Aláírtak, alkudoztak, spekuláltak, kitaláltak, kitálaltak

Vágólapra másolva!
2011.07.01. 22:56
null
Gaël Clichy követte Kolo Tourét: az Arsenalból igazolt a Man. Citybe (Fotó: Actiohn Images – archív)
Valósággal dúskál a labdarúgó-világ az átigazolási hírekben és álhírekben, naponta 24-szer leírjuk a „bejelentkezett" szót, pedig már tavaly is megfogadtuk, hogy többé nem tesszük ezt. Nem könnyű kideríteni, melyik hír bír nagy valóságtartalommal, melyik akkora kacsa, hogy kukoricát kell szórni elé a képernyőre – és egyáltalán nem könnyű tartani a lépést a percenként zuhogó hírekkel. Napi összefoglaló következik.

 

Angliában a legfontosabb esemény az volt ma, hogy „megvette" a Manchester City az Arsenaltól a sokszoros francia válogatott balhátvédet, Gaël Clichyt. A 25 éves futballista nyolcmillió euróért válthat klubot. Samir Nasrit ugyebár a két manchesteri gigász csábítja, Cesc Fabregas szinte már a Barcelonáé, így Arsene Wenger mesternek lépnie kellett: a Lille elefántcsontparti támadója, Gervinho kész tényként kezeli, hogy az Arsenalban folytatja, ausztrál források pedig kiszivárogtatták, hogy az evertonos Tim Cahill lesz Nasri utóda. Felvetődött újra a 17 éves csodagyerek, Alex Oxlade-Chamberlain neve is.

Gulácsi Péter
Gulácsi Péter

A Newcastle is követte a wengeri példát, és leigazolt egy francia tinédzsert, Mehdi Abeidet, aki a Lens-tól érkezett, míg a Bolton az angol-jamaicai középpályással, Darren Pratleyvel acélosította meg keretét.

Három magyar vonatkozású hír is napvilágot látott: Gera Zoltánt immár hivatalosan sem sok választja el a West Bromwichtól, Gulácsi Péter kölcsönbe a Hull Cityhez került a Liverpooltól, Martin Jol, a Fulham menedzsere pedig elismerően nyilatkozott a londoni labdarúgócsapatnál próbajátékon lévő Somogyi Csabáról.

A holland válogatott kapusa, Maarten Stekelenburg maga ajánlkozott be a Premier League-be: miután nem jött össze a római üzlet, az Arsenalban vagy a Tottenhamben folytatná pályafutását.

A Serie A-ban a Juventus vitte a prímet, amely megszerezte Laziótól Stephan Lichtsteinert tízmillió euróért. A svájci korábban belement abba, hogy pármillió eurót saját zsebből kifizet, csakhogy Torinóba távozhasson. (Az „Öreg Hölgy" transzfereivel a napokban bővebben foglalkozunk.)

Leonardo
Leonardo

Az Internél immáron hivatalosan is felbontották a korábbi edző, Leonardo szerződését, és kiderült, csak úgy tudnák kölcsönadni a Napolinak a macedón támadót, Goran Pandevet, ha fizetésének felét továbbra is ők állnák.

A nápolyiak lebonyolítottak egy igazán olaszos ügyletet is a nagy alkudozás közepette: megvették a Parma középpályását, Blerim Dzemailit, akiért cserébe Fabiano Santacroce és Manuele Blasi az eladóhoz került. Nemsokára alighanem kiderül majd az is, játékjoguk mekkora része maradt délen.

Naná, hogy a Genoa sem maradt új fiú nélkül: megvette a guineai válogatott támadó középpályást, Kévin Constant-t, mégpedig hétmillió euróért. A Chievo járt igazán jól vele, amely élve a kölcsönszerződés vásárlási opciójával, egymillió (más források szerint 500 ezer) euróért megvette őt a Chateauroux-tól, majd pár nap múlva már tovább is adta. Constant, az egykori francia U-válogatott most abban bízik, konstans lesz a genovai kezdőben.

Az Udinesében folytatja a francia U-válogatott középső középpályás, Abdou Sissoko (ex-Troyes) és a Palmeirastól megvett középső védő, Danilo is. Megszerzésük ötmillió euróba került.

Nem mellékesen eldőlt a 2006-os bajnokság sorsa is (ideje volt már): az Internazionale labdarúgócsapata megtarthatja 2006-os olasz bajnoki címét, miután az illetékes bíróság elutasította a Juventus beadványát, amelyben visszakövetelte a tőle elvett scudettót.

Németországban mesterötöst ért el a Werder Bremen, de ennek nagyon nem örültek, mert Mikaël Silvestre az ötödik védőjük, aki kidőlt a sorból Sebastian Prödl, Per Mertesacker, Naldo és Sebastian Boenisch után. Jó hír, hogy Szalai Ádám fordított utat járt be, és edzésbe állt a Mainznál, miközben Stieber Zoltán már be is mutatkozott felkészülési mérkőzésen a csapatnál. A Hannover norvég szűrővel erősített, Henning Haugerrel.

A Ligue 1-ben is zajlott az élet: az Auxerre megvette a Lens tunéziai ékét, Isszam Dzsemát, kétmillió euróért, a Bordeaux a centrális középpályás Landry N'Guemóval erősített (ő ingyen érkezett a Nancytól), a Sochaux pedig a hazai U21-es válogatott reménységével, Sébastien Corchiával. Érte szintén kétmilliót kellett átutalni a Le Mans-nak.

Spanyolországban a Málaga a legaktívabb, mint ezen a nyáron rendszeresen: érkezett 2.8 millió euróért a Sevillától Sergio Sánchez, célpontban a Lucho González, Santi Cazorla, Borja Valero trió.

Winnie Schäfer
Winnie Schäfer

Zárjunk két óceánokon túli hírrel: Thaiföld új szövetsége kapitánya a német Winfried Schäfer lett, aki korábban vezette az FK Bakit, az al-Aint, a VfB Stuttgartot, a Karlsruhét és a Borussia Mönchengladbachot, és állt már a kameruni válogatott élén is.

Következzék némi napi Neymar: a játékos ügynöke ezúttal azt nyilatkozta, hogy a támadó marad egészen 2014-ig, a hazai világbajnokságig a Santosban, hacsak addig el nem igazol onnan, lévén a Barcelona, a Real Madrid, a Manchester City, a Chelsea és az Anzsi Mahacskala is befizetné érte a kivásárlási „beugrót". Világos.

Zárásként egy megható történet: a Gremio egykori edzője, Renato Gaúcho könnyek között búcsúzott, és vele sírtak a klub szurkolói is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik