CIES: az NB I-ben „jót tett” a zárt kapu a hazai csapatoknak

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2020.09.14. 16:49
null
A CIES tanulmánya szerint az NB I-ben „jót tett” a zárt kapu a hazai csapatoknak (Fotó: Földi Imre)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb tanulmányában azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány miatt zárt kapussá váló hazai mérkőzések milyen hatással voltak a csapatok teljesítményére.

 

A CIES azokat a ligákat vette górcső alá, amelyekben a járványt követő újraindulástól kezdve összesen legalább 40 mérkőzést játszottak le.

A tanulmányból kiderül, hogy a legnagyobb különbség a görög élvonalban volt, ahol a nézők előtt lejátszott találkozók 47.9 százalékában nyerni tudott a hazai környezetben lévő alakulat, az újraindulást követően viszont ez a szám lecsökkent 32.8 százalékra.

Jelentősen megváltoztak az arányok a Bundesligában is – a német élvonalban a járvány előtt a hazai együttes 45.8 százalékban győzött, az újrainduláskor viszont csupán 31.7 százalék volt ez a mutató.

Akadnak bajnokságok azonban, ahol épp a fordítottját váltotta ki a koronavírus-járvány: az NB I-ben például a hazai gárdák statisztikája 46 százalékról 52 százalékra nőtt – a „javulás” tekintetében az élen a svájci bajnokság végzett, amelyben a hazai csapatok 8.5 százalékkal több meccsen győztek, mint korábban.

Az angol Premier League-ben a mutatók szinte teljesen megegyeznek (nézők előtt 45.9 százalék, nézők nélkül 46.7 százalék).

A TÖBBI LIGA ADATAIT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETIK!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik