Conte óvatos, Andreazzoli meglepetésre készül

Vágólapra másolva!
2013.02.16. 11:12
null
Pirlo szabadrúgásaira ma este is oda kell figyelniük a fővárosiaknak (Fotó: Action Images)
Ha (futball)hétvége, akkor bajnoki küzdelmek – a kontinens azon részén legalábbis, ahol már beköszöntött a (futball)kikelet. Németországban a Bundesliga 22. fordulóját rendezik, ma pályára lép a Dortmund és a Leverkusen is, a spanyol Primera División 24. körében csak a Barcelona meccsel ma, míg az olasz élvonalban a 25. fordulóra kerül sor, élén a mai Roma–Juventus slágerösszecsapással. A hétvége kakukktojása Anglia, ahol – egy elmaradt meccs pótlásán kívül – Premier League-szünet van, FA-kupa-napokat tartanak. Íme, a szombati program!

NÉMETORSZÁG

A tegnap esti Wolfsburg–Bayern 0–2 után a müncheniek már (időlegesen) tizennyolc ponttal vezetnek a német első osztályban. „Üldözőik” közül a Leverkusen (3.) az utolsó előtti Augsburgot fogadja, míg a Dortmund (2.) és a Frankfurt (4.) épp egymás életét próbálja megkeseríteni előbbi otthonában. A papírforma mindkét párosításban hazai győzelmet ígér, bár a BVB ebben az idényben nem tündököl a Signal Iduna Parkban, nem beszélve arról, hogy az Eintracht már négyszer nyert idegenben.

A dortmundiak helyzetét nem könnyíti, hogy a Hamburg ellen kiállított, a szezonban eddig 14-szer eredményes Robert Lewandowski eltiltását tölti. Utóbbi ténynek köszönhetően Bajner Bálint is bekerült a csatárgondokkal küszködő Borussia mérkőzéskeretébe. Az 1990-es születésű támadó 11 harmadosztályú ligamérkőzésen 4 gólt szerzett a Dortmund második csapatában, és először tagja az első csapat bajnoki keretének.

A többi magyar érdekeltségű együttes közül a sereghajtó Fürth a Düsseldorf vendége lesz, Stieber Zoltán válloperáción esett át, de valószínűleg így is lesz honfitárs a zöld-fehérek kezdő tizenegyében: a harmadik Bundesliga-bevetésére készülő Varga József a középpályán.

A szezon egyik pozitív meglepetéscsapata, a Mainz és egyik pozitív meglepetésembere – de jó ezt leírni! –, Szalai Ádám a Schalke ellen kívánja továbbfényesíteni idényét. A csatár eddig tucatnyi találatot számlál a bajnokságban, az Augsburg elleni múlt heti góljával minden idők legeredményesebb magyar játékosa lett egy évadon belül a Bundesligában. Mindent egybevetve 20 gólt ért el (70 meccsen) a német elitligában, éppen annyit, mint Lisztes Krisztián.

Ha a Schalke ellen is betalál Szalai, immár egyedül lesz második Bundesliga-légiósaink örökrangsorában – és már csak három gól választja el a Bundesliga történetének legtöbb gólt szerző magyar labdarúgójától, Huszti Szabolcstól. Huszti (Hannover) és Hajnal Tamás (Stuttgart) csapata egyébként vasárnap lép pályára.

 

OLASZORSZÁG

A Serie A 25. fordulójának rangadója a Roma–Juventus találkozó. Habár lehetséges, hogy túlzás a rangadó szó, elvégre amíg a Juventus szárnyal odahaza és a Bajnokok Ligájában is, addig a 9. helyezett AS válságban van. A papírforma alapján a legtöbb totózó biztos kettest tippelne, az Öreg Hölgy edzője, Antonio Conte azonban egyáltalán nem ennyire derűlátó. Elsősorban azért nem, mert az éllovasnak egy hét leforgása alatt ez lesz a harmadik mérkőzése.

„Nagyon fontos találkozó vár ránk. Szerettem volna vasárnap játszani, de nem így alakult, ezért hét nap alatt háromszor kell pályára lépnünk. Ráadásul a Roma ellen sohasem könnyű, biztos vagyok benne, hogy most is fel fognak pörögni ellenünk a sárga-pirosak, akiknél Totti és De Rossi mindenre képes” – nyilatkozta Conte a 177. Roma–Juventus meccs előtt, amelyre kénytelen átalakítani csapatát. Claudio Marchisio és Federico Peluso eltiltása miatt nem léphet pályára, míg Paolo De Ceglie sérült. Kwadwo Asamoah ezért visszatér a középpályára, ahogyan a védelembe Leonardo Bonucci. A Juve így várhatóan a Buffon – Barzagli, Bonucci, Cáceres – Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, K. Asamoah – Vucsinics, Matri felállásban kezd majd.

„Ha Pablo Osvaldo jól lesz szombatra, kezdeni fog elöl. Hogy hátul hogyan állunk fel, három vagy négy védővel, azt egyelőre nem tudom. A két csapat helyezése és a köztük lévő huszonegy pont a tabellán nem tükrözi híven az erőviszonyokat. Ezért úgy vélem, hogy bár ellenfelünk mindenféle értelemben a csúcson van, s élmény nézni a játékát, igenis van keresnivalónk ellene. A Juventusszal szemben megismételhetetlen alkalmunk lesz arra, hogy kikászálódjunk a gödörből” – ezek már Aurelio Andreazzolinak, a Roma edzőjének elszánt szavai.

Ha a Roma nyerne, az első győzelmét aratná 2013-ban, mi több, 2004 óta először diadalmaskodna a Stadio Olimpicóban a Juventus felett.

 

SPANYOLORSZÁG

Szombaton négy mérkőzés szerepel a 24. forduló programjában, közülük a Barcelona granadai vendégjátéka emelkedik ki. A Barca – amely 12 pontos előnnyel vezeti a tabellát – nyugalmas hetet tudhat a háta mögött, elvégre nem játszott a Bajnokok Ligájában, játékosainak így csak a granadai bevetésre kellett összpontosítaniuk.

Már amelyik harcra kész állapotban volt, David Villa ugyanis ki-be járkált a kórházba, Xavi pedig még mindig nem heverte ki hónap elején elszenvedett izomsérülését – egyikük sem utazott el a csapattal. Mint ismert, a 31 éves csatár vesegörcsei miatt kórházban töltötte a hétfő éjszakát, másnap kiengedték, de csütörtökön ismét ispotályba kellett vonulnia, ahonnan újfent hazabocsátották, ám pihenésre szorul. Csak, hogy fogalmunk legyen, milyen fájdalmat is tud okozni a vesekő: az ember úgy érzi, mintha késsel metszegetnék a beteg szervét.

Metszegetés után Messi: ez a cikk sem születhet meg az argentin nevének említése nélkül. Ezúttal azon egyszerű oknál fogva, hogy Leo Granadában beverheti 300. tétgólját a Barcelonában (most 299-nél tart, a barátságos meccseken szerzettekkel együtt meg már 321 találatnál, amivel harmadik az örökrangsorban). Ha sikerül neki, akkor egyrészt ő lesz az első, aki klubjában eléri a háromszázas határt, másrészt pedig 14 mérkőzésesre nyújtja bajnoki góllövőszériáját!

A bajnokság második helyén álló Atlético Madrid (ellenfele a Valladolid) és a harmadik helyezett Real Madrid (Rayo Vallecano) egyformán vasárnap este lép pályára.



ANGLIA

Angliában az FA-kupa legjobb nyolc csapata közé kerülésért játszanak az állva maradottak, ma négy, vasárnap három, hétfőn pedig egy mérkőzésre kerül sor. Szombaton egy sztáralakulat lép pályára, az Arsenal, amely a szebb napokat látott másodosztályú Blackburnt látja vendégül. A mérkőzés érdekessége lehet, hogy a Roversben helyet kaphat a Tottenham „kölcsönfiúja”, az utóbbi két évben egyletről egyletre (Birmingham, West Ham, Rosztov) vándorló David Bentley, aki történetesen az „ágyúsoknál” nevelkedett.

A Kovács Jánost felvonultató Luton tündérmeséje a Millwall ellen folytatódhat tovább. Az ötödosztályú Townról és nyolcaddöntőmeccséről itt olvashat bővebben!

SZOMBATI NEMZETKÖZI FUTBALLPROGRAM
ANGOL FA-KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
13.45: Luton Town–Millwall (Tv: Sport 1)
16.00: Arsenal–Blackburn Rovers (Tv: Sport 1)
16.00: Milton Keynes Dons–Barnsley
19.00: Oldham Athletic–Everton (Tv: Sport 1)
PRIMERA DIVISIÓN
16.00: Getafe–Celta Vigo
18.00: Málaga–Athletic Bilbao
20.00: Granada–Barcelona (Tv: Sport 2)
22.00: Osasuna–Zaragoza (Tv: Sport 2)
BUNDESLIGA
15.30: Bayer Leverkusen–Augsburg (Tv: Eurosport 2)
15.30: Fortuna Düsseldorf–Greuther Fürth
15.30: Hamburg–Mönchengladbach
15.30: Mainz–Schalke
15.30: Werder Bremen–Freiburg
18.30: Borussia Dortmund–Eintracht Frankfurt (Tv: Eurosport 2)
SERIE A
18.00: Chievo–Palermo (Tv: Sport Klub)
20.45: Roma–Juventus (Tv: Sport Klub)
LIGUE 1
17.00: Marseille–Valenciennes FC
20.00: Brest–Ajaccio
20.00: FC Lorient–Evian TG
20.00: Montpellier–Nancy
20.00: SC Bastia–Nice
20.00: Toulouse FC–ES Troyes AC
SKÓT PREMIER LEAGUE
16.00: Celtic–Dundee United
16.00: Hearts–Kilmarnock
16.00: Motherwell–Inverness
16.00: Ross County–St. Johnstone
16.00: St. Mirren–Hibernian
HOLLAND EREDIVISIE
18.45: Twente–Willem II
19.45: NAC Breda–Heracles
19.45: Roda–AZ
20.45: PSV–Utrecht (Tv: Sport 1)
PORTUGÁL PRIMEIRA LIGA
21.15: Gil Vicente–Sporting CP (Tv: Digi Sport 1)
TÖRÖK SÜPERLIG
15.00: Eskisehirspor–Kayserispor
18.00: Antalyaspor–Karabükspor
18.00: Besiktas–Gaziantepspor
BELGA PRO LEAGUE
18.00: Cercle Bruges–Standard Liege
20.00: Lierse–KV Mechelen
20.00: Mons–Gent
20.00: Oud-Heverlee Leuven–Beerschot
20.00: Zulte Waregem–Waasland-Beveren
OSZTRÁK BUNDESLIGA
16.00: Ried–Innsbruck
18.30: Admira–Wiener Neustadt
18.30: Mattersburg–Sturm Graz
18.30: Wolfsberg–Salzburg (elhalasztva)
GÖRÖG SZUPERLIGA
16.15: Kerkyra–Panioniosz
16.15: PASZ Jannina–Panthrakikosz
18.30: AEK Athén–PAOK
SVÁJCI AXPO SZUPERLIGA
19.45: Grasshoppers–Young Boys
19.45: Sion–St. Gallen
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik