A Zilina csak saját nevelésű játékosokkal játszik a DAC ellen

DUDUCZ TIBOR (Zsolna)DUDUCZ TIBOR (Zsolna)
Vágólapra másolva!
2019.05.03. 13:08
null
Jozef Antosík derűlátó, a zsolnai akadémián ugyanis tehetséges és értékes fiatalok pallérozódnak (Fotó: MSK Zilina)
A vasárnap a szlovák labdarúgó-élvonalban a DAC-ot fogadó zsolnai MSK Zilina tulajdonosa, Jozef Antosík elmondta, a játékosértékesítés az egyetlen módja annak, hogy megőrizzék a klub stabilitását, ezért nagy figyelmet szentelnek az akadémián folytatott nevelőmunkának.

Egyedülálló találkozót rendeznek május 5-én, vasárnap a szlovák Fortuna ligában: a dobogó alsó fokán álló MSK Zilina a második helyezett DAC-ot fogadja. Na de miért is lesz rendhagyó a bajnoki?

„A Dunaszerdahely elleni tizennyolcas keretünkben kizárólag olyan játékosok kapnak helyet, akik a klub akadémiáján nevelkedtek” – válaszolta büszkén a Nemzeti Sportnak Jozef Antosík, az MSK Zilina tulajdonosa.

„Beszéljünk magyarul, így gyakorolhatom a nyelvet – fogadta lapunk munkatársát a Rimaszombatban született 62 éves sportvezető. – Édesanyám magyar, tízéves koromig laktunk Gömör fővárosában. Kedvenc csapatom a Fradi, kedvenc játékosom pedig Albert Flórián volt.”

A szlovák élvonalban a pozsonyi Slovan lett a bajnok, amelynek kezdőjében csupán egy hazai játékos, Dominik Greif kapus van. A jelenleg harmadik Zsolna keretében ugyanakkor a játékosok jelentős része a klub akadémiájáról került ki. Onnan, ahol nem is olyan régen még Milan Skriniar (jelenleg Internazionale), Marek Mintál (aki a Nürnberg játékosaként a Bundesliga gólkirálya lett), valamint Peter Pekarík (Hertha) nevelkedett.

„A vasárnapi meccsel a mi klubfilozófiánkat és nevelőmunkánkat szeretnénk megmutatni – folytatta Jozef Antosík. – Jelenleg a harmincas keretünkből tizennyolc olyan játékost tudunk nevezni, aki az akadémiánkon nevelkedett. Ezzel nem akarunk valaki ellen harcolni vagy tiltakozni, ehelyett a csapatépítés egy másik módszerével büszkélkednénk. Hasonló meccset a spanyol Barcelona is játszott már: csaknem hét éve egy élvonalbeli bajnokit csak olyan labdarúgókkal játszott le, akik a klub akadémiáján nevelkedtek. A katalánoknál azonban nemcsak spanyolok, hanem más állampolgárságú játékosok is szerepeltek, nálunk csakis szlovákok lépnek pályára a DAC ellen. Szerintem ez egyedülálló lesz nemcsak Szlovákiában, hanem a határainkon túl is.”

A zsolnai klub hosszú távú működtetéséhez elsősorban pénzre van szükség. A tulajdonos úgy számolt, hogy a költségek emelkedtek, miközben a tévéközvetítésből, a marketingjogokból, valamint a jegyértékesítésből származó bevételek nem változtak.

„Így a játékosértékesítés az egyetlen módja, hogy a klubnak stabilitást biztosítsunk. Hál' istennek ezen a téren is sikeresek vagyunk. Jelenleg nagyon fiatal keretünk van. Boldog leszek, ha a legjobbakat sikerül külföldre eladnunk, és helyettük a legtehetségesebb fiatalokat sikerül beépítenünk a csapatba” – jegyezte meg Jozef Antosík, aki rendszeresen látogatja az ifjúsági csapatok meccseit.

A sportvezető 1995-ben került a zsolnai klubhoz, így emlékezett a sok munkával járó kezdetekre: „Először elnök voltam, majd szponzor és társtulajdonos. Kétezernégyben megvásároltam a várostól az összes részvényt, így aztán tulajdonos lettem, és az első legfontosabb intézkedésem az infrastruktúra korszerűsítése volt. Fokozatosan sikerült saját beruházással, csaknem húszmillió euróért felújítani a stadionunkat, amely az UEFA besorolása alapján négycsillagos lett.”

A Zsolna Jozef Antosík vezetése alatt hétszeres szlovák bajnok lett, 2008-ban bejutott az Európa-liga csoportkörébe, két év múlva pedig a Chelsea, a Marseille, valamint a Szpartak Moszkva játszott a Pod Dubnom Stadionban a Bajnokok Ligája csoportkörében. Hosszú éveken keresztül Zsolnán volt a szlovák válogatott otthona, mivel csak itt volt az országban az UEFA-előírásoknak megfelelő létesítmény.

Tíz esztendeje aztán nagy változás állt be a klub életében.

,Megalapítottuk a klub akadémiáját. Körülbelül ötmillió eurót áldoztunk a központra, a pályákra. A fiatalok nevelésére ugyanolyan nagy figyelmet fordítunk, mint a felnőttcsapatra.”

Az akadémia első ,,termése” Milan Skriniar volt, aki 2016 januárjában 1.2 millió euróért került az olasz Sampdoriához, majd 2017 nyarán az Internazionaléba. A papír- és élelmiszeriparban otthonosan mozgó Jozef Antosík elárulta: „Ekkor az átigazolási összeg húsz százalékát, további 3.8 millió eurót kaptunk érte.”

A Zsolna azon kevés szlovák klub közé tartozik, amelyek hosszú éveken keresztül nívós bajnokságokba értékesítenek játékosokat. Elegendő, ha megemlítjük Marek Mintált, Tomás Hubocant, Stanislav Sestákot, Peter Pekaríkot, Milan Skriniart vagy Bénes Lászlót.

A DAC elleni vasárnapi bajnokin a Zsolna keretét csak olyan játékosok alkotják majd, akik a klub akadémiáján nevelkedtek (Fotó: MSK Zilina)
A DAC elleni vasárnapi bajnokin a Zsolna keretét csak olyan játékosok alkotják majd, akik a klub akadémiáján nevelkedtek (Fotó: MSK Zilina)

„Nagyon fontos a játékosokért kapott pénz – ismerte el Jozef Antosík. – Az első nagy áttörés kétezerháromban Marek Mintál eladása volt félmillió euróért Nürnbergbe. Ő lett az együttes első gólkirálya a Bundesligában. Ez sokat segített a klubunknak. Ennek köszönhetően került Stanislav Sesták Bochumba, Peter Pekarík Wolfsburgba vagy legutóbb Bénes László a Mönchegladbachba. Pekarík fél évvel az átigazolása után, kétezerkilencben bajnok lett a Wolfsburggal. Az edzőjének, Felix Magathnak azt mondtam, meglátja, Pekarík remek játékos. Ekkor még nem tudtuk, hogy a Wolfsburg története során először, s azóta is utoljára aranyérmes lesz, és a klubtól nagy bónuszt kapunk.”

A zsolnai klub a legnagyobb összeget Bénes László játékjogáért kapta, akit 2015 januárjában néhány százezer euróért szerzett meg a Győri ETO FC-től. Az akkor 17 esztendős csallóközi játékos rendszeres játéklehetőséget kapott a felnőttek között, és másfél évvel később 5.5 millió euróért a Mönchengladbach játékosa lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik