Afrika: az Arsenal-drukker elnök életet akar lehelni a sportba

Vágólapra másolva!
2017.01.30. 12:31
null
Adama Barrow hatalmas Arsenal-szurkoló (Fotó: aipsmedia.com)
A gambiai elnökválasztáson meglepetésre győzedelmeskedő ellenzéki jelölt, Adama Barrow újjáépítené a 22 év után leköszönő Yahya Jammeh rémuralmát követően romokban lévő országot.

Ne szépítsük, nincs jó helyzetben az Afrika nyugati részén található Gambia. Yahya Jammeh rémuralmát követően egyre nagyobb a költségvetési hiány, elképesztő ütemben növekszik az államadósság, a szegények száma pedig jelentősen gyarapszik. A jövőkép sem túl szép a Világbank szerint: az országnak egyre inkább szembe kell néznie az egy lábon álló, főképp turizmusra épülő gazdaság veszélyeivel, a kicsi belső piaccal, a természeti erőforrásokhoz való korlátozott hozzáféréssel, illetve a szakértelem és a versenyszektor által létrehozott munkahelyek hiányával. Mindemellett a népesség gyorsan növekszik, miközben igen sokan el is hagyják az országot.

Ilyen állapot közepette vette át az irányítást – nem túl zökkenőmentesen – az új elnök, Adama Barrow. A korábban értékesítőként dolgozó, egyébként hatalmas Arsenal-szurkoló politikus Angliában kereste meg a pénzt tanulmányaira, majd hazatérve ingatlancéget alapított, és azt igazgatta. A választást többek közt azzal sikerült megnyernie, hogy megígérte, megszünteti a hadsereg és a politikai közötti összefonódásokat, visszatérnek azokba a nemzetközi szervezetekbe, ahonnan Jammeh kivezette az országot, illetve ismét elfogadja a Nemzetközi Büntetőbíróság ítéleteit. Arra is ígéretet tett, hogy három év múlva lemond, azaz nem lesz a következő diktátora az országnak.

Elsődleges feladatának a tönkrement gazdaság és a belső biztonság rendbetételét tartja, ugyanakkor a gambiai sport helyreállítása is fontos szerepet játszik a terveiben. Egyvalami biztos, nem lesz könnyű dolga. A labdarúgó-bajnokságot felfüggesztették az országban uralkodó körülmények miatt, a tervek szerint hétvégén indul újra. Utánpótlásszinten akadnak reményre okot adó eredmények, ezeket azonban egyelőre nem sikerül a felnőtteknél is megismételni. Herkulesi feladat lesz a megosztott sportmozgalom egyesítése, a Gambiai Olimpiai Bizottságban történt gyanús választások kivizsgálása, valamint a sportági szövetségek finanszírozásában az átláthatóság megteremtése, Barrow azonban a neki jutó három évben minden tőle telhetőt meg szeretne tenni, hogy meginduljon a fejlődés. A szándék tehát megvan, kérdés, mire lesz elegendő.

A jelenlegi gambiai helyzetről és annak kialakulásáról ide kattintva olvashat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik