CIES: a Puskás Akadémia sokkal jobban teljesít a meccsképeihez képest

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.01.10. 16:32
null
A magyar csapatok közül a Puskás Akadémia gyűjtötte be a legtöbbet, a várható egységhez képest (Fotó: Dömötör Csaba)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) az év eleji tanulmányában azt vizsgálta, hogy az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) égisze alá tartozó 32 ligában mely csapatok gyűjtötték be a legtöbbet az elvárható pontokhoz képest (xPTS). Az első helyen a román bajnokságban szereplő CFR Cluj áll (21 bajnokin átlagban 2.71 egységet ért el úgy, hogy 1.75 volt a várható pontszám, ami +0.96-os differencia), de labdarúgó NB I-ben szereplő Puskás Akadémia is előkelő helyen áll, az ötödik (19, 1.94, 1.18, +0.76) a listán.

 

Olyan statisztikai modell alapján számítják a várható pontszámokat, ami magában foglalja az InStat adatai alapján számított labdabirtoklást és az xG-mutatót (a 90 perc alatt kidolgozott helyzetek minőségéből elvárható találatszám) is.

Az xPTS-mutatóban a CFR Cluj áll az élen, vezeti is a Liga 1-et 10 pontot ráverve a második FCSB-re. A legrosszabb jelzőszámmal (–0.81) az olasz másodosztályban sereghajtó Vicenza Virtus rendelkezik – 17 bajnoki alatt átlagban 0.41 pontot gyűjtött be, a várható 1.22-höz képest. Ebből az a következtetés vonható le, hogy vagy rendkívül balszerencsések, vagy igencsak hadilábon állnak a helyzetkihasználással és a labdabirtoklással.

A magyar csapatok közül a Puskás Akadémia a legjobb a statisztikai mutatóban, mindössze négy csapat előzi meg. Közvetlen előtte a francia sztárcsapat, a PSG áll (+0.77). A Kisvárda sem panaszkodhat, +0.51-gyel a 24., míg a Ferencváros a 87. (+0.33). Mindez arról árulkodik, hogy a felcsúti együttes az NB I egyik legstabilabb együttese, és képes olyan meccseket is megnyerni, amikor a játék képe alapján nem domináns.

A topbajnokságok (Premier Ligue, Serie A, Bundesliga, Ligue 1, La Liga) csapatai közül a már említett párizsiak állnak a legjobban, őket követi a Milan (+0.71) és az Eintracht Frankfurt (+0.51). A negatív oldal „etalonjai” a Saint-Étienne (–0.48), a Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig (–0.43) és a Greuther Fürth (–0.42).

Az xPTS perspektívájából nézve a Bayern München a legdominánsabb, a várható átlagpontszámuk meccsenként 2.65, amelyből 2.53-at gyűjtöttek be, ez –0.12-es különbség.

A TELJES LISTÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik