„A legjobb kapus akartam lenni, a legjobb, amennyire csak lehet”

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.08.24. 09:29
null
Chris Toth munkában (Fotó: AFP)
Ha valaki arra vetemedik, hogy átböngéssze a moszkvai strandlabdarúgó-világbajnokság csapatainak névsorát, akkor találkozhat egy névvel: Christopher Toth. Az Egyesült Államok kapuját védő játékos természetesen magyar származású, nem akármilyen múlttal, hiszen édesapja és nagyapja is magyar válogatott volt a „normál” futballban. Viszont az, hogy a most 32 éves Chris is labdarúgó lesz, egyáltalán nem volt magától értetődő, mert az élet nagyon korán próbára tette. Már a születésénél…

Chris veleszületett rendellenességgel jött a világra. Érrendszere rosszul fejlődött ki, a szíve nem kapott elég oxigént. Megszületéseután közvetlenülanyukája nem is tarthatta a karjaiban. A műtét előtt az orvosok választás elé állították a szülőket. Kétféle beavatkozás közül választhattak.1: olyan, teljesen újszerű műtét, amely után, ha sikerül, Chris sportolhat, 2: olyan, korábban sokszor alkalmazott eljárás, amely után normál életet élhet, de sport nélkül. A szülők az elsőt választották.

A műtét sikeres volt, és ettől kezdve Chris állapotát évenként ellenőrizték. Sokáig nem is volt nagyobb problémája, ám amikor másodévesként tanult a gimnáziumban, kiderült, hogy baj van. Az aortája és a tüdőartériája rosszul működött. Az újabb beavatkozás is sikerült, ugyanakkor nyolc orvos elmondta, ha a labdarúgásnál marad, akkor soha többé nem játszhat mezőnyjátékosként, A kérdésre, hogy mi a helyzet a kapusposzttal, négy orvos kijelentette, hogy így semfolytathatja ezt a sportágat, de a másik négy igennel válaszolt.

„Borzasztóan frusztráló volt arra gondolni, hogy nem focizhatok többé – mondta a ussoccer.com oldalnak. – Anya, aki kézilabdázott, említette meg a műtét kapcsán, hogy fennáll a lehetőség, hogy többé nem focizhatok, és hogy mást kell csinálnom. »Most viccelsz?« – kérdeztem tőle. Nem tudtam elképzelni az életemet foci nélkül, mert az egész család, beleértve a testvéreimet, ezt a sportot űzték. Nehéz időszak volt. De amikor a doktorok elmondták hogy csak kapus lehetek, elkezdtem teljes erővel erre a posztra koncentrálni. Száz százalékig. A legjobb kapus akartam lenni, a legjobb, amennyire csak lehet.”

A San Diego Sockers csapatában (Fotó: San Diego Socks)
A San Diego Sockers csapatában (Fotó: San Diego Socks)

A karrier tehát folytatódhatott. Ez már csak azért is fontos, mert így a családi vonal sem szakadt meg. Chris nagypapája, Tóth György szintén kapus volt, 1939 és 1948 között tizenötször szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban, volt a Salgótarjáni SE, a Szeged, a Gamma, az Újpest és az MTK játékosa is, az Újpesttel háromszoros magyar bajnok. Chris édesapja, Tóth Zoltán szintén kapus volt, egyszeres magyar válogatott, az Újpesti Dózsával kétszeres magyar bajnok, az egyik legnagyobb közönségkedvenc, és az egyik legjobb képességű kapus. 1979-ben az Egyesült Államokba disszidált, és ott jelentős karriert futott be a teremfutballban. Chris Tóth nem játszott az NB I-ben, de 2011 nyarán az Újpest mellett az Egerrel és a Győri ETO-val is edzhetett.

„Chris azért akart kapus lenni, mert látta védeni a papáját – mondta Tóth Zoltán egy korábbi interjúban. – Felvette a kesztyűket. Megvan a szükséges technikája, edzettsége. A labdakezelése makulátlan, két kézzel kapja el a labdát, és a lábmunkája is nagyon jó. Érti a játékot. Így lesz egy újszülöttből kapus harmincéves korára.”

„Talán ő a legatletikusabb és legtechnikásabb kapus, akit valaha láttam – mondta róla Nick Perera, az amerikai strandlabdarúgó-válogatott támadója. – Nagyon fontos szerepet tölt be a csapatban. Az emberek magától értetődőnek tarthatják, ahogy a kapusok védenek. De a legtöbb kapus nem tudja megtenni azt, amire Chris képes. Robbanékony, gyors és erős, de a technikája olyan, mint egy mezőnyjátékosé.”

(A magyar állampolgársággal is rendelkező Chris Toth – vagy ahogy az MLSZ adatbázisában is szerepel: Tóth Christopher Zoltán – kétszeres magyar strandlabdarúgó-bajnok az Energia SC Gyöngyös játékosaként – a szerk.)

Ami a jelenleg is zajló moszkvai strandlabdarúgó-vb-t illeti, az amerikaiaknak nem sikerült jól a csoportkör, kikaptak a házigazda oroszoktól, majd a japánoktól is. Bár mindkét esetben csak egyetlen góllal, ez pont elég volt ahhoz, hogy az utolsó fordulóra Paraguay ellen már ne maradjon esélyük a továbbjutásra. Ezen a két találkozón Chris kilenc gólt kapott, ami egyáltalánnem sok. Mindent megtett, de a támadójátéknem volt elég hatékony. A harmadik, a továbbjutás szempontjából már tét nélküli meccsen simán kikaptakParaguaytól.

Azonban Chris Toth nem adja fel, biztosan találkozhatunk vele a folytatásban is. Hiszen a foci az élete.

Egy kis ízelítő, hogy mire képes

Chris Toth a teremfociban is érdekelt, a 2003-ban megalakult Tacoma Stars kiválósága. Következő szezonjuk decemberben kezdődik. Egyetlen videó arról, hogy miért lett volna szenzációs mezőnyjátékosként is, ha teljesen egészséges. Ezt a gólt még a San Diego Sockers csapatában rúgta éppen Tacoma Stars ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik