CIES: átlagosan 59 perc egy futballmeccs hasznos játékideje

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.02.14. 18:11
null
A CIES legújabb kimutatásában a holland élvonal áll az élen (Fotó: Getty Images)
Átlagosan 59 percet van ténylegesen játékban a labda egy futballmérkőzésen, a csapatok pedig 11.7 gólszerzési lehetőséget alakítanak ki meccsenként – derült ki a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) által kiadott legfrissebb, 36 európai ligát vizsgáló felméréséből.

A CIES tanulmánya összesen 36 európai labdarúgó-bajnokságot vizsgált, a benne szereplő adatokat pedig a 2018–2019-es idény kezdetétől mérték. A felmérésből kiderült, hogy a tényleges játékidő és az átlagos gólszerzési lehetőségek száma is nagyobb a kontinens északi, valamint nyugati részén, mint keleten, valamint délen.

A két vizsgált adatot összevetve a holland élvonal emelkedik ki leginkább, az Eredivisie-ben ugyanis átlagos közel 12 gólszerzési esélye van egy csapatnak meccsenként, míg a tényleges játékidő több mint 63 perc. Mögötte következik a német és a belga élvonal.

A lista végén a spanyol másodosztály áll, ahol alig több mint 55 perc a hasznos játékidő, az átlagosan kialakított gólszerzése lehetőségek pedig nem haladják meg a kilencet.

Ami a magyar élvonalat illeti: az NB I a 16. helyen áll a listán (közvetlen a Ligue 1 mögött). A hasznos játékidő közel 59 perc, míg a meccsként kialakított helyzetek száma kerekítve 11.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik