrés Iniesta, David Silva, Cesc Fabregas, továbbá Diego Costa is lemondta a szereplést. A csapat második számú kapitánya, Sergio Ramos nem nézte jó szemmel a társak kiesését, ráadásul úgy sejtette, néhányan felettébb mondvacsinált indokkal maradtak távol.

„Ha lehetne, azt kívánnám, bárcsak a játékosok annyira elkötelezettek lennének a válogatott iránt, mint klubcsapataik iránt – morgolódott, majd persze némiképp finomított kritikáján. – Amikor az odaadást emlegettem, nem arra céloztam, hogy az említetteknek e tekintetben hiányosságaik lennének.”

A németek sem a legjobbjaikkal állnak ki, Manuel Neuer, valamint Jérome Boateng biztosan hiányzik, de Sami Khedira és Shkodran Mustafi játéka is erősen kérdéses. Nem zárható továbbá ki, hogy Joachim Löw Szalai Ádám hoffenheimi csapattársát, Kevin Vollandot állítja a csatárposztra, mert a legutóbbi hetekben kedvező benyomást tett rá.

A kapitány szerint a német siker gyógyírt jelenthetne a brazíliai vb-diadal utáni botladozásra: „Számítottam rá, hogy a tornagyőzelem után nehézségekkel küszködünk. Azzal azonban nem, hogy ennyi sérültünk lesz. Négyszemközt már elbeszélgettem a játékosokkal, s úgy vettem észre, megjött a kedvük a spanyolok elleni mérkőzéshez.”

NOVEMBER 18., KEDD
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
11.20: Japán–Ausztrália
12.35: Kína–Honduras
13.45: Irán–Dél-Korea
17.20: Szlovákia–Finnország
18.00: Szlovénia–Kolumbia
18.00: Fehéroroszország–Mexikó (tv. Sport 1)
18.00: Görögország–Szerbia
19.00: Ausztria–Brazília
19.30: Románia–Dánia (tv. Sport 1, felvételről, 23.15-től)
20.00: Ukrajna–Litvánia
20.30: Magyarország–Oroszország (tv. M1)
20.45: Írország–Egyesült Államok
20.45: Lengyelország–Svájc (tv. Sport 2)
20.45: Argentína–Portugália (tv. DIGI Sport 1)
20.45: Spanyolország–Németország (tv. DIGI Sport 2)
20.45: Olaszország–Albánia
21.00: Skócia–Anglia
21.00: Franciaország–Svédország (tv. Sport 1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik