Conte: Sokakat zavar, hogy sikeresek vagyunk

Vágólapra másolva!
2013.03.17. 12:19
Végleg eldőlni látszanak a bajnoki címmel kapcsolatos legfontosabb kérdések a négy európai topligában, miután a hétvégi bajnoki forduló szombati játéknapján az éllovas csapatok tovább erősítették vezető pozíciójukat a táblázatok élén. A májusi ünneplésre leginkább esélyes együttesek közül nyert a Manchester United, a Bayern München és a Juventus is. A Barcelona csak vasárnap lép pályára, de a Rayo Vallecano legyőzésével visszaállíthatja 13 pontos előnyét a Real Madriddal szemben, amelynek edzője, José Mourinho már decemberben lehetetlen küldetésnek nevezte csapata számára a bajnoki cím megszerzését. Azért a második helyre közben odaért a királyi gárda – kérdés, hogy meg tudja-e tartani a szezon végén is ezt a pozíciót.

ANGLIA – PREMIER LEAGUE
ANGLIA – PREMIER LEAGUE

A Premier League 19. helyén szerénykedő Reading 1–0-s legyőzését követően a mérkőzés egyetlen gólját szerző Wayne Rooney is elismerte, hogy a Manchester United kiváló helyzetben van a bajnoki cím megnyerését illetően. Miután a Manchester City 2–0-ra kikapott a találkozót tíz emberrel befejező Everton otthonában, Sir Alex Ferguson Unitedja sovány győzelmével is 15 pontosra hizlalta előnyét a második helyen álló városi riválissal szemben.

Wayne Rooney a Chelsea után a Reading kapuját is bevette (Fotó: Action Images)
Wayne Rooney a Chelsea után a Reading kapuját is bevette (Fotó: Action Images)

„A három pont begyűjtése volt a legfontosabb a Reading ellen, s ha nehezen is, de teljesítettük a feladatot. Tudjuk, hogy nagyszerű pozícióban vagyunk a bajnoki cím megnyerését illetően, a tizenöt pont nagyon nagy előny kilenc mérkőzéssel a bajnokság vége előtt. De profik vagyunk, nem dőlhetünk hátra, a hátralévő összes meccsünket meg akarjuk nyerni” – nyilatkozta a Reading elleni mérkőzés után az utóbbi hetek kritikus hangjaira győztes góllal válaszoló Rooney az ESPN televíziónak.

A Manchester Citynél nem dőltek a kardjukba, David Platt, az MC másodedzője is a profi hozzáállásra helyezte a hangsúlyt, a találkozó után a klub hivatalos honlapjának adott nyilatkozata szerint az Everton otthonában elszenvedett vereség és az immáron 15 pontos hátrány ellenére továbbra is a hátralévő valamennyi bajnoki találkozó megnyerése a csapat célja.

„Tizenöt pont a hátrányunk, és most mindenki arról beszél, hogy elbuktuk a bajnokságot. A bajnoki cím matematikailag még nem dőlt el, de ha így is lenne, akkor sem változtatnánk a csapat mentalitásán és koncentrációján. Célunk az, hogy az összes mérkőzésünket megnyerjük, elhódítsuk az FA-kupát és a lehető legjobb helyen végezzünk a Premier League-ben.”

Az igazi izgalmak a PL harmadik helyéért zajló csatában várhatóak. Hat ponton belül négy csapat küzd jó eséllyel a bronzéremért, bár a lejátszott mérkőzések száma eltérő. Az Arsenal a Bayern szerdai legyőzését követően a Swansea otthonában is 2–0-ra nyert, az Everton egy gyengébb periódus után szintén kapaszkodik. A Chelsea és a Tottenham vasárnap londoni rangadót játszik alsóházas ellenfelekkel szemben. Ha a Spurs nyerni tud ma a Fulham ellen, még a második hely megszerzése is látótávolságba kerül André Villas-Boas fiai számára.

OLASZORSZÁG – SERIE A

A Juventus szombat este nagyot küzdött, végül a második félidőben bedarálta a masszív Bolognát a Renato Dall'Arában, ezzel 12 pontra növelte előnyét a tabellán második, egy mérkőzéssel kevesebbet játszó SSC Napolival és 14-re a harmadik AC Milannal szemben. A Bologna legyőzése után látványosan ünneplő torinói vezetőedző, Antonio Conte nemcsak a három pontnak örült, de azt is elmondta, szerinte az ellenfeleket idegesítik a Juve sikerei.

Conte látványosan örült a Bologna elleni győzelemnek 
(Fotó: Action Images)
Conte látványosan örült a Bologna elleni győzelemnek (Fotó: Action Images)

Eme eszmefuttatásra azért került sor, mert a Bologna mestere, Stefano Pioli tiszteletlennek nevezte Contét, amiért a pályán kitörő örömmel ünnepelte csapata szezonbeli huszadik győzelmét.

„Ha már a szurkolókkal sem ünnepelhetek egy nagyon fontos győzelmet, tényleg nem tudom, mit tehetek és mit nem” – mondta a riportereknek Conte.

„Tudom, hogy az ellenfeleket idegesíti, ha nyerünk, de nem azért örültem ilyen látványosan, hogy másokat dühítsek, a puszikat pedig a lányomnak küldtem. Nem tudom, mi a kivetni való, vagy tiszteletlen viselkedés ebben” – folytatta Conte, aki emellett azt sem győzte hangsúlyozni, hogy a 12 pontos előny ellenére sem dőlhetnek hátra a Scudettóért folytatott harcban.

„Nagy lépést tettünk ma este a bajnoki cím felé, győzelmünkkel nyomást helyeztünk a riválisokra, de kilenc forduló még hátravan. Fontos dolgokat értünk el eddig, de haladnunk kell tovább az úton, nem szabad lassítanunk.”

SPANYOLORSZÁG – PRIMERA DIVISIÓN

Az itt-ott tartalékosan pályára lépő Real Madrid a második félidőben csereként beállt sztárjainak köszönhetően legyűrte a Mallorcát a hét gólt hozó mérkőzésen, ezzel megerősítette második helyét a vasárnap az Osasuna otthonában fellépő városi rivális, Atlético Madriddal szemben. A BL-indulásért küzdő csapatok közül a Real Sociedad és a Valencia is simán nyert, a Málaga vasárnap délben fogadja a három meccse nyeretlen Espanyolt, a listavezető Barcelona a madridi darazsakat, a Rayo Vallecanót látja vendégül.

José Mourinho szokásához híven segédedzőjét, Aitor Karankát küldte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóra. A játékosként a Real Madriddal 11 évvel ezelőtt BL-győzelmet ünneplő tréner szerint a második hely megtartása a csapat legfontosabb célja a bajnokságban.

„A szezon kezdete óta gyenge pontunk a rögzített szituációk kivédekezése – kezdte meccs utáni értékelését Aitor Karanka, utalva a madridiak kapott góljaira. – Ezek a hibák a koncentráció hiánya miatt következnek be. Folyamatosan igyekszünk ezeken javítani, de a lényeg, hogy a végeredményt nem befolyásolták döntően ezek a rossz megoldások. Nem voltunk jók az első félidőben, de a szünetben megbeszéltük, min kellene változtatni, s a játékosok így is tettek. Kellett ehhez az is, hogy Sergio Ramos a szélre, míg Pepe az eredeti posztjára került a második felvonásra.”

„Úgy vélem, a találkozó tanulsága, hogy a második helyért komolyan meg kell küzdeni, most már nem hibázhatunk. A tabella teteje bonyolultnak, elérhetetlennek tűnik, viszont nem lehetünk könnyelműek a mögöttünk lévő csapatokkal szemben. Célunk a második hely megtartása” – tette hozzá a szakember.

A Mallorca ellen két gólt jegyző Gonzalo Higuaín szerint viszont a Realnak nyomást kell gyakorolnia a listavezető Barcelonára.

„A szünetben mindenki egyetértett abban, hogy legjobb formánkban kell kifutni a második félidőre, ha meg akarjuk fordítani a mérkőzést, s ennek megfelelően így is tettünk. A bajnokságban nyomást kell gyakorolnunk a Barcelonára, hogy ne dőlhessen hátra. A végsőkig harcolni fogunk, még sok van hátra” – mondta az argentin csatár.

Higuaín két gólt és egy gólpasszt jegyzett a Mallorca ellen (Fotó: Action Images)
Higuaín két gólt és egy gólpasszt jegyzett a Mallorca ellen (Fotó: Action Images)

NÉMETORSZÁG – BUNDESLIGA

A Bayern München a Bayer Leverkusen idegenbeli legyőzésével nem pusztán két győzelemre került a bajnoki cím megnyerésétől, de egy újabb Bundesliga-rekordot is felállított: a bajorok Philipp Wollscheid 87. percben vétett öngóljának köszönhetően 12. idegenbeli sikerüket szerezték a 2012–2013-as bajnoki kiírásban.

„Különleges öröm számunkra ez a győzelem, fontos és egyben nehéz is volt nyernünk az Arsenal elleni vereséget követően – mondta a BayArénában aratott 2–1-es siker után a Bayern vezetőedzője, Jupp Heynckes. – Elégedettek vagyunk, jó meccset játszottunk, különösen az első félidőben. A lábak és a fejek is fáradtak voltak, de kiválóan helytálltunk egy nagyon kemény ellenféllel szemben.”

Nuri Sahin a Dortmund egyik legjobbja volt a Freiburg ellen (Fotó: Action Images)
Nuri Sahin a Dortmund egyik legjobbja volt a Freiburg ellen (Fotó: Action Images)

A tabella második helyén álló Borussia Dortmund mestere, Jürgen Klopp is csapatát dicsérte a Freiburg fölényes, 5–1-es földbe döngölését követően. Ez a mérkőzés volt Nuri Sahin „hivatalos” visszatérése, a török válogatott középpályás most először idézte korábbi önmagát, mióta 2011 nyarán Dortmundból a Real Madridhoz igazolt, s egy rövid liverpooli kitérőt követően újra a BVB-hez került kölcsönben.

„A mester (Jürgen Klopp – a szerk.) sokszor elmondta, hogy csak idő kérdése, mikor lendülök újra formába – kezdte mondandóját a Feriburg elleni találkozót két góllal és egy gólpasszal befejező Sahin. – A Hamburg ellen nem ment a játék, de ma újra úgy mentek a dolgok, ahogy azt a találkozó előtt elterveztem. Az első félidőben velem együtt a csapat is idegesen játszott, de miután betaláltunk, már minden ment magától, és megszereztük a három pontot.”

AMI VASÁRNAP KÖVETKEZIK – PROGRAM

 

ANGOL PREMIER LEAGUE, 30. FORDULÓ
14.30:
Sunderland–Norwich City (Tv: Digisport2)
16.00:
Tottenham–Fulham
17.00:
Chelsea–West Ham (Tv: Digisport2)
17.00:
Wigan Athletic–Newcastle
TABELLA »

OLASZ SERIE A, 29. FORDULÓ
12.30:
Siena–Cagliari (Tv: Sportklub)
15.00:
Napoli–Atalanta
15.00:
Pescara–Chievo
15.00:
Fiorentina–Genoa (Tv: Sportklub)
15.00:
Milan–Palermo (Tv: Sportklub)
20.45:
Sampdoria–Internazionale
20.45:
Torino–Lazio
20.45:
Roma–Parma (Tv: Sportklub)
TABELLA »

SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN, 28. FORDULÓ
12.00:
Málaga–Espanyol (Tv: Sport1)
17.00:
Sevilla–Real Zaragoza
19.00:
Osasuna–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
21.00:
Granada–Levante
21.00:
Barcelona–Rayo Vallecano (Tv: Sport1)
TABELLA »

NÉMET BUNDESLIGA – 26. FORDULÓ
15.30:
Eintracht Frankfurt–Stuttgart (Tv: Eurosport2)
17.30:
Mönchengladbach–Hannover 96 (Tv: Eurosport2)
TABELLA »

FRANCIA LIGUE 1 – 29. FORDULÓ
14.00:
Nancy–Nice
17.00:
Toulouse–Bordeaux
21.00:
Saint-Étienne–PSG (Tv: Sportklub)
TABELLA »

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik