Brazilok egymás között – este jön a Libertadores-kupa „házi” döntője

TÓTH ÁDÁM, NAGY ZSOLTTÓTH ÁDÁM, NAGY ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.01.30. 10:41
null
Gabriel Veron (balra) és Kaio Jorge a válogatottban együtt, a mai Libertadores-kupa-döntőn egymás ellen játszik <br />(Fotó: Getty Images)
Hatvanegyedik alkalommal kerül sor a Libertadores-kupa döntőjére, amelyben a Santos negyedik, a Palmeiras második győzelmére hajt.

Biztosan brazil győztese lesz a dél-amerikai topklubokat felvonultató Libertadores-kupának, miután a Santos és a Palmeiras jutott be az idei fináléba. Legutóbb 2006-ban került sor brazil házi döntőre, akkor az Internacional 4–3-as összesítéssel felülmúlta a Sao Paulót. A jelenlegi kiírásban egyetlen találkozó dönt a kupa sorsáról, a felek Rio de Janeiróban mérik össze erejüket.

A Santos védője, Pará (balra) a Boca ellen is remekelt (Fotó: AFP)
A Santos védője, Pará (balra) a Boca ellen is remekelt (Fotó: AFP)

Noha szurkolók nem lehetnek jelen a Maracanában a magyar idő szerint szombaton 21 órakor kezdődő összecsapáson, alighanem újabb meglepetésre készülnek a Santos drukkerei. A Boca Juniors elleni visszavágón sem zavarták őket a zárt kapuk, a Vila Belmiróban alig tudta elindítani az elődöntőt Wilmar Roldán kolumbiai játékvezető. A vétkes egy csalafinta fanatikus volt, aki kiváló ütemérzékkel röpített egy minirakétát a felezőkörbe a stadionon kívülről... Tűzijátéknak aztán a pályán sem voltak híján az argentin labdarúgók, a Boca Juniors képtelen volt felvenni a versenyt a Santosszal, amely magabiztos, 3–0-s győzelemmel került a Libertadores-kupa döntőjébe.

Ötödik fináléjára készül a klub: eddig háromszor diadalmaskodott, legutóbb 2011-ben, Neymar vezetésével 2–1-es összesítéssel múlta felül az uruguayi Penarolt. Azt megelőzően a hatvanas évekig kell visszamennünk az időben a sikerek felidézéséig, de az „aranyos” évtizednek megvolt már az előszele.


A labdarúgás históriás könyvébe az 1958-as esztendő a „varázslat éveként” vonult be: a brazil válogatott megnyerte a svédországi világbajnokságot, a Santos pedig 143 gólt szerezve (ebből Pelé nevéhez 58 fűződik) a paulista bajnokságot. A hatvanas években a csapat megállíthatatlan volt: hat bajnoki cím mellett kétszer hódította el a Libertadores-kupát és kétszer a Világkupát. Az 1962-es együttes volt az első, amely kontinentális triplázásig jutott, a mértékadó El Gráfico magazin minden idők legerősebb csapatának választotta a Lula által irányított Santost.

Íme, a trófea!
Íme, a trófea!
A Pelé utáni időszakban visszaesett a klub, 1974 és 1994 között mindössze két kupával gazdagodott. Az új évezred alakulata rapszodikusan teljesített, többször kellett megújulnia, és ezt általában fiatalítással érte el. A 2009 és 2013 közötti időszakban Neymar üstökösként tűnt fel a gárda színeiben, aligha véletlen, hogy vele sikerült legutóbb csúcsra érni a Libertadores-kupában. A jelenlegi együttesben Kaio Jorge játékára érdemes figyelni, a 19 éves csatár értékét a német Transfermarkt oldala 12 millió euróra taksálja. A brazil tehetség U17-es világbajnoknak vallhatja magát, a Mexikó elleni döntőben gólt is szerzett 2019 novemberében. A Palmeiras ellen pályafutása második nagy trófeáját hódíthatja el.

A Santoshoz hasonlóan ötödik döntőjére készül a Libertadores-kupában a Palmeiras. A Sao Pauló-i klub magabiztosan menetelt az idény során, aztán az elődöntő visszavágóján kis híján sutba vághatott mindent. Idegenben aratott 3–0-s győzelem után fogadta a River Plate-et, és úgy tűnt, összeomlik a nagy lehetőség kapujában. Az első félidőben két gólt kapott, a második kezdetén a harmadikat is megszerezték az argentinok, ám nem örülhettek sokáig. Amíg a videobíró 2018-ban a Gremio ellen vitatható büntetőhöz, s ezáltal Libertadores-kupa-fináléhoz segítette őket, most les miatt elvette a találatot. Az ítéletet követően a River Plate játékosai elvesztették önkontrolljukat, tíz emberre fogyatkoztak és már nem tudtak visszarázódni a mérkőzésbe.


A kissé kaotikussá váló elődöntő persze semmit sem von le a Palmeiras érdemeiből, amely Brazília egyik legnépszerűbb klubja, szurkolói száma 18 millió körülire tehető. A klubot 1914-ben olasz bevándorlók alapították Palestra Italia néven. A névváltoztatásra 1942. szeptember 14-én került sor, három héttel azután, hogy Brazília az Egyesült Államokat támogatva belépett a második világháborúba, többek között Olaszország ellen. A klub nagyobb sikereit az 1960-as évektől datáljuk, ekkor nyerte meg első brazil bajnoki címét, amelyet kilenc további követett, a legutóbbi 2018-ban.

A Palmeiras szélsője, Rony (balra) öt gólt lőtt már a kupasorozat mostani idényében (Fotó: AFP)
A Palmeiras szélsője, Rony (balra) öt gólt lőtt már a kupasorozat mostani idényében (Fotó: AFP)

A hagyományosan zöld mezben pályára lépő Palmeiras főként a hatvanas-hetvenes években uralta a brazil futballt, köszönhetően a több mint kilencszáz tétmérkőzésen pályára lépő, a csapatot a középpályán igazi karmesterként vezérlő és öt bajnoki címhez segítő Ademir da Guia játékának. Az 1990-es években a Palmeiras Brazília leggazdagabb klubja lett, miután az olasz Parmalat tejipari óriáscéggel nyolc évre szóló szponzori szerződést kötött, ez a Libertadores-kupa eddigi egyetlen, 1999-es elhódításában is óriási szerepet játszott. Az együttműködés 2000-ben véget ért, a klub ezután megjárta a másodosztályt is, mire a 2010-es évek közepére ismét hazája legjobbjai közé emelkedett. A jelenlegi keret legértékesebb futballistája Gabriel Veron, a mindössze 18 éves, U17-es világbajnok csatár értékét 25 millió euróra taksálják. Sajtóhírek szerint a Manchester United is fontolgatja a leigazolását, de figyelemmel követi teljesítményét a Juventus, a Barcelona és a Real Madrid is.

HARC AZ UTOLSÓ HELYÉRT
Korlátozott számban ugyan, de lehetnek nézők a klubvilágbajnokság mérkőzésein. Az egyhetes tornának – amelyre eredetileg tavaly decemberben került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották – Katar ad otthont február 4. és 11. között. Az utolsó fennmaradó hely a Libertadores-kupa győzteséé lesz.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. január 30-i lapszámában jelent meg.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik