Blatter elégedett a korrupciós ügy kezelésével

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.11.19. 17:24
null
Blatter nem örül a botránynak (Fotó: Action Images)
Elégedett a korrupciós ügy kezelésével, de természetesen nem örül a botránynak Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke.

A svájci sportdiplomata pénteken, egy nappal azután, hogy a két érintett végrehajtó bizottsági taggal, valamint további négy, a nemzetközi futballéletben tevékenykedő személlyel szemben meghozott döntéseket – eltiltásokat és bírságokat – nyilvánosságra hozták, kiemelte: a vb-kandidálások során nagyon nehéz kiszűrni, hogy nem legyen lepaktálás, összebeszélés a felek között, ugyanakkor mindig akad olyan, akinek mások sértik az érdekeit, akárcsak a politikai választásokban.

„Nagyon elégedett vagyok a korrupciós ügy eredményével, ugyanakkor nem vagyok boldog. Nem lehetek boldog, mert családtagokat kellett szankcionálni. Nem öröm, de elégedett vagyok az etikai bizottság munkájával" – fogalmazott Blatter. Hozzátette: optimista a jövőt illetően, és várja már a december 2-át, amikor is eldől, melyik ország rendezheti a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokságot.

A FIFA csütörtökön jelentette be, hogy első fokon eltiltotta és pénzbüntetésre ítélte a korrupciós ügyben vétkesnek talált két végrehajtó bizottsági tagot, a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit.

Adamut három, Temariit egy évre száműzték a sportágból, előbbi tízezer, utóbbi ötezer svájci frankos büntetést is kapott hivatalosan a FIFA etikai kódexének megsértése miatt. A két vb-tag biztosan nem szavazhat december 2-án. Mindketten fellebbezhetnek az ítélet ellen, ám ügyükben legközelebb csak a voksolás után dönthetnek, így aztán a 24 tagú végrehajtó bizottságból 22-en szavaznak majd.

Az őket „lebuktató akciót" a Sunday Times rendezte meg: az újság októberben arról számolt be, hogy a FIFA egyes tisztviselői pénzt kértek azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es vb helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. Adamu állítólag 570 ezer euróra tartott igényt cserébe a támogatásáért. A lap rejtett kamerával felvette, amikor a magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságírók és Amadu találkozóján utóbbi garantálta a voksot az Egyesült Államoknak az említett összeg ellenében. Adamu egyébként nem saját céljaira, hanem négy műfüves pálya kialakítására kérte a pénzt a lap beszámolója szerint. Temarii, a FIFA alelnöke, egyben az óceániai szövetség elnöke pedig 1.6 millió eurót kért hasonló körülmények között egy sportakadémia javára.

A FIFA etikai bizottsága október 20-án 30 napra felfüggesztette Temarii és Adamu tagságát. A vizsgálat azóta tartott, és szerdán zárult le. A Claudio Sulser vezette bizottság megvizsgálta a bizonyítékokat, megnézte az újságtól származó vágatlan videófelvételeket, és tanúkat hallgatott meg.

Temarii és Adamu mellett további négy, a FIFA különféle bizottságaiban érdekelt tag kapott eltiltást, illetve egységesen 10 ezer frankos pénzbüntetést korrupciós szerepéért, és a FIFA-nak okozott kárért. A nemzetközi szövetségnek a klubok, a játékosok és az edzők közötti párbeszédért felelős szervezetében elnök tunéziai Szlim Alulu két évig, a FIFA játékvezető bizottságában munkálkodó mali Amadou Diakite és a tongai szövetség főtitkára, Ahongalu Fusimalohi három-három, míg a botswanai Ismail Bhamjee, aki tiszteletbeli tagja az afrikai szövetségnek, négy évig nem dolgozhat a sportágban. Mindannyian fellebbezhetnek.

Az etikai bizottság arra vonatkozólag nem talált bizonyítékokat, hogy a katari, valamint a spanyol-portugál közös kandidálók összebeszéltek és ezzel szabályt sértettek volna.

A FIFA december 2-án határoz Zürichben a 2018-as és 2022-es vb helyszínéről. A közelmúltbeli visszalépések nyomán a 2018-as vb-rendezésre Oroszország, Anglia, továbbá Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályázik, míg a 2022-esre öt jelentkező – az Egyesült Államok, Ausztrália, Katar, Japán és a Koreai Köztársaság – maradt versenyben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik