Copa América? Frászt, ez a Copa Argentína!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.29. 14:00
null
Gerardo Martino (jobbra) és Lionel Messi örülhet a Copán? (Fotó: Reuters)
Egy argentin biztosan boldogan távozik a Chilében zajló Copa Américáról, hiszen az elődöntőbe jutott összes válogatott kispadján argentin szakember dirigál. A kérdés az, hogy Jorge Sampaoli, Ricardo Gareca, Gerardo Martino vagy Ramón Díaz nyakába kerül az aranyérem.

 

Különös jelenség figyelhető meg a 2015-ös Copa América elődöntős együtteseinek – azaz Chile, Peru, Argentína és Paraguay – kispadjainak fürkészésekor. Mind a négy válogatottat argentin szövetségi kapitány irányítja. Korábban sohasem fordult elő, hogy a legjobb négy közé négy azonos nemzetiségű tréner csapata jusson be.

Talán nagy összegben lehetett volna arra fogadni, hogy lesz argentin szakember a legjobb négy között a Copán, s nem csak azért, mert a favoritnak számító Argentínát Gerardo Martino irányítja. A kontinensviadal tizenkét csapatot felvonultató mezőnyében ugyanis hat, Argentínában született kapitány található.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 2015-ös Copa Américát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A honfitársait dirigáló Tata Martino mellett Jorge Sampaoli (Chile), Ricardo Gareca (Peru) és Ramón Díaz (Paraguay) képviseli Argentínát az elődöntőben. A negyeddöntőben rajtuk kívül ott volt még a Kolumbiával búcsúzó José Pékerman, míg a csoportkörben elvérző Ecuador kispadján az Argentínában született, de bolíviai állampolgár Gustavo Quinteros foglalt helyet.

Érdekesség, az előző három Copa América (2011, 2007, 2004) elődöntőjében is érdekelt volt argentin nemzetiségű kapitány. Gerardo Martino 2011-ben Paraguay edzője volt, 2007-ben Alfio Basile, 2004-ben Marcelo Bielsa irányította Argentínát.

Az tehát biztos, hogy legalább egy argentin széles vigyorral emlékszik majd vissza a chilei Copára – sőt, ha Lionel Messiék végeznek az élen, akkor több millió honfitársuk érez majd ugyanígy. Ugyanakkor az is garantált, hogy a végső győztes – bármelyik válogatott is lesz az – hosszú negatív sorozatot szakít meg. Argentína 1993 óta nem nyert nagy tornát (világbajnokságot, Copát vagy Konföderációs Kupát), pedig 13 alkalommal próbálkozott. Peru 1975 óta 16, Paraguay 1979 óta 17 viadalon maradt serleg nélkül. A története során még sohasem diadalmaskodó Chilének ez a 46. nagy tornája.

COPA AMÉRICA 2015, CHILE

ELŐDÖNTŐ
Június 30., kedd, 1.30: Chile–Peru
(Santiago de Chile) Tv: Sport1
Július 1., szerda, 1.30: Argentína–Paraguay
(Concepción)Tv: Sport1

A 3. HELYÉRT (BRONZMÉRKŐZÉS)
Július 4., szombat, 1.30, Concepción
Tv: Sport1

DÖNTŐ
Július 4., szombat, 22.00, Santiago de Chile
Tv: Sport1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik