Afrika-kupa: Ez nem sport, hanem lutri - kiakadtak a kapitányok a sorsoláson

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.29. 10:46
Guinea és Mali egyaránt három döntetlennel, három ponttal, 3–3-as gólkülönbséggel zárta a labdarúgó Afrika-kupa D jelű csoportjának küzdelmeit, így csütörtökön helyi idő szerint 16 órakor sorsolás dönti el, hogy melyikük lesz Ghána ellenfele a negyeddöntőben. Nem ez az első eset az ANK-n sem, hogy sorsolás dönt – a két érintett szövetségi kapitány mindenesetre kiakadt, hogy lutri határoz válogatottjuk sorsáról.

„A szervezőknek meg kellene oldaniuk a kvalifikációt anélkül, hogy sorsolásra kerüljön sor. Tiszteletben tartjuk a szabályokat, nincs más választásunk, a lutrira bízzuk magunkat. De ennél sportszerűbb, tisztességesebb megoldást kell találni a jövőben. Ez így nem sport” – reklamált Henri Kasperczak, a mali válogatott szövetségi kapitánya, és guineai kollégája, Michel Dussuyer is csatlakozott hozzá.Henri Kasperczak, a mali válogatott szövetségi kapitánya, és guineai kollégája, Michel Dussuyer is csatlakozott hozzá.

„Mali nem érdemelné meg azt, hogy így essen ki, mi ugyanígy vagyunk ezzel. Nagy csalódás lenne bármelyik csapatnak, ha ilyen körülmények között kellene távoznia a tornáról” – mondta.

„Mindkét csapattal szemben sportszerűtlen ez a megoldás, a pályán kellett volna dönteni. Nincs a kezünkben most már a sorsunk, pocsék helyzet ez” – csóválta a fejét a guineaiak játékosa, Ibrahima Traoré.

A SORS KEZÉBEN

Természetesen nem egyedülálló eset a világfutballban a sorsolás, az Afrikai Nemzetek Kupáján legutóbb 1988-ban volt erre példa. Akkor Algéria és Elefántcsontpart állt teljesen egyformán a csoportmérkőzések után, az észak-afrikaiak jutottak tovább sorsolást követően. Aztán – ha már mázlijuk volt – játszottak még egy kicsit a sorssal, az elődöntőt elveszítették, a bronzmeccset megnyerték tizenegyesrúgásokkal.

1954-ben a világbajnoki kvalifikációról döntött sorsolás. Spanyolország és Törökország oda-vissza megverte egymást, és mivel ekkor a gólkülönbség még nem számított (ezzel a spanyolok nyertek volna), a semleges helyszínen, Rómában rendezett döntő mérkőzés pedig 2:2-re végződött, jöhetett a sorsolás. A stadionban segédkező 14 éves fiú, Luigi Franco Gemma kezébe került a világbajnoki kijutás sorsa – a kissrác bekötött szemmel Törökországot húzta ki. Vakszerencse.

A legnagyobb jelentőségű sorsolásra az 1968-as Eb elődöntőjében került sor, amikor a házigazda Olaszország 0:0-ra végzett a Szovjetunióval. A pénzfeldobás az olaszoknak kedvezett. Az 1964–65-ös BEK negyeddöntőjében három döntetlen után a középkörben döntött a Liverpool és az 1. FC Köln csapatkapitánya – Ron Yeats talált, a Pool jutott tovább, majd esett ki az Interrel szemben. Az 1990-es világbajnokságon Hollandia és Írország végzett teljesen azonos mutatókkal a 2. és 3. helyen csoportjában. Mindkettő továbbjutott, de a televízió közvetítette (és Sepp Blatter levezényelte) sorsolás döntött a sorrendről: Írország lett a második, így Romániával mérkőzhetett meg a nyolcaddöntőben, a húzás pedig a későbbi világbajnok NSZK útjába küldte az Európa-bajnok hollandokat.

A magyar válogatottnak is van sorsolásos sztorija: az Európa-bajnok ifjúsági csapat az 1985-ös világbajnokságon zárt teljesen egyformán Kolumbiával – négy-négy pont, 5–4-es gólkülönbség, 2–2 egymás ellen. A sors Kolumbia pártját fogta, mi pedig bánkódhattunk – többek között azért is, mert a dél-amerikaiak elleni csoportmérkőzésen Pintér Attila és Zsinka János góljával a 88. percig 2–0-ra vezettünk.

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1.
Elefántcsontpart 3
1
2

3–2
5
2.
Mali*
3

3

3–3
3
2.
Guinea*
3

3

3–33
4.
Kamerun3

2
1
2–32
* A két válogatott között sorsolás dönt.
A KIESÉSES SZAKASZ
NEGYEDDÖNTŐ
Január 31., 17.00, Bata Kongó–Kongói DK
Január 31., 20.30, Bata Tunézia–Egyenlítői-Guinea
Február 1., 17.00, Malabo Ghána–D2
Február 1., 20.30, Malabo D1–Algéria
ELŐDÖNTŐ
Február 4., 20.00, Bata Kongó/Kongói DK–Elefántcsontpart/Algéria
Február 5., 20.00, Malabo Tunézia/Egyenlítői-Guinea–Ghána/D2
A HARMADIK HELYÉRT
Február 7., 17.00, Malabo az elődöntő vesztesei
DÖNTŐ
Február 8., 20.00, Bata az elődöntő győztesei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik