A középpályások már most világsztárok... – íme, a 2022-es U21-es álomcsapatunk

Vágólapra másolva!
2022.12.29. 16:25
null
Josko Gvardiol a katari világbajnokság egyik legjobbja volt, de klubszinten is remek idényt fut (Fotó: Getty Images)
A 2022-es év a végéhez közeledik, ünnepi cikksorozatunk egyik részében pedig úgy döntöttünk, összeállítjuk az év U21-es álomcsapatát. Keretünkbe kizárólag olyan labdarúgók kerültek be, akik 2022-ben még nem töltötték be 22. életévüket.     


KAPUS


Anatolij Trubin
Nemzetiség: ukrán
Kor: 21 év
Becsült érték: 11 millió euró
Klub: Sahtar Doneck

Álomcsapatunk kapuját az ukránok tehetsége, a Sahtar Doneck játékosa, Anatolij Trubin védi. A 21 éves kapus a 2020–2021-es idényben szorította ki klubjában a rutinos Andrij Pjatovot a kezdőből, azóta pedig szinte minden meccsen ő védett. Az orosz–ukrán háború miatt ebben az évben csak augusztusban állhatott először kapuba, de hazájában utána mindössze egy meccset hagyott ki, míg a Bajnokok Ligájában minden találkozón ő védte a Sahtar kapuját. A bajnokságban 12 meccsen 11 gólt kapott és öt olyan mérkőzés is volt, amikor nem zörrent meg a hálója. Trubin jelenleg az ukrán válogatott második számú kapusának számít, korosztályában pedig az egyik legtehetségesebbnek tartják, nem véletlen, hogy Gavin Bazunu, a Southampton kapuvédője után a legértékesebb is az U21-esek között.

JOBBHÁTVÉD

Neco Williams
Nemzetiség: walesi
Kor: 21 év
Becsült érték: 18 millió euró
Klub: Nottingham Forest

Három klubot is megjárt a 2022-es évben Neco Williams. A walesi jobbhátvéd a Liverpoolban kezdte meg az esztendőt, viszont januárban a Premier League-ben pályára sem lépett, így a „vörös ördögök” kölcsönadták az akkor az angol másodosztály (Championship) favoritjának számító Fulhamnek. Williams egyből a kezdőben találta magát, a második meccsén már gólpasszt adott, később pedig a Swansea ellen duplázott is. A Fulhammel megnyerte a Championshipet és a liga egyik legjobb szélső védője volt, így már szinte borítékolni lehetett, hogy valamelyik PL-csapatban kezdi meg az új idényt. Végül júliusban csapott le rá a nagybevásárlást tartó Nottingham Forest, amelynek azóta is stabil tagja; a jobbhátvéd mellett szárnyvédőt is játszik, valamint feltűnik a bal oldalon is. Válogatottjával szerepelt a 2022-es katari világbajnokságon, ahol Wales mindhárom mérkőzésén szerepelt.

KÖZÉPHÁTVÉDEK

Josko Gvardiol
Nemzetiség: horvát
Kor: 20 év
Becsült érték: 75 millió euró
Klub: RB Leipzig

Ha a télé nem is, a nyár egyik legfelkapottabb labdarúgója lesz Josko Gvardiol, akinek igazi áttörést hozott a katari vb, ugyanakkor az RB Leipzig együttesében is hétről hétre remek teljesítményt nyújtott. A horvát játékos klubjában Marco Rose érkezése óta Willi Orbán párjaként a védelem tengelyének bal oldalán szerepel. Rendkívül aktív a támadásépítésben és rengeteget passzol a többi középhátvédhez képest, azt lehet mondani, hogy a játékstílusa kissé David Alabáéra hajaz. Már a világbajnokság előtt is ott volt több nagy csapat radarján, azonban a katari torna után egy kicsit minden gárda szeretné a soraiban tudni. Ez azonban csak nagyon kevés klubnak lehet reális álma, hiszen jelenleg Gvardiolt a Transfermarkt 75 millió euróra taksálja, sőt ha valaki meg szeretné szerezni, könnyen lehet, hogy 100 millió alatt labdába sem rúghat.

William Saliba
Nemzetiség: francia
Kor: 21
Becsült érték: 50 millió euró
Klub: Arsenal

Franciaországban, a Marseille-nél kölcsönben kezdte meg 2022-t William Saliba. A középhátvéd a Ligue 1 2021–2022-es idényének második felében mindössze az utolsó bajnokit hagyta ki és hatalmas szerepe volt abban, hogy az Olympique odaért végül a pontvadászat második helyére. Az Arsenal bolond lett volna nem megtartani egy olyan játékost, aki egy topligában már helytállt ilyen fiatalon és egy olyan védőt, aki hosszú távon az „ágyúsok” hátvédsorának egyik oszlopa lehet. A francia – Gvardiolhoz hasonlóan – sokat érintkezik a labdával, a passzpontossága pedig Angliában 92.1 százalék, amely az ötödik legjobb a Premier League-ben. Mind Salibának, mind klubjának remekül alakul eddig a 2022–2023-as évad. Ő maga a liga egyik legjobbja, gólokkal is segítette csapatát – a Bournemouth ellen egy nem is kicsivel. Az Arsenal meg jelenleg vezeti a tabellát úgy, hogy a 15 lejátszott meccséből 7 találkozón gólt sem kapott.

BALHÁTVÉD

Alejandro Balde
Nemzetiség: spanyol
Kor: 19
Becsült érték: 15 millió euró
Klub: FC Barcelona

Ugyan nem indult jól az év Alejandro Baldénak, ennek ellenére 2022 végére beverekedte magát a Barcelona kezdőjébe, ráadásul egy last minute repülőjeggyel még Katarba is elutazhatott, hogy aztán a világbajnokságon minden meccsen pályára lépjen a spanyol válogatottban. Koronavírus-fertőzéssel kezdődött az esztendő a 19 éves spanyol balhátvédnek, majd mikor épp felépült volna, bokasérülést szenvedett. Tavasszal mindössze egyszer játszott a katalán együttes felnőttcsapatában, a Barcelona B-ben nyerte vissza a formáját. Xavi ősszel már bedobta a mély vízbe, két meccs kivételével őt favorizálta Jordi Albával szemben. Négy találkozón játszott a Bajnokok Ligájában, José Gaya sérülése miatt pedig Luis Enrique magával vitte Katarba. Baldéval a védelemben eddig nagyon stabil a 2022–2023-as idényben a Barcelona hátsó sora, ha pályán volt, a gránátvörös-kékek 12 meccsen mindössze négy gólt kaptak. Emellett a támadásokból is kiveszi a részét, az évad első felében már 3 gólpasszt osztott ki.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Pedri
Nemzetiség: spanyol
Kor: 20
Becsült érték: 100 millió euró
Klub: FC Barcelona

A Golden Boy-díj legutóbbi díjazottja még mindig csak 20 esztendős, ám már jó ideje az FC Barcelona és a spanyol válogatott kulcsembere. Pedri tehetsége nem gólokban és gólpasszokban mutatkozik meg leginkább, így sokan nem is tartják olyan sokra, pedig elképesztően fontos szerepet játszik csapatai sikerességében. Rendkívül jól forog ki a letámadásokból, összeköti a csapatrészeket, felpasszolja és fel is vezeti a labdát, technikailag pedig elképesztően képzett – nem csoda, hogy a Transfermarkt már most 100 millió euróra becsli piaci értékét. Mellé csapat- és honfitársa, Gavi is felfért volna a listára, ha a középpályánk nem állna már most is világsztárokból... Kettejükről még a Barcelona legendája, jelenlegi vezetőedzője, Xavi is azt mondta, hogy jobbak, mint ebben a korukban ő és Andrés Iniesta voltak.

Jude Bellingham már most a világ egyik legjobb középpályása – hamarosan klubot is válthat (Fotó: Getty Images)
Jude Bellingham már most a világ egyik legjobb középpályása – hamarosan klubot is válthat (Fotó: Getty Images)

 

Jude Bellingham
Nemzetiség: angol
Kor: 19
Becsült érték: 110 millió euró
Klub: Borussia Dortmund

Minden sztárcsapat őt akarja, és ebben nincs is semmi meglepő. Jude Bellingham még mindig csak 19 éves, de már hosszú hónapok óta világklasszis szinten futballozik. Klubcsapatában, a Borussia Dortmundban ebben az idényben 22 bajnokin 9 gólt szerzett 3 gólpassz mellett, pedig nem támadó középpályást játszik. Neki is rendkívül jó a nyomástűrő képessége, elit számokat hoz megelőző szerelésekben, s a labda előrejuttatásában is. A katari világbajnokság is dobott egyet a megítélésén, hiszen rendkívül jól és éretten futballozott az angol válogatottban, ő volt nemzete egyik legjobbja. A Dortmund már elismerte, hogy Bellingham hamarosan klubot vált, azt azonban még nem tudni, hol folytatja. Érdeklődik iránta a Manchester United, a Manchester City, a Liverpool és a Real Madrid is, ami nem csoda, hiszen az eddig látottak alapján ő lehet a következő 10-15 egyik, ha nem a legjobb középpályása.

Jamal Musiala
Nemzetiség: német
Kor: 19
Becsült érték: 100 millió euró
Klub: Bayern München

Klubja, a Bayern München évek óta azon dolgozik, hogy a lehető legjobb módon építse fel Jamal Musialát, aki még mindig csak 19 éves, viszont erre az idényre már kulcsemberré vált a bajoroknál. A visszavont csatárként, de akár szélsőként is bevethető támadó középpályás 14 bajnokin 9 gólt és 7 gólpasszt termelt ősszel a Bundesligában, miközben a Bajnokok Ligája csoportkörében is brillírozott. Bár a német válogatott megbukott a katari világbajnokságon, Musiala pedig minden helyzetét elpuskázta a csoportkörben, így is bizonyított, hiszen senki nem dolgozott ki nála több minőségi helyzetet a torna első három meccse alatt. A kudarc után most már klubjára koncentrálhat a Bayern szupertehetsége, akinek minden esélye megvan rá, hogy hamarosan a legnagyobbak között tartsuk számon.

TÁMADÓK

Rodrygo Goes
Nemzetiség: brazil
Kor: 21
Becsült érték: 80 millió euró
Klub: Real Madrid

Nála rezgett legjobban a léc azzal kapcsolatban, hogy felkerülhet-e a listánkra, hiszen 2023 januárjában már 22 éves lesz. A Real Madrid brazil szélsője (szükség esetén kilencese) az elmúlt években rengeteget fejlődött Madridban, s perememberből ha nem is állandó kezdő, de kulcsjátékos lett, akinek hatalmas szerepe volt abban, hogy a királyiak az előző idényben megnyerték a Bajnokok Ligáját – a Manchester City elleni elődöntő visszavágóján ugyanis percek alatt duplázott, és hihetetlenül fontos gólt lőtt a Chelsea elleni visszavágón is. Rodrygo a brazil válogatottban is szóhoz jutott a katari vb-n, s nem is játszott rosszul, ám a szétlövés során sorsdöntő tizenegyest hibázott. Legnagyobb erénye, hogy remekül tud védelmeket bontani, technikás, s jó a befejezőkészsége, de a kapunak háttal való játékban még fejlődnie kell. Kérdés, hosszú távon szélső, vagy kilences lesz-e belőle...

Goncalo Ramos
Nemzetiség: portugál
Kor: 21
Becsült érték: 30 millió euró
Klub: Benfica

Nem, nem csak a katari világbajnokságon szerzett mesterhármasa miatt került be csapatunkba. Miután Erling Haaland már 22 is elmúlt, felmerült Youssoufa Moukoko (18) és a Real Madrid által szerződtetett Endrick (16) neve is, de ők még nem bizonyítottak eleget, ellentétben Goncalo Ramossal. A Benfica 21 éves csatára klubcsapatában 11 bajnokin 9 gólt és 3 gólpasszt szerzett ősszel – előbbivel vezeti a góllövőlistát –, míg a BL-ben a selejtezőket is figyelembe véve már öt találata van. Darwin Núnez távozása után valódi sztárrá vált a portugál csapatnál, kibontakozott, a Benfica pedig egyenesen szárnyal. Ehhez persze még hozzájött a már említett mesterhármasa a vb-n, amit élete első kezdőként lejátszott válogatott meccsén szerzett Svájc ellen, a nyolcaddöntőben. A nyáron szinten biztosan lecsap rá egy topcsapat, csak az a kérdés, melyik.

Hvicsa Kvarachelija
Nemzetiség: grúz
Kor: 21
Becsült érték: 60 millió euró
Klub: Napoli

Az összes közül ezen a poszton volt a legnehezebb döntést hozni, hiszen az Arsenal balszélsője, Gabriel Martinelli hétről hétre klasszis teljesítménnyel rukkol ki a Premier League-ben, ám miután ő már az előzetes U21-es vb-álomcsapat listánkon is rajta volt, inkább Hvicsa Kvarachelijára esett a választás. A Napoli mindössze 10 millió eurót fizetett a nyáron a Dinamo Batuminak a 21 éves szélső játékjogáért, ő pedig úgy hálálja meg a belé fektetett bizalmat, hogy már most az egész Serie A egyik legjobb játékosa. A magassága ellenére is hihetetlenül gyors, technikás, gólerős, Kvaradonának becézett támadó 12 bajnokin 6 gólnál és 7 gólpassznál jár, miközben a BL-ben is 5 kanadai pontot gyűjtött már, csapata pedig előbbi sorozatot vezeti, utóbbiban pedig csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe. Vajon az ő neve fémjelzi majd a Napoli új sikerkorszakát, vagy nem bírják sokáig Nápolyban tartani?...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik