Adu, Anderson, Gourcuff és a többiek – top 10 be nem váló csodagyerek

Vágólapra másolva!
2017.10.20. 20:46
null
Freddy Adu 14 évesen U17-es vb-n játszott, és bemutatkozott az MLS-ben is... (Fotó: AFP)
A Marca top 10-es listát állított össze azokból a csodagyerekekből, akiknek – ilyen-olyan okok miatt – nem sikerült befutni a neki jósolt labdarúgó-pályafutást.

 

FREDDY ADU

Aki játszott a különböző menedzserjátékokkal, annak aligha kell bemutatni Freddy Adu nevét. A ghánai születésű amerikai támadó minden idők legfiatalabbjaként, 14 esztendősen kapott profi szerződést az Egyesült Államokban, majd ő lett a legfiatalabb játékos, aki MLS-meccsen pályára lépett. 16 évesen bemutatkozott az amerikai válogatottban, amelyben 17-szer lépett pályára. 2007-ben vágott bele az európai karrierbe, a Benficához szerződött, ahol elindult lefelé a lejtőn.

A pályafutása alatt összesen 13 klubnál megforduló, „új Pelének” várt Adu teljesítménye helyett a balhéival került a címlapokra, jelenleg 28 évesen klub nélkül tengődik.

GAJ ASSZULIN

Az „új Messinek” tartották a most 26 éves izraeli szélsőt, aki a Barcelona B-csapatában 67 meccsen 13 gólig jutott, a felnőttgárdában viszont nem kapott lehetőséget bajnokin, ahogyan a Manchester Citynél sem. Azóta megfordulót a Racing Santandernél, a Granadánál, a Mallorcánál, a Hapoel Tel-Avivnál is, 2016 óta a Sabadell alkalmazásában áll.

FEDERICO MACHEDA

Az olasz támadó 16 évesen került a Manchester Unitedhez, ahol a debütálása során rögvest gólt szerzett, egycsapásra ismertté válva ezzel. Ezt követően azonban nem tudta állandósítani a helyét a „vörös ördögöknél”, sőt, a QPR-nál, a Sampdoriánál és a Doncasternél sem – jelenleg a Novarában szerepel.

Javier Portillónak (fehérben) nem sikerült megragadnia a Real kezdőjében (Fotó: AFP)
Javier Portillónak (fehérben) nem sikerült megragadnia a Real kezdőjében (Fotó: AFP)



JAVIER PORTILLO

Egy időben másról sem lehetett olvasni, csak hogy minden létező utánpótlásbeli gólrekordot megdönt a nem kis múltú Real Madridnál, majd a felnőttcsapatnál szóhoz jutva rendre betalál – az első szezonjában 24 meccsen, összesen nem egészen tíztalálkozónyi (874 percnyi) játék alatt 14 gólt szerzett. Megragadnia azonban neki sem sikerült, játszott kölcsönben a Fiorentinánál és az FC Bruges-nél, majd a Gimnástic, az Osasuna, az Hércules, a Las Palmas és végül ismét az Hércules volt a munkaadója – 2016-os visszavonulásáig.

YOANN GOURCUFF

A „kis Zidane” számára nem jött össze a csodakarrier. A Milannál és a Bordeaux-nál töltött időszaka után viszont így is akkori franciaországi rekordért igazolt a Lyonhoz – ahol szintén nem sikerült megfelelnie a várakozásoknak, és jelenleg nevelőklubjánál, a Rennes-nél szerepel.

GAËL KAKUTA

A francia U19-es válogatottal Európa-bajnokságot nyerő, és a sorozat legjobb játékosának megválasztott szélső 16 évesen igazolt a Chelsea-hez, ahonnan gyakorlatilag folyamatosan kölcsönadták, és csupán hat bajnokin szerepelt a londoniaknál. Jelenleg kölcsönben az Amiens-t erősíti, és a Kongói DK sikereiért küzd.

ANDERSON

A Manchester United egyik olyan brazil szerzeménye, aki nagy ígéretként érkezett a klubhoz, de nem tudott élni a lehetőséggel. A Portótól 20 millió font körüli összegért megvásárolt középpályást egy ízben a Fiorentinának is kölcsönadták, majd 2015-től a brazil Internacional kötelékébe tartozik, jelenleg a Coritibánál kölcsönben.

Andersonnál (vörösben) volt már jobb MU-igazolás is (Fotó: AFP)
Andersonnál (vörösben) volt már jobb MU-igazolás is (Fotó: AFP)



JACK WILSHERE

A Barcelona elleni mérkőzése után Anglia legtehetségesebb középpályásának tartották, de az állandó sérülések eddig nem engedték kibontakozni a benne rejlő potenciált, és több szóhoz jut az Arsenal tartalékcsapatánál, mint az első számú gárdánál.

DAVID BENTLEY

Ő 13 és 21 éves kora között tartozott az „ágyúsok” kötelékébe, ám csupán egy PL-meccsen jutott szóhoz. Korábban az „új Beckhamnek” tartották, a Blackburnnél töltött két és fél éve után 15 millió fontért igazolt a Tottenhamhez, de itt sem tudta megváltani a világot az angol válogatott mezét hétszer is magára öltő szélső, aki 29 évesen intett búcsút a sportágnak, miután elveszett a játék iránti szenvedélye.

FRAN MÉRIDA

2005-ben került a Barcelonától az Arsenalhoz az „új Cescnek” tartott középpályás, de Fabregasszal ellentétben nem jött be neki az országváltás, jelenleg az Osasunánál szerepel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik