Aranylabda: Drogba lett a nagykövet, új díj a legjobb kapusnak

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 13:42
null
Didier Drogba lesz a 2019-es Aranylabda-gála házigazdája (Fotó: France Football)
A France Football nyilvánosságra hozta, hogy a 2019-es Aranylabda-gála egyik házigazdája a Chelsea-vel 2012-ben Bajnokok Ligája-győztes Didier Drogba lesz, valamint idén először az év legjobb kapusának megválasztott játékos különdíjban részesül.

 

Az idei gálaestnek december 2-án hétfőn a párizsi Théatre du Chatelet ad otthont.

Az esemény egyik házigazdája az elefántcsontpartiak korábbi kiváló csatára, Didier Drogba lesz. A 41 éves afrikai ikon Franciaországban lett profi labdarúgó, majd a Chelsea-ben vált világsztárrá. A londoniakkal többek között Bajnokok Ligáját és négy Premier League-et nyert. Afrikában kétszer (2006-ban és 2009-ben) választották meg a kontinens legjobb játékosának. Drogba 2007-ben a negyedik lett az Aranylabda-szavazáson.

A nagy múltú francia lap azt is bejelentette, hogy idén először kerül átadásra a Lev Jasinról elnevezett, legjobb kapusnak járó díj.

Mint ismert, a France Football 2018-ban két új díjat alapított: a Raymond Kopa nevét viselő, legjobb 21 éven aluli férfi futballistának járó elismerést, valamint a legjobb női játékosnak járó Aranylabdát. Előbbit a francia Kylian Mbappé, utóbbit Ada Hegerberg érdemelte ki tavaly.

Lev Jasin a szovjetek legendás kapuvédője volt, 1990-ben 60 esztendős korában hunyt el. Ő a futballtörténelem egyetlen aranylabdás kapusa, 1963-ban érdemelte ki a France Football díját. A lap úgy fogalmazott, a kapusok remek teljesítményét gyakran beárnyékolja a mezőnyjátékosok kiváló produkciója, ezért hozta létre ezt az elismerést.

A jelöltek névsorát október 21-én hétfőn teszi közzé a France Football és a L’Équipe. A férfiaknál harminc, míg a nőknél húsz jelölt lesz az Aranylabdára. A Kopa- és a Jasin-trófea kapcsán tíz-tíz fős lesz a szűkített lista.

A férfiaknál tavaly a horvátokkal világbajnoki döntőt játszó, a Real Madriddal BL-aranyérmes Luka Modric lett a győztes.

Kérdés, kié lesz a 64. Aranylabda…

france football on Twitter

@didierdrogba For the first time in history, we will reward the best goalkeeper of the season with our brand new trophy : Yachine Trophy #yachinetrophy #ballondor



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik